AD | ‘Onderkoning Curaçao’ ontkent hulp aan Nederlandse belastingontduikers

De commissie doet naar aanleiding van de zogenoemde Panama Papers onderzoek naar de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk. © ANP

Gregory Elias ontkent met klem dat hij vaak gebruik heeft gemaakt van het Panamese juridisch kantoor Mossack Fonseca.

De financieel adviseur wordt ervan beticht dat hij Nederlanders die kapitaal wilden wegsluizen voor de fiscus via die weg zou hebben bijgestaan. Dat blijkt uit het verhoor van een commissie die onderzoek doet naar het ontwijken en ontduiken van belastingen in Nederland.

Mossack Fonseca zou volgens de vorig jaar uitgelekte Panama Papers rijke klanten helpen met het onttrekken van vermogens aan het oog van de fiscus. Het op Curaçao gevestigd advieskantoor van Elias wordt 312 keer genoemd in de documenten. Elias betitelde dat vandaag voor de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking als ‘pertinent onjuist’ en ‘heel vervelend’. Volgens de adviseur zijn de klanten van hem die in contact zijn geweest met Mossack Fonseca op een hand te tellen. Ook ontkende Elias dat dit gebeurde door zijn toedoen.

Elias is de eerste persoon die als getuige gehoord wordt in de parlementaire mini-enquête naar belastingontwijking. Een speciale commissie begon op 7 juni met de verhoren van bijna dertig deskundigen en direct betrokkenen uit de sector, van toezichthouders en belastinginspecteurs tot belastingadviseurs en directeuren.

Elias staat bekend als ‘de onderkoning van Curaçao’ en als iemand bij wie rijke Nederlanders die geen belasting willen betalen graag aankloppen. ,,Als je een beetje geld hebt en je wilt geen gezeur met de fiscus dan ga je naar Greg”, citeert NRC Handelsblad een anonieme multimiljonair. Maar de ondervragingscommissie kreeg moeilijk vat op hem. Elias erkende dat hij zijn cliënten fiscale adviezen geeft, maar hij blijft daarbij naar zijn zeggen altijd strikt binnen de wet.

De Panama Papers, een reeks publicaties van een internationaal collectief van onderzoeksjournalisten, zijn gebaseerd op de interne administratie van Mossack Fonseca. Uit die documenten bleek dat klanten van over de hele wereld werden geholpen hun vermogen te stallen in landen als de Britse Maagdeneilanden of de Kaaimaneilanden. Onder hen bevonden zich ook een paar honderd Nederlanders.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *