33 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Citgo sluit eind januari de deuren

HomeMediaAD | Citgo sluit eind januari de deuren
Vanaf februari staan de installaties er weer werkeloos bij | Foto Marjanne Havelaar

Oranjestad – ,,Het beste wat Aruba kan gebeuren is dat Citgo vertrekt.” Deze stellige uitspraak deed ministerpresident Evelyn Wever-Croes kort voor de jaarwisseling. De regering heeft er al sinds haar aantreden in 2017 geen vertrouwen in dat Citgo in staat is de overeenkomst over het exploiteren van de olieraffinaderij in San Nicolas na te komen.

Door de situatie in Venezuela en de internationale sancties, was er geen uitzicht op de levering van de benodigde olie en verliepen de financiële transacties moeizaam.

,,Keer op keer paste Citgo haar plannen aan, maar iedere keer bleken die niet te realiseren. Citgo verwees daarvoor steeds naar de Amerikaanse financiële autoriteit Ofac, die een vergunning voor het overmaken van geld naar Aruba zouden weigeren. Toen wij met Ofac hierover spraken, bleek dat Citgo een licentie had aangevraagd voor geld om de sluiting van de raffinaderij mogelijk te maken. Ze waren dus helemaal niet van plan meer om in Aruba te investeren”, aldus Wever-Croes.

,,Dat veranderde onze relatie met Citgo volledig.”

Tijdens de gesprekken die volgden gooide Citgo de kaarten op tafel. Zolang de crisis in Venezuela voortduurt, zou investeren in de raffinaderij in Aruba geen enkele zin hebben. Zonder vooruitzichten was er ook geen geld om de werknemers nog veel langer door te betalen. De regering kwam met Citgo tot overeenstemming.

Er werd een zoektocht gestart naar een nieuwe exploitant, terwijl Citgo aan zijn verplichtingen jegens het personeel bleef voldoen. In december liet Citgo weten de deuren per 31 januari te sluiten en alle werknemers kregen ontslag aangezegd. Conform de afspraken met de regering om zich aan de wettelijke verplichtingen te houden, kregen zij een vergoeding aangeboden die bestond uit het betalen van de ontslagtermijn en de cessantia.

Volgens de premier gaat het om 77 medewerkers. Ze verwacht dat er op korte termijn een nieuwe exploitant wordt gevonden die deze mensen in dienst neemt. De ontslagen werknemers hebben er beduidend minder vertrouwen in.

De regering heeft hun verzoek om in dienst te komen van Refineria di Aruba, de beheersmaatschappij van de gebouwen en terreinen afgewezen, omdat daar geen geld voor is. Ze hebben en bloc het aanbod van Citgo afgewezen. Met steun van vakbonden FTA en Iowa zijn ze dinsdag een langzaamaanactie begonnen.

Ze doen hun werk volgens hun arbeidscontract, maar niet sneller dan strikt noodzakelijk. In een brief aan Citgo eisen de werknemers de zekerheid dat ze bij overname van de exploitatie door een andere partij, door de nieuwe exploitant in dienst worden genomen.

Bron: Antilliaans Dagblad van 3 januari 2020

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties