31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 18:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | OK’s weer in nood

Reden: materiaalschaarste als gevolg van de precaire financiële situatie van het ziekenhuis | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Opnieuw heeft de leiding van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) moeten besluiten alleen nog spoedeisende operaties uit te voeren, terwijl zogeheten electieve – ofwel geplande operaties uit voorzorg – met ingang van vandaag worden gestopt.

Reden: materiaalschaarste als gevolg van de precaire financiële situatie van het ziekenhuis. Zo schrijven directeur financieel-economische zaken, Elvis Thode, en directeur medische zaken, Franke Scheper, in een brief aan alle operateurs werkzaam in het Sehos.

Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid reageert tegenover het Antilliaans Dagblad enigszins verbaasd dat dit kennelijk wéér speelt. Vorig jaar kwam het ook voor dat de operatiekamers dicht moesten voor electieve ingrepen, omdat er een tekort was aan materiaal. Sindsdien heeft de bewindsvrouw een aantal maatregelen getroffen ‘om Sehos meer financiële ruimte te bieden’.

- Advertentie -

,,Zo ging de budgetvoorziening omhoog van 124 naar 135 miljoen gulden per jaar. Verder is een bedrag van ongeveer 5 miljoen aan schulden van de polikliniek en arts-assistenten door de overheid betaald. Hiervan heb ik Financiën verzocht dit zo spoedig mogelijk in orde te maken, zodat Sehos meer liquide middelen heeft.”

Camelia-Römer heeft de Inspectie voor de Volksgezondheid opgedragen na te gaan wat er aan de hand is, want naar eigen zeggen heeft de bewindsvrouw het Sehos diverse malen voorgesteld de leveranciers direct door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te laten betalen, zodat het ziekenhuis niet zonder geneesmiddelen en materiaal komt te zitten.

Vorig jaar september was een inhaalslag nodig om achterstallige electieve operaties uit te voeren. Het ging toen om ruim 500 patiënten verdeeld over verschillende snijdende vakgroepen die in het ziekenhuis opereren. Het medisch stafbestuur had de directie van Sehos precies een jaar geleden, medio 2018, geïnformeerd dat er grote bezorgdheid heerste in het ziekenhuis wegens het tekort aan materiaal, apparatuur en mankracht. Het ging hierbij om een ziekenhuisbreed probleem.

In de brief van de medische staf werd de directie toen geadviseerd om tijdelijk alle patiënten die medisch noodzakelijke operaties moesten ondergaan naar het buitenland uit te zenden en bij Sehos slechts acute operaties (categorie 1) uit te voeren. Op die manier kon het hospitaal materiaal besparen. Later konden de operaties van de categorieën 2 en 3 en ook 4 – de electieve operaties – worden hervat.

- Advertisement -

Nu kunnen de acute zorg en chronische zorg doorgaan, schrijven Thode en Scheper, maar zijn de electieve operaties voorlopig stopgezet. De Raad van Bestuur (RvB) is in nauw overleg met de overheid en de inspectie ‘om tot oplossingen te komen’. Het was gisteravond niet mogelijk een nadere toelichting van de RvB te verkrijgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. De minister van Gezondheid reageert enigszins verbaasd dat dit kennelijk wéér speelt. Niemand neemt verantwoordelijkheid voor iets in dit land, deze minister had allang naar huis gemoeten.

    Een ziekenhuis zonder een geautomatiseerd voorraadsysteem en managers die tonnen verdienen en intussen blijft deze minister geld over de balk gooien als het niet ten gunste van vrienden is dan is het voor haar zelf.

  2. Wanneer heel het zooitje over gaat naar het nieuwe ziekenhuis veranderd er niets. De enige die er beter van worden zijn degene die voor het sehos werken. Voor de patiënt gaat het er alleen maar slechter en slechter. Zeker interne geneeskunde kan men alles eruit gooien en eens een keer een echte internist aannemen.

  3. Het Sehos wordt financieel geleid door de absolute nitwit Elvis Thode, een veelwijver die zich er ongetwijfeld tussen alle verpleegsters als een vis in het water voelt.

    Eerder al stelde het Sehos de Girobank criminelen Eric Garcia en Stephen Capella aan in de raad van TOEZICHT! Benieuwd wat Capella er heeft weggesluisd naar de bankrekening van zijn moeder in Panama.

    Wat kun je verwachten van een dergelijke organisatie?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -