26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Optimisme inzet bij handelsmissie

HomeMediaAD | Optimisme inzet bij handelsmissie
Pers niet ‘bon bini’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) en zijn Curaçaose collega Eugene Rhuggenaath (PAR) straalden gisterochtend vriendschap en optimisme uit bij de aftrap van de handelsmissie ‘Bon Biní for Business’.

De ‘investment summit’ is een initiatief van de twee premiers en staat in het teken van het ontdekken van innovatieve zakelijke kansen op Curaçao. De organisatie gebeurde in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Premier Rutte zei gisterochtend in zijn openingsspeech erin te geloven dat de twee dagen resultaten opleveren.

,,Als ik iets heb geleerd de afgelopen achtenhalf jaar in deze functie, dan is het dat als je ondernemers bij elkaar brengt, er áltijd mooie, bijzondere dingen gebeuren. Simpelweg omdat een ondernemer van een ander wil leren. Hoe pak jij dat aan? Hoe kan ik bijdragen aan jouw succes en wat zou jij voor mij kunnen doen?”

Rutte verwacht dat er dergelijke interacties binnen de Nederlandse delegatie zullen zijn, ‘maar vooral natuurlijk tussen de 45 bedrijven, meer dan 60 ondernemers, die hier nu uit Nederland zijn en hun 70 counterparts op Curaçao’. De Nederlandse premier bracht in herinnering hoe het in 2013 begon ‘met een kleine handelsmissie van ‘zeven, acht Nederlandse bedrijven naar de zes eilanden van het Koninkrijk’.

,,Het is zó motiverend als je dan ziet dat het nu is uitgegroeid tot 45. Dat wat we toen voor ogen hadden, ook echt werkt!”

Beide premiers grepen in hun toespraak terug op de eeuwenlange historische banden tussen de eilanden en Nederland. De kernvraag is wat Rutte betreft ‘hoe die unieke geschiedenis waarbij een middelgrote economie in Europa een staatkundige band heeft met zes prachtige eilanden in het Caribisch gebied ook weer voor de toekomst relevant wordt’.

,,Zodat Europa, Nederland, de toegangspoort is voor de Caribische eilanden en omgekeerd, Nederlandse bedrijven hier op Curaçao zaken kunnen doen, maar ook, heel belangrijk, vanaf de eilanden een springplank hebben naar Latijns- en Midden-Amerika.”

Rutte noemt de handelsmissie naar Colombia vorig jaar november en het lidmaatschap van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties als voorbeelden van de kracht van het Koninkrijksverband.

,,De missie naar Bogotá was zeer succesvol en een van de grootste die Nederland ooit heeft georganiseerd, met bedrijven uit Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten en van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba, red.).

Nederlandse ondernemers leerden door contacten met collega’s uit bijvoorbeeld Curaçao over de cultuur in Colombia en hoe men de zaken daar aanpakt en hoe je die relaties opbouwt. Een prachtig voorbeeld van gewoon doen in plaats van praten en nota’s”, vindt Rutte.

Ook het ‘waanzinnige lobbywerk’ dat voorafging aan het Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad was een ‘gezamenlijke inspanning’. ,,Dat was echt een Koninkrijksaangelegenheid. We zaten allemaal in die stoel, alle vier de landen die samen het Koninkrijk vormen.”

‘Nu al nieuwe banden’

Rhuggenaath en Rutte geven elkaar een boks in plaats van een hand. Rhuggenaath: ,,En dat we uiteindelijk héél veel geld verdienen.” | Antilliaans Dagblad

Nu al ontstaan er nieuwe banden, benadrukken Rutte en Rhuggenaath. Door een Rotterdamse haven die op Curaçao helpt, de betrokkenheid van onderzoeksinstituut TNO en de aanwezigheid van Corendon en Damen Shipyards. De Nederlandse premier straalt een en al optimisme uit. Hoe belangrijk dat is heeft hij geleerd van de Curaçaose atleet Churandy Martina.

,,Wie optimistisch naar de dingen kijkt, krijgt veel meer gedaan”, zegt Rutte. De toon van optimisme, gemoedelijkheid en vriendelijkheid, wordt al direct voorafgaande aan de openingswoorden van de Curaçaose premier gezet. Rhuggenaath en Rutte geven elkaar een boks in plaats van een hand. ,,Dat doe ik omdat ik twee maanden geleden van de fiets ben gevallen en ik mijn arm moet ontzien”, legt Rutte uit.

,,En ik doe dat omdat ik het op de radio heb beloofd in ruil voor een krat bier. Dus bij dezen”, zegt Rhuggenaath en stoot nog eens met zijn vuist tegen die van Rutte om zeker te zijn van zijn zaak.

Ook de speech van Rhuggenaath heeft een optimistische insteek. ,,Bon biní, betekent welkom. Ik vind dat zonnige, vrolijke woorden. Door de eeuwen heen heeft Curaçao gemeenschappen getrokken en handel gefaciliteerd. Dit trok ondernemers zoals u”, richt Rhuggenaath zich tot een volle zaal met zo’n 130 ondernemers in het atrium van het Renaissance Hotel.

Hij belooft de Nederlandse delegatieleden herkenning maar ook verrassingen en nodigt alle deelnemers aan de summit uit op ontdekkingsreis te gaan naar verschillen en overeenkomsten ‘die in u de avontuurlijke ondernemer wakker maken’. ,,Waar kunnen we elkaar versterken en vanuit onze verscheidenheid gezamenlijk het Caribisch gebied en Zuid- Amerika bedienen.”

Want Curaçao is ‘herkenbaar Europees, maar met een onmiskenbaar Zuid-Amerikaanse twist’. ,,In Punda zult u de architectuur herkennen, maar zal de kleur van de gebouwen u verrassen. In ons nationale gerecht, keshi yená, zult u de Hollandse kaas herkennen, maar verrast worden door de inhoud, net als Curaçao, een perfect mengsel van kruiden, kleuren en aroma’s. In onze taal zult u Nederlandse woorden en achternamen herkennen, maar verrast worden door de door de internationale en lokale invloeden. Zo hebben wij als Curaçaoënaars kleur toegevoegd aan een Nederlands meesterwerk en daar zijn we heel erg trots op”, zegt Rhuggenaath.

Door die symbiose voelen investeerders die willen innoveren, zoals Damen Shipyards, het havenbedrijf Rotterdam, Corendon, maar ook bijvoorbeeld de investeerders in de ontwikkeling van Pietermaai, ‘zich hier thuis’. Rhuggenaath beseft dat zakendoen in het buitenland een avontuur is. ,,Dat vraagt tijd, om te wennen, om te ontdekken. Maar zoals een goede stobá tijd nodig heeft om op smaak te komen, zo zijn avonturen de smaakmakers van ondernemerschap.”

De opening van Bon Biní for Business begint met een grap en de Curaçaose premier sluit zijn speech met een kwinkslag af. ,,Dat we samen kansen en mogelijkheden ontdekken en benutten”, wenst Rhuggenaath zijn gehoor, kijkt Rutte even lachend aan, wacht nog even en voegt daar dan aan toe: ,,En dat we uiteindelijk héél veel geld verdienen.” Dat is een knipoog naar die allereerste kleine handelsmissie in 2013 die als thema had ‘samen heel veel geld verdienen’.

Pers niet ‘bon biní’

Op de voorste rij

,,De bijeenkomst is vanaf dit moment besloten. U wordt vriendelijk verzocht de ruimte te verlaten.”

De vertegenwoordigers van de media mochten nog wel luisteren naar de toespraken van de premiers Mark Rutte uit Nederland en Eugene Rhuggenaath van Curaçao bij de opening van de handelsmissie ‘Curaçao: Bon Biní for Business’, maar daarna gingen de deur dicht voor televisie, radio en dagbladen. Dus dropen de verslaggevers, cameramensen en fotografen na een kwartiertje weer af. En zo kan er geen verslag worden gedaan van wat naar voren is gebracht tijdens het half uur dat de twee premiers, de Nederlandse staatsecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops en de Curaçaose ministers Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling en Zita Jesus- Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning de kansen van het Koninkrijk bespraken in dit ‘Koninkrijkspanel’.

De voorlichting heeft zondag laat in de avond nog wel laten weten dat de pers niet welkom is om het dagprogramma bij te wonen, maar dat was lang niet voor iedereen duidelijk.

,,Aan het einde van de dag is er een persconferentie en tussendoor zullen we wat laten zien via de livestream”, legt de voorlichter geduldig uit. ,,De toespraken van de sprekers worden later toegezonden, maar ik weet nog niet wanneer.”

Deze krant had drie mensen vrijgemaakt om uitgebreid verslag te doen van de beide dagen van de ‘Bon Biní Business Summit’. Want behalve de toespraken van onder andere ministers Martina en Jesus-Leito, hadden we ook graag met onze lezers willen delen wat er naar voren werd gebracht in bijvoorbeeld de businesspanels over ‘trans- Atlantische partnerschappen’ – met Lodewijk Franken, managing director van Damen Shiprepair Curaçao, Hans Smit, ceo Janssen de Jong Groep en Atilay Uslu, ceo van Corendon – en over ‘financiering 360 graden’ – met Evelyn Kruithof, ceo Algemeen Pensioenfonds Curaçao, René Römer, ceo Dutch Caribbean Securities Exchange, Leo Rigaud, voorzitter Curaçao Banking Association/ directeur Vidanova Bank en Justus Martens, managing director Curaçao Growth Fund. Helaas.

Wat in de E-zones, haven en financiele sector gebeurd, blijft voor het volk geheim

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Rutte leeft in Disneyworld met zijn bewering dat ondernemers van elkaar denken ‘Hoe kan ik bijdragen aan jouw succes’.

    En hij wordt helemaal lachwekkend als hij het heeft over de zeer succesvolle vorige handelsmissie naar Curacao en Colombia. De flapdrol kan niet eens 1 voorbeeld noemen van wat die missies hebben opgeleverd!

    De eilanden een springplank voor Nederland naar Zuid Amerika? Het is 2019, Rutte! Nederland gaat rechtstreeks, en echt niet via die onderontwikkelde corrupte bende hier!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties