28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 04:55

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | OM: ‘Brief van Statenlid Richardson is nep’

De brief van het Hof blijkt vervalst

Willemstad/Philipsburg – De brief die het Sint Maartense Statenlid Frans Richardson maandag in de Staten heeft getoond, waarmee wordt geïmpliceerd dat twee TBO-leden tijdens een huiszoeking in december 2016 juwelen van Francesco Corallo hadden gestolen, is niet echt.

Die conclusie trekt het Openbaar Ministerie. In dit kader neemt het dan ook geheel en nadrukkelijk afstand van de beweringen van Richardson.
In de Staten presenteerde Richardson (United St. Maarten Party, USP) maandag een brief die was getekend door H. Festen. In de brief – getikt op briefpapier van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en gericht aan toenmalig hoofdofficier van Justitie Ton Maan – wordt beweerd dat twee Nederlandse TBO-agenten tijdens de arrestatie van Corallo op 13 december 2016 in zijn woning juwelen hebben weggenomen. Na de vermeende diefstal zouden de twee agenten naar Nederland zijn teruggestuurd. De brief zelf is in gebrekkig Nederlands en zou zijn opgesteld op 8 januari 2016.

In de brief staat het volgende:

- Advertentie -

,,Gebaseerd op onze bevindingen in de arrestatie van Francesco Corallo op dinsdag 13 december 2016. Twee TBO-officieren R.S. en S.L. namen een aanzienlijk aantal juwelen uit het huis van de verdachte. (Zie bijgevoegde ondersteunende KPSM-documenten). Een van hun collega’s merkte op dat ze sieraden in hun bezit hadden toen ze terugkwamen op het hoofdkantoor op dinsdag 13 december. De sieraden werden van hen afgenomen en bij het huis teruggeplaatst. Ik zie geen schade aan en beveel aan dat officieren R.S. en S.L. zonder pentaliteit naar Nederland worden teruggestuurd. We zijn allemaal mensen en maken allemaal fouten. Het belangrijke feit is dat Corallo achter de tralies zit en dat is wat telt. Voor de duidelijkheid, het eigendom van Corallo werd teruggegeven door een groep officieren en de twee verantwoordelijke officieren begrepen dat hun acties verkeerd waren. (Zie ondersteunende Landsrecherchedocumenten). Het beste. H. Festen 1-8-16.”

Richardson – zelf verdachte in de twee strafzaken, Squid (onderzoek naar het kopen van stemmen tijdens de verkiezingen van 2016 op Sint Maarten) en Emerald (onderzoek naar het aannemen van 370.000 dollar aan steekpenningen en het ontduiken van belastingen) – liet in de Statenvergadering van maandag weten vooral verbolgen te zijn over de zin dat er geen schade zou zijn aangericht en dat de officieren naar Nederland terug zijn gestuurd. De parlementariër verzocht minister Cornelius de Weever van Justitie onderzoek te verrichten naar het voorval.

,,Hoe is het mogelijk dat alleen onze mensen worden vervolgd? Ze zijn naar een woning gegaan en hebben daar hun zakken gevuld met dure juwelen, hebben dit niet aangegeven, maar werden betrapt door een collega. En wat gebeurde er: ze zijn simpelweg teruggestuurd naar huis. Dit is verkeerd. Ze moesten worden gearresteerd en geparadeerd, zoals ook met onze mensen wordt gedaan.”

Gisterochtend liet het Openbaar Ministerie (OM) in een officiële verklaring meteen weten zich niet te herkennen in de beweringen van Richardson. Bovendien is de brief die het Statenlid heeft getoond, niet authentiek, zo stelt het OM. De brief is namelijk niet door Festen geschreven en ook niet verstuurd naar Maan, die hem dus ook niet heeft ontvangen.

- Advertisement -

,,Het briefhoofd is van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie waar mw. Festen nooit gewerkt heeft. Mevrouw Hanneke Festen is momenteel werkzaam als plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie te Curaçao en was daarvoor teamleider TBO. Overigens ziet het OM geen enkel aanknopingspunt voor de beweringen van de heer Richardson, dus ook geen aanleiding daar verder onderzoek naar te doen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -