30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 19:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | NL media ongenuanceerd over ‘loopjongen’

Premier Rhuggenaath: Mijn strijd is niet tegen Nederland | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De woorden die premier Eugene Rhuggenaath (PAR) sprak tijdens een persconferentie op donderdag 14 mei zijn in de Nederlandse media ongenuanceerd uitgelegd. Rhuggenaath riep de eilandbewoners elkaar te steunen in plaats van de vinger te wijzen naar Nederland.

 

Even googelen en een waslijst van media, waaronder dagbladen Trouw en NRC, NOS en nporadio1, popt op met dat ene en hetzelfde zinnetje dat zij eensgezind overnemen: ,,Tijdens een persconferentie in de aanloop naar gesprekken in Nederland over de steun benadrukte hij (premier Rhuggenaath, red.) ‘geen loopjongen’ van Nederland te zijn.”

- Advertentie -

Vervolgens gaan ook Nederlandse politici, onder wie Tweede Kamerlid André Bosman (VVD), er mee aan de haal.

Maar dat is wel erg kort door de bocht en gaat voorbij aan de kern van de boodschap van de Curaçaose premier. Dat heeft hij gisteren opnieuw bevestigd tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Mijn strijd is niet tegen Nederland”, zegt Rhuggenaath.

,,Het gaat mij niet per se om onafhankelijkheid, maar om een beter Koninkrijk. Ik vecht juist voor een sterker Curaçao dat als autonoom land volledig zijn verantwoordelijkheid draagt met een niveau van voorzieningen, welvaart en welzijn gelijkwaardig aan dat van Nederland en de EU.”

Rhuggenaath streeft daarom naar meer financieel-economische onafhankelijkheid voor het eiland. ,,Dat betekent een sterker Curaçao en een beter functionerend Koninkrijk gebaseerd op gelijkwaardigheid. Dat is nu niet het geval.”

- Advertisement -

VVD-kamerlid André Bosman reageert zowel tijdens een vergadering van de Tweede Kamer op 20 mei over de liquiditeitssteun aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten, als in een radio-uitzending op NPO 1 op de vermeende opmerking van Rhuggenaath dat hij zich voelt weggezet als een loopjongen door de houding van Nederland.

,,Ik houd van helderheid”, zegt Bosman volgens het verslag van de vergadering. ,,Ik zag vandaag een kop in de krant: ‘Take it or leave it’. Dat is glashelder. Het is nu tijd voor de bestuurders op de eilanden om door te pakken. Goed dat Aruba dat ondertussen gedaan heeft. De uitspraak van de minister-president van Curaçao vond ik minder gepast. Er is geen sprake van het zijn van een loopjongen van Nederland. Hij is volgens mij de loopjongen van de inwoners van Curaçao. En zoals de inwoners er nu aan toe zijn, kan de minister-president van Curaçao beter wat harder gaan lopen.”

Maar Rhuggenaath gaat in zijn toespraak op 14 mei de strijd niet aan met Nederland. Hij doet een oproep aan de bevolking om samen een vuist te maken. Hij rekent af met het imago dat op het eiland bestaat van PAR-premiers, waaronder hijzelf. ,,Dat wij altijd een goede relatie hebben met Nederland en staan voor een goede samenwerking met de Koninkrijkspartners, betekent niet dat ik een verlengstuk ben van Den Haag”, legde Rhuggenaath gisteren uit.

,,Dat ben ik niet en dat klopt ook niet. Ik ben door ons volk gekozen en werk in het belang van Curaçao. Dat betekent dat er ook momenten zijn dat ik het niet eens ben met de Nederlandse regering.”

Deze krant citeerde destijds als volgt uit zijn toespraak op 14 mei:

,,We hebben lang politieke instabiliteit gekend. Voor degenen die denken dat Nederland de oplossing is, wil ik zeggen: Nederland is alleen geïnteresseerd in ons als we niet hun probleem worden en we niet voor ‘gedoe’ zorgen. En dan wordt deze regering telkens verweten naar de pijpen van Nederland te dansen (‘mucha mandá’), maar ik wil niet meer afhankelijk zijn van Nederland. Ben ik een ‘mucha mandá’?”

Waar het de premier om gaat, is de kritiek op het eiland zelf. Hij benadrukt dus dat hij zijn eigen pad volgt, op weg naar een sterker Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Het betreffende interview kan onder en hier gevonden worden


HILVERSUM – De NieuwsBV ging in gesprek met Tweede Kamerleden voor Koninkrijksrelaties Andre Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) over honger, politieke corruptie en gokmaffia problemen op Curacao, Aruba en Sint Maarten en coronavirusmaatregelen vanuit Nederland.

- Advertisement -

Artikel delen

11 reacties

 1. Ongenuanceerd?

  Politiek correct zijn ze verdomme nog steeds spijtig genoeg.

  Deze bloedhonden hebben óók bijgedragen aan het verkwanselen van onze autonomie.
  Een dezer dagen moeten ze uiteindelijk toch allemaal hun Covid19 proof schuilkelders verlaten…
  Tja, de uitmelkers zien de bui al hangen, en terrecht!

 2. @Bash
  Had er inderdaad ook veel meer van verwacht/gehoopt, het valt heel erg zwaar tegen. De tijden zitten absoluut niet mee, het is zwaar weer, vakbonden frustreren de boel, zwaar verouderde wetgeving die niet meer past, etc, etc, maar dan nog…. Wat is er in deze kabinetsperiode feitelijk gerealiseerd (binnen de begroting). Overal commissies, werkgroepen, maar geen resultaat waar de burger iets aan heeft. Althans ik zie het niet. Ja, extra alcoholcontroles op straat, merci.

 3. @Abraham Mossel: wat hier al vaker is gezegd: op curacao heb je 2 soorten politici:
  1. totaal verrot: dit zijn de types schotte, cooper etc
  2. verrot: steven martina, ruggie, suzy
  categorie 2 heeft de verkiezings slogan “stem op mijn, want ik ben minder corrupt dan type 1”. Het is alsof je de hells angels kiest omdat die minder zijn dan de maffia. Zolang de curacaose kiezer alleen op basis van slavernij sentiment blijft stemmen, en niet op basis van integriteit, partij programma’s en daadkracht gaan wij ook met categorie 2 barre tijden tegemoet

 4. Dit noemen ze nu je eigen ramen in gooien met een grote baksteen, en dat heeft Ruggie nou net gedaan. Hij hoeft niet te rekenen op veel Nederlandse toeristen de eerst 5 jaar, helemaal niet als dat tuig van de MFK Gerrit de Raaf en NL hater Amparo aan de touwtjes weer kunnen treken met hun politieke partijen, toedeloe Curacrim.

 5. @ericlapas:

  “Het politiek systeem op Curacao zit zo in elkaar dat elke minister en parlementarier een loopjongen is van partij financiers.”

  En zoals Bosman terecht aangeetf : “Zoals de inwoners er nu aan toe zijn, kan de minister-president van Curaçao beter wat harder gaan lopen.”

  Eugene zijn uitspattingen geven duidelijk aan that he possesses the emotional capacity of a five year old child. Mucha manda ? More like mucha malkria. Not by a long shot a capable leader to say the least.

  Vandaar de eis dat er transparantie moet komen want de immature kermisgasten kunnen hun verantwoordelijkheden tegenover eiland Curacao niet dragen.

  But they keep on kicking and screaming towards the hand that feeds them. How stupid and immature can they be ?

  If they had it under control, they wouldn’t need to be choosiing beggars.

 6. Het politiek systeem op Curacao zit zo in elkaar dat elke minister en parlementarier een loopjongen is van partij financiers.

  Zo heeft Corallo toendertijd ook bepaalt dat Constancia minister van gezondheidszorg moest worden en niet partijvoorzitster Janga.

 7. Hij is geen loopjongen van Nederland, hij is de, zoveelste, loopjongen van de graaiende elite. Niks meer, niks minder.
  Kan hij eens zijn heldendaden opnoemen welke hij heeft verricht gedurende zijn looptijd als MinPres? Zal een korte opsomming worden.

 8. Rhuggenaath heeft gelijk!
  100% gelijk!

  Hij is geen ” mucha manda” van Nederland.

  Sterker: Hij is “mucha mandá” van Soesepoes graait-graag-uit- de -staatskas!

 9. Als je had gedaan wat je beloofde bij de aanstelling van het kabinet, dan had je nu niet zoveel problemen gehad. Probeer eens te accepteren dat positieve- en negatieve kritiek kan helpen in de vooruitgang. Je had al vanaf het begin kunnen zorgen dat de belastingdienst efficiënter moet werken qua belasting inning. Je had al vanaf het begin kunnen zorgen dat het ambtenaren apparaat van economische zaken en financiën en douane sneller en beter gaat werken.
  Maar neen, het is stapje voor stapje voor stapje vooruit en daarna 1 stapje weer terug. Je hebt de media ter beschikking om het niet bijster snuggere deel van de bevolking te brainwashen om ook in de toekomst te gaan vertoeven in plaats van te blijven hangen in het verleden. Je hebt al die jaren de tijd gehad om de overheid NV’S te reorganiseren qua topbestuurders. Maar niets van dit alles. Natuurlijk is een te snelle en radicale reorganisatie ook niet goed, maar grotere stappen hadden gemaakt kunnen worden. Vooral qua onderwijs. Van de gekke dat scholen niet geopend konden worden vanwege achterstallig onderhoud van oa de toiletten. Kom nu niet aan van er was geen geld, want dat is een dooddoener die 30 jaar geleden gebruikt kon worden. Ga je nu niet op de borst slaan samen met de ander politici die in de regering en parlement zitten en zeggen van we komen op voor de portemonnee bevolking, want met dit stelletje amateurs schieten we niet op. Ja de eigen portemonnee van de politici en consorten. Ik en meerdere met mij hadden de gedachte bij aantreding “Zo, nu komt er eindelijk verandering”. Maar neen, we zijn nog even ver en door de corona en het gebrek aan visie zelfs teruggeworpen. Jammer maar helaas. En bij elke politicus blijkt maar weer: Heel veel beloven, maar het tegengestelde doen.. Oftewel met een glimlach ja ja zeggen en neen neen doen.

 10. ,,Het gaat mij niet per se om onafhankelijkheid, maar om een beter Koninkrijk. Ik vecht juist voor een sterker Curaçao dat als autonoom land volledig zijn verantwoordelijkheid draagt met een niveau van voorzieningen, welvaart en welzijn gelijkwaardig aan dat van Nederland en de EU.”

  Great job!
  We hebben een niet functioneren economie die leeg wordt gezogen door “de vrienden”en “experts” die in commissie en werkgroepen de staatskas leeg zuigen en overheids NV’s die hun monopolie misbruiken en de burgers de kosten laten dragen voor wanbestuur, inefficiëntie en over betalingen voor directie.
  Hierdoor is de bevolking afhankelijk geworden van nood hulp van Nederland.
  Het is leuk dat je streeft naar gelijkwaardigheid. Maar het enige wat beter is hier is de beloning van de elite. Jammer dat die direct of indirect door de burgers betaald worden.
  Great job!

 11. ,,Dat betekent een sterker Curaçao en een beter functionerend Koninkrijk gebaseerd op gelijkwaardigheid. Dat is nu niet het geval.”
  er is nu inderdaad geen sprake van gelijkwaardigheid: Nederland betaalt keer op keer voor de misstanden op Curacao, waaronder de vriendjes van Ruggie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -