28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 13:24

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | OM: Werk La Tasca met name seksueel

La Tasca Michael en Nina Koense van La Tasca zitten vast voor mensenhandel. OM:  ‘Een menselijk lichaam is niet gemaakt om dit zo vaak te doen’ | Extra

Willemstad – In de Venus-zaak zijn afgelopen week bij de inhoudelijke behandeling van de zaak waarbij onder anderen de Curaçaose zakenman Michael Koense en zijn echtgenote terechtstaan voor mensenhandel en uitbuiting, verschillende details over de werkwijze bij La Tasca bekendgemaakt.

Hiermee wordt goed duidelijk gemaakt onder welke dwingende omstandigheden de slachtoffers te werk moesten gaan. Tijdens zijn requisitoir sprak de officier van justitie van zwaar werk voor de trago-meisjes, die stuk voor stuk door Nina Koense in Venezuela, maar ook Miami werden gerekruteerd. De aard van de werkzaamheden was voornamelijk seksueel van aard en raakte daarmee de persoonlijke en lichamelijke integriteit van de dames, zo stelt de officier van justitie.

,,Voor wat betreft de duur gold dat in de eerste maand zeven nachten per week, gemiddeld negen uur per nacht gewerkt moest worden. Na de eerste maand, moest er zes nachten per week gewerkt worden. Gesteld kan worden dat het zwaar werk was: de hele nacht door op hoge hakken mannen versieren en daarbij je lichaam in meer of mindere mate ter beschikking stellen. En niet te vergeten alcoholische drankjes te drinken. Een menselijk lichaam is niet gemaakt om dit 6 of 7 nachten per week te doen. Dit is zonder meer een aanslag op zowel geest als lichaam. De inhoud van het werk op zich zal de ene persoon zwaarder vallen dan de ander, maar in combinatie met de duur ervan, zoals in dit geval zes tot zeven nachten per week, is dit voor eenieder bijzonder zwaar.”

- Advertentie -

Door het Openbaar Ministerie (OM) werd tevens naar voren gebracht dat de vrijheden van de dames, waaronder de keuzevrijheid en bewegingsvrijheid op diverse manieren behoorlijk werd beperkt. Zo was er – zo stelt het OM – sprake van een direct bij aankomst opgelegde schuld van ongeveer 2.800 gulden die zo spoedig mogelijk terugbetaald moest worden aan de verdachten.

De schuld was zogenaamd voor de reis, de eerste maand verblijf, eerste maand eten en huur van de dollars, maar de werkelijk gemaakte kosten waren vermoedelijk niet veel hoger dan 300 tot 400 gulden voor de reis en 1 dag eten, aldus het OM. Ook was er sprake van een fiches- systeem; de vrouwen kregen niet uitbetaald in geld maar in fiches. Daarmee moesten zij hun schuld aflossen.

Ze hadden dus niet de beschikking, in ieder geval de eerste maand niet, over contant geld. Het betaalsysteem was als volgt geregeld: een trago (drankje) kostte tien gulden, daarvan kreeg de dame drie gulden en de rest – het overgrote deel dus – was voor de verdachten. Een hypnotic-drankje kostte 15 gulden; daarvan ging 4 gulden naar de vrouw en de rest naar de verdachten.

Ook een boetesysteem was door de verdachten bedacht; voor het overtreden van regels zoals te laat komen, telefoongebruik, eten onder werktijd, niet afmelden bij ziekte en de werkplaats verlaten onder werktijd werd een boete van 200 tot 250 gulden in rekening gebracht.

Slachtoffers moesten in Hotel Carlos blijven

- Advertisement -

Voor de trago-meisjes werkzaam bij La Tasca was er een huisvestingsplicht; zij waren verplicht in Hotel Carlos te verblijven. Een van de slachtoffers heeft verklaard dat zij elders zou zijn verbleven als dat kon en klaagde onder andere over veel kakkerlakken in Hotel Carlos en een gebrek aan privacy. ,,Je kon niet aan de telefoon zitten en je kon niet naar het toilet wanneer je wilde”, zo verklaarde het slachtoffer.

Verder bleek dat de vrouwen vaak met drie tot vier personen in een kleine kamer moesten verblijven met één gedeelde sleutel en douche en toilet. Naast de eerdergenoemde regels waar bij overtreding een boete op stond, golden ook andere vrijheidsbeperkende regels, zo bracht het OM naar voren.

In dit kader werd melding gemaakt van onder andere het verplicht sexy kleden en hoge hakken dragen, het plaatsen van je spullen achter de bar tijdens werktijd en in het voorste gedeelte van La Tasca blijven tijdens werktijd. Daarnaast gold de ‘salida’; wie La Tasca wilde verlaten tijdens werktijd, of dit nu wel of niet was om seks tegen betaling te hebben, moest eerst een bedrag van 200 tot 250 gulden aan de verdachten bij de bar betalen.

,,De dames kregen geen pauze, ondanks de zware werkzaamheden moesten zij de hele nacht doorwerken. Een getuige verklaarde dat ze soms stiekem op het toilet gingen eten”, aldus de officier van justitie.

Bron: Antilliaans Dagblad van 7 juni

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. ‘Ook een boetesysteem was door de verdachten bedacht; voor het overtreden van regels zoals te laat komen, telefoongebruik, eten onder werktijd, niet afmelden bij ziekte en de werkplaats verlaten onder werktijd werd een boete van 200 tot 250 gulden in rekening gebracht.’

    Als ik dat systeem voor mijn Curacaose werknemers invoer, hoef ik ze aan het eind van de maand geen cent te betalen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -