28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 13:54

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Compliance vakantiehuisjes verhoogd

Vakantiehuisjes | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het Project Logeergastenbelasting (LGB), uitgevoerd door de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) heeft een steentje bijgedragen aan het verhogen van de belastingcompliance.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2018 van de SBAB. In 2016 waren de belastingopbrengsten ruim 14 miljoen gulden, in 2017 15,7 miljoen gulden en in 2018 15,9 miljoen gulden.

,,De LGB bestond tot en met 2015. Vanaf 2016 wordt een omzetbelastingtarief van 7 procent geheven op kortdurende verhuur van woningen. De cijfers van de belastingopbrengsten in deze branche zijn gestegen. Dit ongeacht dat 2018 een zwaar jaar was voor de economie van Curaçao”, aldus SBAB.

- Advertentie -

Uitgelegd wordt dat naar aan leiding van de dalende inkomsten van het Curaçao Tourism Development Bureau (CTDB) als gevolg van de verschuiving van het verblijf van toeristen in hotels naar andere verblijfsaccommodaties, de CTDB in 2016 aan de SBAB de opdracht gegeven heeft om verhuurders van woningen, kamers en appartementen voor korte duur op te sporen en aan te manen om openstaande schulden en aangiften alsnog te (vol)doen. Ook moest SBAB controleren in het kader van de logeergastenbelasting (tot en met 2015) en omzetbelasting (vanaf 2016).

SBAB: ,,Het primaire doel van dit project is om de belastingopbrengsten te verhogen voor de CTDF en vervolgens voor de economie van Curaçao. Het secundaire doel van het CTDF-project is om concurrentievervalsing te voorkomen. Hiermee wordt bedoeld dat de verhuurders van verblijfsaccommodaties, door het niet afdragen van omzetbelasting, overige belastingen en sociale premies aantrekkelijkere tarieven dan hotels kunnen bieden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. De omzet van de particuliere verhuur stijgt de laatste Jaren gigantisch, maar BAB juicht over een absolute toename van de logeerbelasting daarvan van 200,000 terwijl dat bedrag juist een enorme relatieve afname (ten opzichte) van de omzet impliceert!

    Terwijl BAB voor het binnenhalen van die 200,000 ook nog eens tig extra mensen in dienst heeft genomen. Wat een payasos!

    Overigens is het fenomeen particuliere verhuur natuurlijk moeilijk te controleren. Stel maar eens vast wat er verhuurd wordt en tegen welke prijs – bijna een onmogelijke opgave als de verhuurder het een beetje slim aanpakt.

    En het verlies voor het eiland is natuurlijk niet alleen de logeerbelasting maar ook de inkomstenbelasting over de huuropbrengst. Maar ook daar hoor je de BAB niet over.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -