mobile

desktop

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...

Column Den Cayente | Say his name

Column Arien Rasmijn De openbare bijeenkomst eerder deze week waarin uitleg werd gegeven over het forensisch rapport over Refineria di Aruba was, zoals te verwachten viel, boven alles...

PBC | Kan iemand op het strand Fort Amsterdam even corrigeren?

Redactioneel Commentaar | Dick Drayer De stranden van Curaçao zijn sinds vandaag weer toegankelijk voor het publiek. Dat waren ze eigenlijk al vanaf het begin van de Coronacrisis,...
- Advertisement -spot_img

AD | Orde van Advocaten wil grens bewaken

HomeMediaAD | Orde van Advocaten wil grens bewaken

‘Zaak KFO-advocaten gaat niet over politiek of racisme, maar over onrust’

Chester Peterson, Eldon 'Peppie' Sulvaran en Anthony Eustatius | Foto Dick Drayer
KFO-advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Chester Peterson en Anthony Eustatius | Dick Drayer

Willemstad – In een onrustige zitting van de Raad van Toezicht voor de Advocatuur – waarin klachten tegen uitlatingen van KFO-advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Chester Peterson en Anthony Eustatius werden behandeld – heeft de Orde van Advocaten geprobeerd de verhitte gemoederen te sussen.
De drie advocaten van Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) zouden meerdere grievende uitlatingen hebben gedaan, onder andere aan het adres van voormalig deken van de Orde van Advocaten Caroline Fiévez en president Emsley Tromp van de Centrale Bank.

De inmiddels afgetreden deken diende daarop een klacht in, evenals burger Nardy Cramm en de advocaten Jan Burgers, Sandra in ’t Veld, Frida Pais-Fruchter en Barbara Nagelmakers. Sulvaran, Peterson en Eustatius beroepen zich op vrijheid van meningsuiting.

Buiten hebben zich sympathisanten van KFO verzameld, gewapend met protestborden waarop leuzen staan als ‘Oprotten’ en ‘Racisten ga weg’. Tijdens de middagpauze krijgen de klagers er van langs en worden ze op het Wilhelminaplein toegeschreeuwd door de boze menigte.

Ook politici als Gerrit Schotte, Amerigó Thodé (beiden MFK), Charles Cooper en Hensley Koeiman (beiden MAN) mengen zich onder de menigte, als steunbetuiging aan de KFO-advocaten. Na ellenlange betogen van Sulvaran en Peterson enerzijds, en advocaat Burgers en burger Nardy Cramm anderzijds, probeert advocaat Rogier van den Heuvel namens het bestuur van de Orde van Advocaten het geheel weer wat dichterbij elkaar te brengen tijdens de tweede termijn.

,,Deze orde, dit bestuur, wil staan voor pluriformiteit en voor vrijheid van meningsuiting. Deze orde wil staan en staat voor rechtsbescherming. Deze orde wil ook, nu en onder komend recht, een rol vervullen als sprake is van justitiële misstanden. Deze orde wil daarin betrokken worden door de advocaten die het aangaat en wil daar ook door de justitie over gehoord worden. Dat zijn woorden, misschien zelfs mooie woorden, maar wat hebben we nu? Deze klachtzaken zullen moeten worden afgedaan. En als dat achter de rug is, wat de uitkomst ook is, resteert een verdeelde orde. Er is dus veel te doen.”

Die verdeeldheid was duidelijk voelbaar gisteren tijdens de zitting, die de hele dag duurde. Peterson sprak over hedendaags racisme onder Europese Nederlanders dat zich zou uiten in hiërarchisch superioriteitsgedrag, over een e-mail van de deken waarin sprake zou zijn van etnische profilering en over een politiek gestuurd en betaald groepje dat hen de mond zou proberen te snoeren.

De tuchtrechter moest mensen op de publieke tribune herhaaldelijk verzoeken stil te zijn. Sommigen verlieten uit onvrede het zwaar beveiligde gerechtsgebouw. Van den Heuvel besloot zijn betoog:

,,Dit is niet een zaak over racisme en dit moet niet een zaak over racisme gemaakt worden. Het is ook geen zaak over politiek en het moet ook geen zaak over politiek gemaakt worden. Deze zaak gaat over uitlatingen waar onrust over is ontstaan. Er is uiteraard geen gedragsregel die zich verzet tegen het doen van uitlatingen die tot onrust leiden. Wel is in het kader van die onrust wenselijk dat uw raad bevestigt waar de grens ligt en beoordeelt of die grens overschreden is.”

De Raad van Toezicht doet op 19 december een uitspraak.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO/FKO)

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Daar staan ze dan al weer de Daltons. Wat mij elke keer weer opvalt is dat die klein en gevaarlijkste Joe “gerrit de Raaf” zich nooit gezamenlijk met hun laat kieken, of zou hij weer in het gevang zitten met zo’n loden bal om ze enkel?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties