28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 06:48

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Sint Maarten blundert met vrouwenlijken

Lichaam Amerikaanse verwisselt met Canadese

Margaret Porkka (82) op de laatste dag van haar vakantie op Sint Maarten die tevens de laatste dag van haar leven zou zijn © Facebook Lisa Kondvar.
Margaret Porkka (82) op de laatste dag van haar vakantie op Sint Maarten die tevens de laatste dag van haar leven zou zijn © Facebook Lisa Kondvar.

De bizarre verwisseling van twee lijken op Sint Maarten heeft het enige ziekenhuis en rouwcentrum op het Nederlandse deel van het eiland ernstig in verlegenheid gebracht.

De lichamen van een Amerikaanse en Canadese vrouw belandden door nog onbekende oorzaak in de verkeerde doodskist en kwamen zo terecht bij de verkeerde nabestaanden. Het ziekenhuis en de autoriteiten onderzoeken de zaak.

- Advertentie -

In plaats van mijn kleine blonde moeder lag er een lange brunette in de kist
Dochter van de overleden Margaret Porkka (82) uit Rhode Island
Alsof ze water zagen branden. Zo keken de weduwnaar en dochter van Margaret Porkka (82) uit de Amerikaanse staat Rhode Island bij het openen van de kist met het veronderstelde lichaam van hun echtgenote en moeder, op 9 december bij de dodenwake voor haar in New Jersey.

Lange brunette

 ‘In plaats van mijn kleine blonde moeder, die een plotselinge dood stierf tijdens haar vakantie op Sint Maarten, lag er tot onze ontsteltenis een lange brunette in de kist. Mijn vader en ik stonden perplex en wisten niet hoe snel we de kist weer moesten sluiten,‘ zo verklaart Lisa Kondvar nog altijd ontdaan tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Op verzoek van de geschokte familieleden onderwierpen medewerkers van het rouwcentrum het stoffelijk overschot aan een onderzoek.
Wat bleek? De vrouw mocht dan niet Margaret Porkka zijn maar droeg wel haar kleren en was in het bezit van zowel haar paspoort als overlijdensakte.

‘Op het ziekenhuisarmbandje om haar pols stond dan weer ‘angina’ terwijl mama helemaal geen angina had en kerngezond was,‘ verzucht Margarets dochter.

‘Het roodfluwelen doosje dat naast het lichaam lag, bevatte sieraden die evenmin van mijn moeder waren,’ zegt de dochter vertwijfeld.

Ze eiste opheldering van het Sint Maarten Medical Center, waar haar moeder op 29 november overleed, en van het ernaast gelegen Emerald rouwcentrum waar het stoffelijk overschot naar toe werd gebracht.
In beide gevallen kreeg ze naar eigen zeggen nul op het rekest.

- Advertisement -

Daarop vroeg en kreeg Kondvar steun van de senator die Rhode Island vertegenwoordigt in de Amerikaanse senaat. Hij is met de zaak bezig.

‘Het is een nachtmerrie,‘ zo verklaarde zijn woordvoerder zondag tegenover CNN.

Onderzoek
Het bewuste ziekenhuis op Sint Maarten verklaart tegenover het AD de zaak te onderzoeken.

De regering op het Caribische eiland zou hetzelfde doen maar geeft geen commentaar. Het afgelopen weekeinde gaf ze volgens CNN wél alvast een gedeeltelijke uitleg in een verklaring op haar website.

De bewuste mededeling staat niet (meer) online maar bevatte volgens de Amerikaanse nieuwszender de volgende tekst:

‘Twee vrouwen, eentje uit Canada en een uit Amerika, overleden op 29 november in het ziekenhuis en werden daarna overgebracht naar hetzelfde rouwcentrum.
De regering van Sint Maarten willigde het verzoek van de nabestaanden in om de stoffelijke overschotten van de overledenen naar hun woonadres te sturen.
Daarop werden beide lichamen met dezelfde vlucht overgevlogen naar de Verenigde Staten.’

 ‘Bij de in ontvangstname van de stoffelijke overschotten gaven de nabestaanden van beide overledenen aan dat het bewuste lichaam niet dat van hun dierbare was. Ze hebben inmiddels een klacht ingediend bij het openbaar ministerie in hun woonplaats.

‘Lichaam gecremeerd’
Het lichaam dat vanuit de Verenigde Staten naar Canada werd overgevlogen, zou inmiddels gecremeerd zijn. Nieuws dat de nabestaanden van Margaret Porkka de haren te berge doet rijzen.

‘Wij hopen vurig dat dit niet zo is en eisen het lichaam in Canada op als blijkt dat het inderdaad van mama is. Met alle respect voor die Canadese familie maar wij willen fatsoenlijk afscheid kunnen nemen,‘ zegt Margarets dochter.

DNA-onderzoek op persoonlijke bezittingen van de onbekende overledene in New Jersey en op het lichaam in Canada voorzover dat nog bestaat, moet uitsluitsel geven over de identiteiten van de overleden vrouwen.

De regering van het Caribische eiland, dat sinds medio 2010 een apart eiland vormt binnen het Koninkerijk der Nederlanden, eindigde haar verklaring volgens CNN met de belofte meer informatie te geven zodra die er is.

Bron: AD

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -