30 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 17:36

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Onenigheid binnen de VMSC

Sehos ziekenhuis | jeu Olimpio

Willemstad – Zeventien specialisten hebben zich gedistantieerd van de kritiek die het bestuur van de Vereniging Medisch Specialisten Curacao (VMSC) heeft geuit op de inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid.

De VMSC laakt de werkwijze van de Inspectie in een ingezonden brief in het Antilliaans Dagblad van gisteren.

De zeventien specialisten stellen het oneens te zijn met het bestuur van de vereniging, die wordt voorgezeten door Alex Saleh, internist/gastro-enteroloog, met gynaecoloog Allan Henriquez als vicevoorzitter en oogarts Stephen Palm als penningmeester. Het bestuur bestaat verder uit Ralph Voigt en Igor Gomes Bravio, beiden gynaecoloog, en KNO-arts Nadjia Wagner-Buitenweg.

- Advertentie -

De zeventien ondertekenaars stellen: ,,Als medisch specialisten willen wij ons distantiëren van de ingezonden brief van de VMSC gepubliceerd in de pers, onder andere het Antilliaans Dagblad op 30 januari jongstleden, getiteld ‘Meet de Inspectie met twee maten?’ Helaas hebben wij gedurende de laatste jaren meerdere uitspraken voorbij zien komen van de VMSC, in feite gedaan door leden van haar bestuur, waar wij niet achter staan.”

De specialisten stellen het onjuist te vinden om inhoudelijke discussies over specialistische zorg en al haar problemen op een niet constructieve wijze in de pers te voeren. Om die reden hebben zij nooit in de pers gereageerd, maar, zeggen ze. ,,De inhoud van het schrijven noodzaakt ons echter nu openlijk hiervan afstand te nemen.”

Gevraagd naar een reactie, blijkt de voorzitter van het bestuur van de VMSC, Alex Saleh, niet op de hoogte van de openlijke onvrede van ruim een kwart van de leden binnen zijn vereniging. ,,Dit is een vreemde gang van zaken”, zegt hij. ,,Als leden het niet eens zijn met de inhoud van een brief van het bestuur kunnen zij dat rechtstreeks aan ons kenbaar maken. Komende week is er een ledenvergadering. Daar is eenieder in de gelegenheid om zijn of haar mening te uiten.”

Bij het horen van de namen van de specialisten die zich hebben gedistantieerd van de brief van het bestuur in de media, protesteert Saleh. ,,Minstens de helft van de ondertekenaars is geen lid van de vereniging”, zegt hij. ,,Als niet-leden het niet eens zijn met de visie van de VMSC, is dat hun goed recht. Dat geldt ook voor de leden. Zij kunnen een motie van wantrouwen indienen tegen het bestuur van de vereniging. Dat is de manier om je te distantiëren, niet door een brief naar de kranten te sturen.”

- Advertisement -

Indien er onvrede is onder de leden van de VMSC, is dat een interne aangelegenheid die binnenskamers door de vereniging moet worden besproken, zegt Saleh. ,,Het geeft geen pas om de vuile was van de vereniging buiten te hangen.”

Het bestuur heeft in haar ingezonden brief met geen kwaad woord gerept over haar leden, de specialisten, zegt Saleh. ,,De specialistische zorg staat niet ter discussie. Het gaat ons om de werkwijze van de inspecteur-generaal die in vergelijkbare situaties andere beslissingen neemt, en niet dezelfde onderzoeksprocedure volgt.”

De handelswijze van de inspecteur, zo schrijft het bestuur van de VMSC, ‘is volledig in strijd met de regels van ethiek en heeft de VMSC het vertrouwen in de inspectie doen verliezen’.

Ook de medische staf van het Sint Elisabeth Hospitaal mengt zich in het gesprek en distantieert zich ‘volledig van de discussies in de pers over de kwaliteit van de medische zorg, zonder dat hier gegronde argumenten voor bestaan’. Het bestuur van de medische staf verklaart de uitkomsten van het onderzoek door de inspecteur-generaal, aangekondigd voor vandaag, te willen afwachten alvorens te oordelen. Onderzoek naar incidenten dient objectief en in alle rust te kunnen geschieden, aldus het bestuur.

Saleh verklaart namens het bestuur van de VMSC grote waarde te hechten aan transparantie, de voorzitter meent dat onderzoeksprocedures eenduidig dienen te zijn, en dat bezorgdheid bij patiënten moet worden vermeden. Saleh, verontwaardigd:

,,De inspecteur-generaal heeft gezegd dat elke medisch specialist op Curaçao wel een tuchtzaak tegen zich heeft. Onzin! Wáár haalt hij dat vandaan?” De voorzitter laat voor het einde van de week een uitnodiging uitgaan naar de medisch specialisten voor een vergadering, onder voorbehoud gepland op woensdag 7 februari.

,,Ook de medische staf van het Sint Elisabeth Hospitaal is welkom bij die bijeenkomst”, besluit Saleh.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. Zo lang er nog verzwegen word “jaren geleden” dat er een rechter knie odp in de linker knie word gezet en de man het nooit verteld word, ondanks dat de man sterft van de pijn, laat men hem gewoon aan zijn lot over. Welke specialist voelt zich nu aan gesproken als hij dit leest?.

 2. @Hoedanook

  Ik weet dat VMSC ook ‘jouw’ vereniging is. Dat blijkt immers uit je niet-aflatende pogingen om toch nog de zwakke argumenten van het VMSC te verstevigen.
  Wat je helaas niet in wilt zien is dat dit politiek spel averechts werkt op dat wat ons streven moet zijn en waar onze vakgroepen hard aan werken: zorg van een goede kwaliteit leveren. En waarvoor? Vriend FSO weer aan de slag in het Sehos op zijn voorwaarden. Walgelijk gedrag.

 3. @Ergenis,
  Mijn excuses. Correctie i.p.v. “Huurman zelf ook media-geil,…… geen standaard procedure; een kenmerk van kwaliteit)”, het volgende:

  Huurman die graag ook zelf de media opzoekt, kwam, naar eigen zeggen, vervolgens, in actie, maar gebruikte daarvoor geen gestandardiseerde procedure. Een kenmerk van kwaliteit dat op z’n minst van de Inspectie geeist mag worden.

  PS: VMSC is ook ‘mijn’ vereniging!!

 4. @Hoedanook

  Je maakt het zo alleen maar gênanter voor jezelf. Je doet waar je anderen van beschuldigt. Verschuilen achter de vereniging en een pseudoniem terwijl je anderen op de persoon aanvalt. Het lijkt wel een kleuterklas dit niveau…..

 5. @Opmerker,
  Een organisatie kiest een (dagelijks) bestuur om niet voor elk te nemen beslissing telkens een algemene ledenvergadering bijeen te roepen. De kwestie m.b.t. de Inspectie zal dan ook zeker op de agenda van de komende veragerding staan. Nu zijn er een aantal leden van de VMSC die, met een aantal specialisten die géén lid zijn van de vereniging, proberen een ‘rookgordijn’ op te werpen. Let wel, er zijn aanzienlijke belangen te verdedigen binnen de muren van ‘de beerput Sehos’. Nogmaals de zaak is aan het rollen gebracht door de OK-personeel richting RvB Sehos. Dit zijn doodgewone gesecialiseerde werknemers, die werken met het belang van de patiënt en het volk voor ogen. Toen de RvB Sehos daar niets mee deed is parlementaiër McWilliam in de media getreden. Huurman zelf ook media-geil, is, naar eigen zeggen, vervolgens, in actie gekomen. Echter, Huurman verzon al naar gelang de zaak zich ontwikkelde de wijze van aanpak (geen standaard procedure; een kenmerk van kwaliteit).

 6. Maak er maar 18 specialisten van…..

  Alex en Ralph, dit soort onzin moet echt een keer stoppen in de zorg. Opkomen voor de belangen van je vrienden (Patrick?) terwijl je je verschuilt achter onze vereniging. Houd toch op, en werk mee aan een betere zorg GVD.

 7. Een bestuur treed op namens haar leden. De uitlatingen die gedaan zijn door hen zouden dus ook namens de leden gedaan zijn! Aangezien er volgens de voorzitter volgende week een ledenvergadering is zou het beter zijn geweest om na deze vergadering, waar alle leden stemrecht hebben, naar buiten te treden.
  Als de meerderheid van de aanwezigen met de voorbarige uitlatingen eens zouden zijn dan heeft men recht van spreken.
  Het lijkt er echter op dat dit bestuur amateuristisch en egoistisch bezig is.
  De vuile was buiten hangen is echter niet door de leden maar door het bestuur gedaan. Het wordt tijd dat men wat professioner deze club gaat leiden en niet het eigen ego voorop stelt.

 8. Het is niet te geloven dat wij het hier over mensen hebben met minimaal zes jaar universitaire studie.

  Het lijkt net kleine kinderen die om aandacht vechten.

  Blijkbaar heeft niemand meer aandacht voor de cliënt het gaat alleen maar om de eigen ego. Niemand die erbij stilstaat (ook de minister niet) wat voor onrust dit bij de cliënten veroorzaakt.

  Helaas hebben de cliënten geen optie om naar het buitenland te gaan voor specialistische ingreep. Was dat maar zo dan had iedereen allang water bij de wijn gedaan.

  Zolang ze het niet in hun portemenee voelen, gaat dit gekissebis door.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -