AD | ‘Onthutsend beeld’ in zaak-Ibis Aruba

Ex minister Paul Crooes en echtgenote Melony Paesch | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – Uit het strafonderzoek Ibis komt ‘een onthutsend beeld naar voren’, aldus het Openbaar Ministerie (OM) van Aruba.  ,,Een minister die het belang van lokale werknemers verkwanselt om op die manier zijn zakken te kunnen vullen.”

Het gaat dan om ex-minister Paul Croes die voor de AVP (Arubaanse Volkspartij) bewindsman was met Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid in zijn portefeuille.

,,Een man die ondanks berichten in de sociale media en waarschuwende gesprekken met de secretaris van de ministerraad gewoon door blijft gaan met zijn illegale praktijken en die ook hier ter zitting, nadat hij al het bewijs heeft kunnen bestuderen, geen spoortje van inzicht of berouw toont.”

Het OM kan naar eigen zeggen dan ook niet anders concluderen dan dat Croes ernstig misbruik heeft gemaakt van de discretionaire bevoegdheid die hij had. Het OM kan niet aantonen dat Croes voor álle ontheffingen die hij heeft verleend een tegenprestatie heeft ontvangen.

,,Dat kan niet door het aard van het delict, maar ook niet uit capaciteitsoverwegingen in het opsporingsapparaat. Het OM heeft wel kunnen vaststellen dat Croes in tientallen zaken beslissingen tot toelating tot de Arubaanse arbeidsmarkt heeft genomen en daarvoor een tegenprestatie heeft ontvangen.”

Verder heeft het OM kunnen vaststellen ‘dat Croes en zijn echtgenote beschikten over meer dan 538.000 florin dan verklaarbaar is’. Een optelsom van contante uitgaven waar geen legale contante inkomsten tegenover staan, geld dat is verduisterd via zijn stichting Leadership & Excellence en onverklaarbare omzet bij het bedrijf van zijn echtgenote Melony Paesch.

,,Zonder nadere uitleg moeten we ervan uitgaan dat al deze geldstromen hun oorsprong vinden in de handel in ontheffingen of andere beslissingen die de minister nam. Als je dan kijkt naar de bedragen die de minister ontving in de zaken die we wel hebben kunnen vaststellen, dan gaat het hier om honderden beslissingen die Croes heeft verkocht. Naast het witwassen van dit geld, de ambtelijke omkoping, de verduistering en het deelnemen aan een criminele organisatie, heeft Croes zich nota bene als minister van Arbeid schuldig gemaakt aan illegale tewerkstelling. Een bizarre omstandigheid.”

Daaruit moge ook blijken, aldus het OM, dat Croes blijkbaar vond dat hij zich niet aan de wet hoefde te houden. De secretaris van de ministerraad, Nicole Hoevertsz, heeft op 18 en 25 augustus 2015 gesprekken gevoerd met Croes waarin zij haar zorgen heeft geuit.

Croes, maar ook veel andere verdachten in de Ibis-zaak, hebben ter zitting hun verontwaardiging laten blijken over hoe zij zijn behandeld. De opsporingsdiensten kwamen om zes uur ’s morgens aan de deur, terwijl de kinderen nog thuis waren en men is opgesloten. Sinds de vrijlating is het leven voor sommigen heel zwaar. Dit onderzoek heeft veel impact gehad op de verdachten en hun omgeving.

,,Het OM twijfelt er niet aan dat dat zo is, maar vraagt zich af waarom die verontwaardiging zich richt tegen de overheid. Zoals de Amerikanen zeggen: ‘If you can’t do the time, don’t do the crime.’ Waarom niet jezelf aankijken? Natuurlijk zet de overheid dwangmiddelen in als je je schuldig maakt aan ernstige strafbare feiten. Je moet dan niet boos zijn op de overheid, maar op jezelf.”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | ‘Onthutsend beeld’ in zaak-Ibis Aruba

  1. Geef deze lui 12 jaar celstraf. Dan gaat het snel over!

  2. Jan Haarlem

    Het is gewoon tuig, meer hoeft er niet gezegd te worden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *