AD | Opening Girobank zonder problemen

‘Lange rijen maar geen incidenten’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De heropening van de filialen van Girobank is gisteren zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Ook de online-systemen, pinpassen en creditcards werken weer nadat het IT-systeem is aangepast.

Gisterochtend om 8.00 uur gingen, nadat de bank drie dagen was gesloten, de deuren weer open van de filialen aan de Jan Noorduynweg, de Seru Loraweg te Janwé en de Scharlooweg. Het kantoor te Zuikertuintje is nog dicht.
In totaal heeft Girobank 932 klanten kunnen bedienen, waarvan 336 bij het kantoor te Scharloo, 322 in Janwé en 275 aan de Jan Noorduynweg.

Bij alle drie de locaties, die vandaag open zijn van 9.00 tot 15.30 uur, stonden gisteren voor achten al lange rijen klanten. Politie en leden van het vrijwilligerskorps waren ter plaatse om de openbare orde te handhaven. ,,Het was druk”, zegt politiewoordvoerder Imro Zwerwer desgevraagd. ,,Maar er waren minder mensen dan het aantal waarop wij hadden geanticipeerd. De dag is rustig verlopen er hebben zich geen incidenten voorgedaan.”

Girobank staat, sinds in 2013 de noodregeling werd afgekondigd, onder beheer van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Namens de CBCS is de directievoering op dit moment in handen van gemachtigden Cornelis ‘Juni’ Rojer en Margaret Boskaljon-Römer. Dinsdag werd besloten dat de bank tijdelijk dichtging toen bleek dat verontrustend veel mensen en bedrijven hun deposito opnamen.

Tot gisteren konden klanten geen gebruik maken van het geld op hun rekening en was er geen enkele transactie mogelijk. Die tijd was nodig om onder andere aanpassingen door te voeren in het IT-systeem in verband met het moratorium dat is ingesteld. Vanaf gisteren kunnen klanten weer beschikken over hun tegoeden maar alleen tot een maximumbedrag van 10.000 gulden. Nieuwe stortingen, zoals salarissen, vallen buiten de maatregel.

Met de limiet kan 90 tot 95 procent van de rekeninghouders beschikken over al zijn geld. Girobank beheert 27.000 rekeningen van personen en bedrijven. Het gaat volgens de CBCS om ongeveer 2.000 accounts waarvan het saldo meer is dan 10.000 gulden.

Tijdens een persconferentie woensdag benadrukte Bob Traa, president-directeur van de CBCS, dat het niet nodig was om in een keer al het geld van de rekening te halen omdat het om een cumulatief bedrag gaat. ,,Je kunt meerdere keren pinnen of geld opnemen totdat de limiet van 10.000 gulden is bereikt”, zei Traa.

Toch stonden gisteren, nadat zij drie dagen geen gebruik hadden kunnen maken van hun rekening, lange rijen mensen te wachten om bij een van de drie filialen naar binnen te gaan. Girobank-directeur Rojer kon gisteren geen details geven over het aantal rekeningen dat is opgezegd en welk bedrag in totaal is opgenomen. ,,Ik heb geen eindrapport.”

Ook Rojer spreekt dan van ‘lange rijen’, maar zegt dat ‘alles gesmeerd loopt zonder incidenten’.

In een uitzending van TV Direct gisterochtend is te zien dat tientallen mensen buiten in de rij staan voor de Girobank-kantoren in Janwé en Scharloo. Bij Janwé raken sommige klanten volgens de Direct-verslaggever toch wat geïrriteerd als hun wordt gezegd ‘morgen terug te komen’, omdat niet meer dan 300 nummers worden uitgegeven. ,,Binnen wordt men goed behandeld, maar veel mensen vinden het toch verwarrend wat er gebeurt.”

In gesprek met TeleCuraçao zegt Lesley Fer, directeur Risicobeheersing en Rampenbeleid dat samen met de politie voorbereidingen zijn getroffen om de zaak in goede banen te leiden. Het Rode Kruis is ingeschakeld om ouderen bij te staan en mensen die om een of andere reden onwel worden door het lange wachten.

Maar ook het advies van Fer luidde om als het kan een andere dag naar de kantoren van Girobank te komen. ,,Je krijgt je geld gegarandeerd tot 10.000 gulden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Opening Girobank zonder problemen

 1. De Giro klanten moeten gewoon een grote protestfile vormen voor de huizen van Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Isenia,

 2. Harold, gelukkig trekt hij het zich niet aan, hij zou zich zo ongeveer niet meer durven te laten zien. Gaat over capella.

 3. Heb medelijden met Stephen Capella.

  Ja, hij heeft zijn zakken en die van zijn moeder op schandalige wijze gevuld maar komt nu nergens meer aan de bak en wordt door iedereen met de nek aangekeken. Zelfs zijn vrouw ligt nu onder vuur bij Curacao Ports Authority. En Stephen zelf gaat zijn CPA titel verliezen.

  Erger nog is dat Stephen Capella zich dood moet schamen voor zijn kinderen, die moeten leven met een laffe profiteur als vader die zelfs hun oma misbruikte.

  Gelukkig trekt Stephen Capella het allemaal niet zo erg aan. Zijn Facebook pagina staat vol vrolijke familietripjes naar Florida en Eurodisney in Parijs.

 4. …….”geen woord over de echte schuldigen, Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Isenia”…..zegt Lapas.

  Ook geen woord over 6 jaar slappe aanmodder Noodregeling onder de respectievelijk CBCS presidenten Tromp, Hasselmeyrr, Romero, Matroos Lasten…en directrice Zus de Lannooy.

  En ook een oorverdovende stilte over de RvC leden van Girobank’s voormalige Raad van Commissarissen:
  Anthony Cijntje,
  Willem van Bokhorst,
  Philip Martis,
  Dieudonné van der Veen
  Ivan de Windt
  UBO’s David Hu en
  Martin Silver

  en last but not least Girobank accountant Ernst & Young, befaamd om hun in en in integere professionals onder auspiciën van Eric van Eps.

 5. “Opening Girobank zonder problemen” tot grote teleurstelling van Radio Direct die waren van te voren de spanning aan het opbouwen maar blijkt dat Curaçaoënaars als het moet toch rustig kunnen gedragen.

  Het was al bekend dat de maatregelen van Girobank alleen 7 a 8 procent van de spaarders zal treffen maar die domme Richeron Balentin van Direct deed alsof de wereld zou vergaan.

  Het blijkt weer dat verslaggevers bij Direct en andere media niet objectief kunnen berichten, Jerôme de Lima van TV Direct wilde gelijk Nederland de schuld geven door Bob Traa een harteloos iemand te noemen maar geen woord over de echte schuldigen, Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Isenia.

  Zolang wij niet de hand in eigen boezem wilde steken en herkennen dat de afschaffing van de slavernij te vroeg kwam, schiet het niet op.

 6. ….”Je krijgt je geld gegarandeerd tot 10.000 gulden.”……..

  Eerste rang multibational salarissen & garanties voor de CBCS directeuren, derde wereld rang garanties voor de rekeninghouders.

  In Nederland is die garantie Naf 200.000 per rekeninghouder!

  Laten we in hemelsnaam gauw een provincie worden van Nederland. Nu 8s het net alsof we een provinsie van Haïti zijn.

  We betalen wel de hoogste belastingen van het koninkrijk maar hebben als het nog even doorgaat de fysieke en sociale infrastructuur van een land als Haïti.

 7. Kijk eens op de foto, de grote groep domoren die nog geloofden in de door Eric Garcia en zijn laffe kontenlikkers Stephen Capella en Neysa Isenia volledig leeggeroofde bank.

  Je moet echt het IQ van een leguaan hebben als je je geld bij Girobank hebt laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *