27 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 08:01

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Curinde: Nieuwe koers vrije zones

In 2016 zijn ‘om verschillende redenen’ 22 bedrijven uit beide zones vertrokken, maar tegelijkertijd hebben zich daar ’21 nieuwe bedrijven gevestigd’ en hebben 20 bestaande bedrijven meer ruimte gehuurd, aldus Curinde-directeur. Jansen

Willemstad – De vrije zones op het Koningsplein aan de Nieuwe Havenweg en bij Hato staan voor een grote uitdaging. Maar met een andere koers, een verbeterd imago en via nieuwe markten en verkoopkanalen verwacht Curaçao Industrial & International Development Company (Curinde) het tij te kunnen keren.

Curinde heeft drie jaar geleden het roer omgegooid en is behalve beheerder van het vastgoed in beide vrije – of ‘economische’ – zones sindsdien ‘zeer actief’ om nieuwe markten aan te boren en het aanbod aan de man te brengen via moderne kanalen. Dat is sowieso nodig vanwege wereldwijde veranderingen in logistiek, techniek en koopgedrag, maar zeker na de grote brand in de vrije zone op het Koningsplein in 2015 en het wegvallen van de Venezolaanse markt.

Dat schrijft Curinde-directeur Jacqueline Jansen in reactie op een artikel vorige week in het Antilliaans Dagblad, waarin Erwin Koense als voorzitter van de vakbond voor kantoor- en winkelpersoneel Boneco, zegt dat in korte tijd meer dan vijftig bedrijven zijn gesloten in de vrije zone aan de Nieuwe Havenweg en dat daardoor honderden mensen hun baan hebben verloren.

- Advertentie -

Volgens Jansen is dat beeld te dramatisch. In 2016 zijn ‘om verschillende redenen’ 22 bedrijven uit beide zones vertrokken, maar tegelijkertijd hebben zich daar ’21 nieuwe bedrijven gevestigd’ en hebben 20 bestaande bedrijven meer ruimte gehuurd, aldus de Curinde-directeur. De werkgelegenheid daalde van 784 werknemers in 2016 naar 626 in 2017, maar de omzet groeide van 915 miljoen gulden in 2015 naar 1,17 miljard in 2017.

De afgelopen drie jaar heeft Curinde niet toegekeken maar juist de handen uit de mouwen gestoken door te investeren in de veiligheid binnen de zones en de doorvoer van ‘niet authentieke’ goederen aan te pakken. Daarvoor wordt lokaal onder andere samengewerkt met het Openbaar Ministerie, maar ook met de International Anti-Counterfeiting Coalition (IACC). Zo verbetert ‘langzaam maar zeker’ de reputatie van het eiland, ‘waardoor merken Curaçao niet meer zien als een doorvoerhaven van vervalste goederen’.

Curinde voert campagnes in bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek, Haïti, Trinidad & Tobago en Suriname, om daar kopers te trekken ter compensatie van de weggevallen Venezolaanse markt. Jansen noemt als voorbeeld de overeenkomst die ruim een week geleden werd afgesloten met Centro de Exportacion e Inversión de la República Dominicana (CEI-RD). Die moet enerzijds de samenwerking versterken tussen bedrijven in beide landen en anderzijds bedrijven naar Curaçao trekken. Jansen verwacht ook veel van de deelname aan een beurs in Venezuela, speciaal voor in de uitvoer van Venezolaanse producten geïnteresseerde ondernemers.

,,Export is een noodzaak voor die bedrijven nu de lokale Venezolaanse markt nog meer achteruit gaat.”

- Advertisement -

Of de afspraken voor samenwerking en andere initiatieven werkelijk lucratief vruchten zullen afwerpen, wordt bepaald door twee andere randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan: goede zee- en luchtverbindingen en een verlaging van de ‘costs of doing business’.

Ondernemers in de vrije zones en Industriepark Brievengat zullen in de toekomst in ieder geval een lagere energierekening in de bus vinden, omdat op hun daken dan zonnepanelen liggen, zo voorspelt Jansen. Het park wordt in samenwerking met Aqualectra aangelegd.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. “twee andere randvoorwaarden“: Curaçao heeft goede ‘zee- en luchtverbindingen’, echter de personen die dit alles moeten ‘managen’ (ook de ‘Free Zone’), ontbreken de gewenste competenties.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -