AD | Betalen voor grensveiligheid

Egates Hato | CAP

Willemstad – Curaçao zal per 1 januari 2020 een tarief van 1,32 dollar innen om de grensveiligheid bij de grensbewaking (immigratie) te optimaliseren. Dit wordt door het ministerie van Justitie bekendgemaakt.

,,Dit tarief zal namens het land door Curaçao Airport Partners (CAP) (op Hato, red.) worden geïnd en heeft betrekking op alle vertrekkende passagiers en passagiers die hier een tussenlanding maken (in transit)”, zo wordt nader uitgelegd. ,,Het tarief van 1,32 dollar is reeds aan de luchtvaartmaatschappijen gecommuniceerd en deze zullen in december meer technische informatie hierover ontvangen. Dit tarief zal geïnd worden als onderdeel van de luchthavenkosten bekend als ‘passenger facility charge’ (PFC).”

De wetgeving voor grensveiligheid is op 1 november 2019 geïntroduceerd en verwijst naar de kosten gerelateerd aan het verzekeren van een hogere mate van veiligheidsmaatregelen op de luchthaven zoals de introductie van het wereldwijde grensbewakingssysteem ‘Advanced Passenger Information System’ (Apis) en meer geautomatiseerde technologie zoals de eGates en andere immigratiebronnen.

Uitgelegd wordt dat in 2015 de Immigratiedienst bij de luchthaven een begin heeft gemaakt met het automatiseren van het grensbewakingsproces om efficiëntie en veiligheid bij de grenzen te maximaliseren. De elektronische grenscontrolepoorten (eGates) zijn kort hierna geïnstalleerd. Passagiers van 18 jaar of ouder met een Europees, Canadees of Amerikaans paspoort kunnen sindsdien gebruikmaken van de eGates.

,,De eerste eGates waren een geschenk van Curaçao Airport Holding (CAH) aan het ministerie van Justitie. Sindsdien is CAH samen met het ministerie aan het werk geweest om het gebruik van de eGates verder te ontwikkelen en optimaliseren.

Om de grensveiligheid nog verder op te krikken, heeft Curaçao Apis gekocht. Apis is een elektronische databank waarin luchtvaartmaatschappijen voorafgaand aan de vlucht paspoortinformatie van de passagiers voor justitiële organisaties invoeren.

Alleen justitiële partners hebben toegang tot deze databank en de informatie wordt op een veilige manier, voor veiligheidsdoeleinden gedeeld.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | Betalen voor grensveiligheid

  1. @Roberto: denk jij nu werkelijk dat di USD 1,32 contant betaald gaat worden door iedere passagier?

  2. Maak er 1,50 dollar van, daar 1,32 moeilijk te betalen is en neemt tijd om de twee centjes te vissen uit je zak. Een pracht idee want overal moet men voor alles betalen. Niets is gratis meer, alleen de dood, daarvoor hoeft men niets te betalen, maar ja, dan komt de begrafenis toch om de hoek kijken.YEAH. In restaurants in sommige Europese landen als men om een glas water vraagt terwijl me zit te eten, komt die €0,50 op je rekening. E momento nan ey mi ta corda masha riba Corsow jiu di Corsow pasobra e ta bisa e waiter: fock bo cu bo jotin pa un glas di awa swa, mi’n ta paga niun c……………. Hahaaaaaaa.

  3. Als het personeel bij de eGates nou even ophoudt met zich ermee te bemoeien en de helft van de gates leeg te laten staan totdat zij ze toewijzen, gaat het daar ook een stuk sneller. Hoezo machtspolitiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *