26 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 23:02

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Ontslagen bij krant Amigoe

- Advertentie -
Aandeelhouders en directeuren van Amigoe waren (tot voor kort) de broers Micheal en Robert Voges (links, tevens Citco directeur) en hun vader Ernest Voges.

Willemstad – Uitgeverij Amigoe nv heeft diverse personeelsleden moeten ontslaan omdat de verslechterde financieel-economische situatie het krantenbedrijf geen andere keus laat. Directeur Michael Voges wil desgevraagd in dit stadium geen commentaar geven.

De ontslagen werden vorige week donderdag en vrijdag bekendgemaakt door personeelszaken. Vrijdag sprak de voltallige redactie met de directie, waarbij het er naar verluidt heftig aan toe ging. Geen van afdelingen lijkt te worden gespaard: er zijn ontslagen gevallen op de redactie, advertentieafdeling, opmaak, administratie en bij de drukkerij.

De Amigoe is het oudste bestaande dagblad van Curaçao. De Nederlandstalige krant verschijnt ’s middags. Behalve op Curaçao wordt de krant ook uitgebracht op buureilanden Aruba en Bonaire.

Er waren al langer indicaties dat de Amigoe lastige tijden doormaakt. De coronaviruscrisis doet daar sinds medio maart een schep bovenop. Door de crisis en gedwongen lockdown is de advertentiemarkt aanzienlijk gekrompen, soms wel met bijna twee derde van de omzet, terwijl de lokale media het doorgaans moeten hebben van reclame-inkomsten.

- Advertentie -

Deze stonden door de voortdurende slechte economie al een paar jaar onder druk, waardoor veel traditionele mediabedrijven (krantenuitgeverijen, radiostations en televisiezenders) noodgedwongen flinke kortingen op advertenties en reclamespots moeten geven en het verdienmodel ernstig wordt aangetast. Onlineaanbieders, al dan niet officieel geregistreerd, maken de spoeling nog dunner.

Op 21 april publiceerde de Amigoe groot op de voorpagina ‘Zwarte dagen voor de vrijheid van de pers op Curaçao’, vooral als aanklacht tegen het feit dat de NOW-loonsubsidieregeling van de regering in verband met de coronacrisis op dat moment nog niet voor de media gold.

Later werden de media alsnog aan de NOW-sectorlijst toegevoegd, onder de voorwaarde dat deze bedrijven het personeel in dienst houden en ook honderd procent salaris uitbetalen. De directie van Uitgeverij Amigoe koos in april voor een algemene loonreductie van 35 procent.

De medewerkers werden eind april geïnformeerd dat de aandeelhouder geld moet bijstorten en dat ontslagen als onderdeel van de herstructurering niet konden worden uitgesloten. In mei zouden hierover gesprekken volgen. Vorige week kreeg de eerste groep ontslag aangezegd; sommigen van hen werken al vele jaren voor de Amigoe.

De krant begon in 1884 als een uitgave van het Bisdom (rooms-katholieke kerk) maar ging eind jaren zeventig van de vorige eeuw over in handen van private aandeelhouders, waaronder een tijdlang Citco. De vennootschap staat onder leiding van directeuren Leeward News Holding nv en Michael Voges. Zijn oudere broer Robert Voges en hun beider vader Ernest ‘Jackie’ Voges zijn commissaris. Onder de uitgeverij te Scherpenheuvel vallen het distributiebedrijf Districo en de Amigoe.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

4 reacties

  1. Men zal binnenkort wel een bekend nederlands journalist (die wel onderzoek doet) de schuld geven. Is al eerder gepresteerd op ons rotsje. De amigoe is een doorgeefluikje geworden, kritiekloos geleuter verheven tot zogenaamde journalistiek. Stilstand is achteruitgang en de amigoe staat al jaren stil. Sorry voor de medewerkers maar dit komt voor mij niet als een verrassing. Met of zonder virus zat dit er gewoon aan te komen.

  2. Hoe zou de Amigoe zijn vrijheid kunnen gebruiken als een dekmantel voor hun slechtheid, de onredelijke ontslagen? Wel, deze krant (maar ook vele andere ondernemingen) gebruikt de corona als een “dekmantel” voor zijn/hun eigen zelfzuchtige ambitie. Als met een rietje heeft de Amigoe het hele eiland Curacao in één teug tot op de bodem leeg gezogen. Altijd heeft de Amigoe goede zaken gedaan en enorme grote winsten gemaakt. Toen was er niets aan de hand, iedereen tevreden. En nu, met de komst van de corona ziet de Amigoe dat zijn werknemers slechts onnuttige slaven zijn die geen winst meer kunnen maken voor hun meester, ze zijn niet meer rendabel. Hun meester heeft geen belangen, interesse meer in hun. Wat een gemeneriken. Waarom had de Amigoe hun niet meer tijd gegund om ander werk te zoeken? Tja, de mogelijkheid dat iemand op de een of andere wijze ten eigen bate en op een oneerlijke manier de markt wil beheersen, bestaat natuurlijk altijd.

  3. zolang onze kranten geen onderzoeks journalistiek doen en 1-op-1 citaten van politici of persberichten overnemen, denk ik niet dat wij als eiland veel gaan missen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -