26 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 00:11

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | FCW Legal verliest weer van Lichtveld

- Advertentie -

Met vonnis en update

‘Louche en onguur’. Zo kwalificeerde George Lichtveld (rechts) het advocatenkantoor FCW legal. Volgens meerdere rechters zijn deze kwalificaties voldoende onderbouwd. Over de status van de FAS-aangifte tegen het kantoor bij het OM is nog niets bekend

Willemstad – Het advocatenkantoor Flocker Camelia Winkel Legal (FCW Legal) heeft zonder succes een hoger beroepszaak aangespannen tegen George Lichtveld en wordt door het Hof in het ongelijk gesteld.

De zaak gaat over een opiniestuk van de hand van Lichtveld dat gepubliceerd werd in het Antilliaans Dagblad (en in de Amigoe als ingezonden brief) waarin hij FCW aan de schandpaal nagelt. Dit advocatenkantoor kreeg indertijd de opdracht van de regering om een onderzoek te doen naar het reilen en zeilen van Sona, de trekker van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO)-project. En nog zonder Sona te kans te geven te reageren op het conceptonderzoeksrapport, wordt het definitieve rapport al uitvoerig beschreven in de pers.

Lichtveld, zelf betrokken bij Sona, kruipt hierover in de pen, temeer omdat projectbeheerder Sona volgens Lichtveld ‘in de media wordt verguisd op grond van conclusies neergelegd in een door een onguur advocatenkantoor gemanipuleerd conceptrapport dat moet uitwijzen dat Sona zijn werk niet naar behoren heeft gedaan’.

- Advertentie -

FCW heeft Lichtveld bij brief van 8 februari 2017 aangemaand het artikel te rectificeren omdat dit ‘insinuerend, beledigend en diffamerend was en een feitelijke grondslag ontbeerde’. Lichtveld heeft hieraan niet voldaan. Daar volgde een rechtszaak op dat FCW in eerste aanleg ook verloor. Nog voordat het Hof op de vijftien grieven van FCW ingaat wordt aangevoerd dat Lichtveld gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Het gerecht heeft uiteindelijk zeven uitlatingen van Lichtveld nader onderzocht en concludeert dat geen van die uitlatingen onrechtmatig zijn geweest. Daarnaast wordt geconstateerd dat de bouw van het ziekenhuis een van de grootste projecten is van het eiland dat iedereen aan het hart gaat. ,,Waar grote financiële belangen samenkomen, ligt belangenverstrengeling op de loer. Het is van groot belang in een democratische samenleving dat bevindingen en opinies daarover vrijelijk gedeeld kunnen worden in het publieke debat”, aldus het hoger beroepsvonnis.

Van partijen die nauw bij het HNO-project betrokken zijn mag bovendien worden verwacht dat zij kritiek te verduren krijgen, zo oordeelt het Hof. Een van de grieven van FCW is dat in een kleine samenleving opgepast moet worden met kritiek geven, omdat iedereen iedereen kent. Het Hof redeneert juist andersom:

,,Het mag zo zijn dat men op Curaçao terughoudend is in het leveren van kritiek op anderen, dit is nog geen reden om deze gewoonte tot de norm te verheffen. Sterker nog, het is goed voorstelbaar dat juist het ontmoedigen van het bespreekbaar maken van schendingen eraan kan bijdragen dat normoverschrijdend gedrag kan voortbestaan en groeien.”

Een andere grief van FCW is dat Lichtveld niet onafhankelijk is vanwege zijn relatie met Sona. Maar dit betoog gaat volgens het Hof niet op, want een columnist is niet net als een journalist per definitie onafhankelijk of onpartijdig. FCW protesteert tegen de uitlatingen van Lichtveld ‘dat FCW het HNO-project heeft gemanipuleerd door Sona geen hoor en wederhoor toe te staan door het rapport aan Sona te onthouden’.

Het Hof stelt echter dat FCW tegen de (bewezen) gemaakte afspraken heeft gehandeld en dat het meer dan gebruikelijk is dat de organisatie wiens functioneren beoordeeld is, de kans krijgt zich over de bevindingen uit te laten voordat deze definitief worden. FCW voert nog aan dat het niet aan het advocatenkantoor lag dat het conceptrapport niet naar Sona was gegaan. De regering is immers de opdrachtgever en die heeft dit voorkomen. De rechters zeggen hierover:

,,FCW heeft weliswaar gesteld dat het haar niet vrijstond om het rapport ter inzage te verstrekken aan onder meer Sona, omdat het land als opdrachtgever daarvoor geen toestemming had gegeven, maar zij heeft dit niet onderbouwd of nader toegelicht. Dat Lichtveld in het artikel de verantwoordelijkheid voor het schenden van de afspraak (dat Sona kan reageren op het conceptrapport, red.) bij FCW heeft gelegd is begrijpelijk. De afspraak is door Sona met medewerkers van FCW gemaakt en FCW had de leiding in het evaluatietraject.”

Tot slot reageert het Hof nog op de grief dat Lichtveld er andere ‘feiten’ bijhaalt om FCW als ‘louche en onguur’ te bestempelen. Een van die feiten is dat partner Glenn Camelia in 2012 eerst als formateur betrokken was bij het vormen van de regering en dat het kantoor kort daarna grote opdrachten van de overheid kreeg hoewel het kantoor op dat moment nog maar net opgericht was en dus nog niet kon bogen op beproefde kwaliteit van dienstverlening. Het Hof hierover:

,,Dit feit hoeft uiteraard niets te betekenen, maar geplaatst in de onderhavige context roepen deze omstandigheden wel vragen op. Het stond Lichtveld dan ook vrij om deze vragen pregnant naar voren te brengen en deze te laten bijdragen aan zijn hiervoor genoemde kwalificaties.” Alle grieven falen uiteindelijk, zo vindt het Hof en het vonnis in eerste aanleg wordt bevestigd.

Bron: Antilliaans Dagblad (6 juni 2019)

Naschrift KKC

Lees ook: AVC | FCW Legal is een louche advocatenkantoor en dat mag gezegd worden

Lees ook: DolfijnFM | Glenn Camelia stilletjes vertrokken bij Raad voor de Rechtshandhaving

Vonnis in hoger beroep:

2019 06 04 – VONNIS Glenn C… by on Scribd

- Advertentie -

Artikel delen

4 reacties

 1. Ministers moeten toch de instructie gegeven hebben deze onterechte rekeningen te betalen? Mede schuldig/corrupt?

 2. FCW declaraties tot op de cent natrekken en terugvorderen.
  Welke minister heeft dit contract ondrgetekend / goedgekeurd
  Als hier sprake is van het bevoordelen van vriendjes (politiek) , familie (verbanden) dienen de verantwoordelijke ministers / politici onmiddellijk ter verantwoording geroepen te worden.

 3. Het zegt veel over de integriteit en (on)geloofwaardigheid van de huidige regering als deze FCW “Guur”- isten, indien dit verhaal op waarheid berust, mogen aanblijven en hen retainer contract niet onmiddelijk wordt ontbonden en de ten onrechte gedeclareerde uren niet onmiddelijk worden teruggevorderd.

 4. Flocker is de kwade genius achter het ontslag van Miguel Goede bij de UNA, waar Flocker in de Raad van Toezicht zat.

  Hij deed dat samen met Dennis Dambruck (het vierde lid van de Girobank mafia Eric Garcia/Stephen Capella/Neysa Insenia), ook lid van die Raad van Toezicht.

  Het ontslag kostte de UNA meer dan een miljoen, maar Flocker en Dambruck bleven gewoon zitten.

  Flocker, een laffe engerd eerste klas staat zelfs op de payroll van onze Raad van Advies!

  Iedereen moet de stukken van deze zaak lezen, dan zie je pas uit wat voor een soort ratten FCW bestaat.

  LOUCHE ratten van het ergste soort.

  Schande dat de overheid nog met FCW doorgaat, maar de ministers die de waanzinnige betalingen aan FCW goedkeurden zouden ook aan hun ballen aan de Julianabrug moeten worden opgehangen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -