31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Overtoerisme bedreiging voor Aruba’

HomeLandenArubaAD | ‘Overtoerisme bedreiging voor Aruba’
Aruba toerisme beaches | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – Aruba is een van de meest toerisme-intensieve eilanden van het Caribische gebied. Hoewel dit op korte en middellange termijn grote voordelen biedt, leidt overtoerisme op de lange termijn tot hoge sociaalecologische kosten.

Deze voorlopige conclusie valt te lezen in het rapport Whence the twain shall meet: Weathering overtourism and climate change in small island tourism economies. Het gaat om een werkverslag van onderzoeker Ryan Peterson, werkzaam bij de Centrale Bank van Aruba (CBA).

Peterson noemt het een gemeenplaats dat het toerisme onderdeel is van het sociaaleconomische weefsel van het Caribisch gebied. ,,Met de vooruitgang van industriële revoluties in de afgelopen eeuw volgde het toerisme bij elke nieuwe golf van technologie, vervoer en reizen.

De sociaalecologische druk van toeristische economieën van kleine eilanden – te wijten aan verbruik van grondstoffen, bouw en verdringing – worden nog verergerd door klimaatverandering en ecologische schokken, waardoor traditionele beleidsmaatregelen en middelen van bestaan in het Caribisch gebied worden uitgedaagd.”

De onderzoeker beschrijft overtoerisme als de negatieve impact van ongecontroleerde groei van het toerisme, die het welzijn van de burgers bedreigt en leidt tot achteruitgang van de natuurlijke omgeving en biodiversiteit. Dat kan resulteren in afnemende bezoekerservaringen en -uitgaven.

,,Overtoerisme weerspiegelt de groei van het toerisme die het niveau overstijgt van aanvaardbare verandering in een bestemming te wijten aan toerisme-intensiteit en toerisme-dichtheid, wat resulteert in een verhoogde economische kwetsbaarheid, sociale kosten en degradatie van het milieu.”

Klimaatverandering kan volgens hem door de toename van extreme weersomstandigheden de nadelige effecten van overtoerisme intensiveren en verergeren, vooral op kleine eilanden die afhankelijk zijn van het toerisme, waar het toerisme is geconcentreerd in kustgebieden.

Het onderzoek richt zich op Aruba, een klein eiland met een volwassen toerismeindustrie, die al een halve eeuw groeit. Aruba is een van de meest toerisme-intensieve economieën in het Caribisch gebied. Peterson wijst op de nadelen:

,,De stijgende risico’s van overtoerisme worden geassocieerd met toenemende maatschappelijke kosten van lage arbeidskosten, lage productiviteit, verhoging van de inkomensongelijkheid, evenals een significant verlies aan de schaarse natuurlijke leefgebieden, kusterosie en milieuschade. Deze laatste nadelige effecten worden verergerd door de gevolgen van toenemende stormpieken, overstromingen en de stijgende temperatuur van het zeewater.”

De onderzoeker benadrukt dat de voordelen van het toerisme direct merkbaar zijn, terwijl de sociaalecologische kosten van toerisme op de lange termijn komen en zich over meerdere generaties kunnen uitstrekken. Hij roept de beleidsmakers op om structurele veranderingen door te voeren.

,,De symbiotische ontwikkeling van overtoerisme en klimaatverandering houdt substantiële risico’s in voor duurzame economische ontwikkeling. Dit vereist aanzienlijke innovatie en investeringen in zowel het patroon als het tempo van het nationale beleid en programma’s voor het behoud van de economische ontwikkeling. Een strategische en samenhangende mix van hervormingen in beleidsvorming voor de versterking van de macro-economische veerkracht en klimaatverandering is cruciaal. Ook moet het toeristisch bestuur worden versterkt. Hoewel kleine eilandjes misschien niet in staat zijn om het klimaat te controleren, kunnen zij wel zichzelf sturen in de richting van een meer duurzame toekomst.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. @Piet: dan moet Curacao ook hoogwaardige kwaliteit bieden en geen toeristenmeuk.

    Ik ben het met je eens. Het moet hier geen Lloret, Marbella of Calella worden.
    Maar wat is er mis met een Portinatx, Ibiza of een Costa Teguise op Lanzarote of El Cotillo Beach op Fuerteventura.

    Hoogwaardiger toerisme. Alleen zal Curacao iets te ver vliegen zijn en zal de kwaliteit zoals op voornoemde plaatsen hier onhaalbaar zijn.

  2. Daarbij laten we ong even onvermeld het risico van een mono cultuur. Zoals elke moderne economie heb je “oneindige” goei nodig om te slagen als alles draait om tourisme is een verhoging van transport kosten met meer dan 10% een nekslag dan daalt het tourisme met 20% en de uitgave van de individuele toerist zakt ook nog eens. En zakt het economische kaarten huis in elkaar

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties