28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Na zijn dood was Mitch ineens bekend

HomeLandenArubaAD | Na zijn dood was Mitch ineens bekend
Het begon met een foute grap op een feestje in het Zuiderpark

TIJDLIJN – Mitch Henriquez (42) was een gewone Arubaan. Zijn dood in juni 2015 maakte hem de bekendste. Politietrainingen werden uitgebreid en aangepast. De agenten die hem arresteerden, wachten echter nog op hun lot. Hun hoger beroep begint maandag. Tegen de klok in wat er de afgelopen jaren gebeurde.

Mitch blijft nog een dag in leven

28-06-2015 Op 28 juni moet de familie besluiten de machine stil te zetten die hun geliefde broer, (stief)vader en zoon in leven houdt. De avond ervoor is Mitch Henriquez gearresteerd in het Zuiderpark. Hij maakt foute grappen naar agenten en weigert te vertrekken als ze hem dat vragen. Agenten zitten bovenop hem, nemen hem in een nekklem en smeren pepperspray in zijn ogen. Mitch lijkt zich te verzetten.

Terwijl het OM na het overlijden van Mitch in een persbericht schrijft dat hij pas in de arrestantenbus onwel werd, duiken beelden op hoe de Arubaan de bus in wordt gehesen. Hij is in het beste geval bewusteloos; zijn familie denkt dat hij al dood was. Volgens de aanklager is het bericht geschreven op basis van ‘beschikbare summiere informatie’. Later zal de familie proberen de agenten te laten vervolgen voor meineed. Dat is niet gelukt.

Rellen, vernielingen, honderden arrestaties

29-06-2015 Als op maandag de beelden van de arrestatie overal te zien zijn, loopt een demonstratie uit op dagenlange rellen. Het epicentrum is de Schilderswijk. Niet de plek waar Mitch Henriquez gearresteerd werd of woonde. Zijn dood blijkt bij wijkbewoners de katalysator te zijn voor langer gevoelde onvrede over het gebruik van geweld door de politie en het gevoel dat agenten discrimineren. Ze hebben er genoeg van om zich om de haverklap te moeten legitimeren en verantwoorden. Maar de Schilderswijk krijgt ook bezoek van mensen uit het hele land die een potje willen rellen.

Ruiten worden ingegooid, er wordt geplunderd, brandjes gesticht en stenen gegooid. De schade bij Theater de Vaillant loopt op tot 25.000 euro. ME’ers uit het land stromen toe om de Haagse collega’s te helpen. Zo’n 280 relschoppers worden gearresteerd. Mede dankzij een buurtwacht keert na vier dagen de rust weer.

Mitch was de man van de familie

Op 9 juli 2015 arriveert het lichaam van Mitch Henriquez op Aruba, zijn geboortegrond. Beton sluit zijn graf af. Zijn zus Lila schrijft in het natte cement zijn naam voluit: Michel Ervin Henriquez. De band die zij en haar zus met Mitch hadden, was hecht. Gegroeid na het vroege verlies van hun vader aan kanker. Geen moment had ze gedacht dat ze haar broer nooit meer levend zou terugzien toen hij naar Nederland vertrok voor een vakantie.

 Een verblijf dat Mitch duidelijk moest maken: zou hij op Aruba blijven, het eiland dat in zijn hart zat? Of verhuizen naar Nederland waar zijn ex, stiefdochters en zoon woonden. En dan ook nog door politiegeweld? Mitch was de lolbroek van de familie, geen agressieveling. Al in augustus besluit ze met haar zus en moeder een advocaat in de arm te nemen om te gaan procederen. Ook de ex en zoon van Mitch doen dat.

Politie voert quotum in

09-10-2015 De dood van Mitch en de rellen die erop volgen, hebben verstrekkende consequenties. De Haagse politie voert een quotum in om 25 procent meer allochtone agenten in dienst te krijgen. Een aantal dat ze overigens nog steeds niet heeft gehaald. Het is onderdeel van een breed programma dat de verhoudingen tussen de politie en de bewoners moet verbeteren. Zo komen er ook antidiscriminatietrainingen en worden agenten in de wijk intensief opgeleid.

Jan Kok, die bij de Haagse politie over diversiteit gaat, meent dat de rellen mogelijk zo toch iets goeds opleverden: ‘De politie heeft te lang te repressief geopereerd’.Landelijk voert de politie ook wijzigingen door. Zo wordt het aantal trainingsuren voor een agent uitgebreid van 32 naar 45 uur. Ook het gebruik van de nekklem wordt anders en beter getraind.

Wijk merkt weinig van verandering

29-06-2017 Een jaar nadat de rellen uitbraken staat de politie er nog slecht op in de Schilderswijk. Bewoners klagen nog steeds over vele controles, boetes voor futiliteiten en ‘haantjesgedrag’ van agenten.

Advocaten menen zelfs dat de situatie verhard is. ,,De politie werkt hard om de relatie te verbeteren, maar dat sluit nog niet aan op de verhalen in de wijk’’, zegt wijkbewoner en HSP- lid Joeri Oudshoorn. ,,De cultuur is nog niet veranderd’’, meent Mourad Ouari in dat jaar. Inmiddels ziet hij wel dat de politie stappen zet.

Aan de andere kant lijkt de angel er toch uit te zijn. Als er om de dood van Mitch te herdenken opnieuw een demonstratie is, blijft het rustig in de wijk. Mitch’ moeder kan de dood van haar zoon in alle rust in het Zuiderpark herdenken.

OM: twee agenten worden vervolgd

19-09-2016 Het OM maakt op 19 september 2016 bekend dat twee van de vijf agenten, die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez, worden vervolgd. Hen wordt doodslag en mishandeling met de dood tot gevolg verweten.

Een maand later volgen de resultaten van het interne onderzoek van de politie. Vier van de vijf agenten krijgen disciplinaire maatregelen opgelegd. Het geweld was in de ogen van de leiding ‘te hard, te veel en ongecoördineerd’.

Het komt op de dag dat via de NRC bekend wordt dat de hoogste politiebaas, de in 2017 overleden Gerard Bouman, de agenten al in 2015 garandeerde dat ze hun baan hoe dan ook zouden behouden. De familie van Mitch spant een procedure aan om alle vijf agenten te vervolgen. Dat proces verliezen ze.

Agenten blijven anoniem

31-03-2017 Het OM besluit de namen van de betrokken agenten geheim te houden. Ze gaan voortaan door het leven als ‘DH01′ en ‘DH02′. De aanklagers besluiten hiertoe vanwege de bedreigingen die aan het adres van de twee dienders worden geuit.

Maar Mitch’ familie is het hier niet mee eens. Ze willen de agenten in de ogen kunnen kijken, zien met wie ze te maken hebben. ,,Dan kan mijn hart rust krijgen’’, zegt Mitch’s moeder Maria. Maar ook willen ze de namen weten om eventueel zelf onderzoek te doen naar de agenten, of om een civiele procedure tegen hen te beginnen.

In een ongekend aantal pogingen, in elk geval acht keer, eisen hun advocaten Gerard Roethof en Richard Korver bij verschillende gerechtelijke instanties dat de namen bekend worden gemaakt. Hun pogingen zijn tevergeefs. Telkens krijgen ze een ‘nee’ te horen. Ook op 31 maart 2017 wanneer de familie een kort geding aanspant.

Stress of de nekklem?

13-11-2017 Op een winderig Schiphol arriveren alle partijen voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Voor een groot deel draait het om de doodsoorzaak. Stierf Mitch door de nekklem van de agenten? Of kreeg hij door de stress een hartstilstand? Deskundigen zijn het er niet over eens. Het is wel belangrijk. Als Mitch een hartstilstand kreeg, wat kan de agenten dan nog worden aangerekend?

Twee weken duurt het proces. Opvallend is de grote rol die advocaat Richard Korver namens de nabestaanden opeist. Hij komt steeds met nieuwe stukken, waaronder beelden over de aanhouding van veel betere kwaliteit.

Wel schuldig, geen straf voor agenten

21-12-2017 Net voor kerst worden de agenten veroordeeld voor dood door mishandeling, maar ze krijgen er geen straf voor. Over de dood van Mitch zegt de rechter eenvoudig: Zonder nekklem had hij nog geleefd. Maar ook: ,,Als er onrust of gevaar dreigt, kan een burger weglopen. Een agent niet.’’

De familie is blij met de veroordeling, maar zijn erg teleurgesteld dat de agenten geen straf hebben gekregen.

Het verdriet om het verlies van Mitch is intens. Een straf had hen passend geleken.De twee agenten zijn emotioneel ook kapot. ,,Als er nu een vrachtwagen over mij heen rijdt, vind ik het prima’’, zei er een. Toch gaan de politiemensen in hoger beroep. Ze willen volledige vrijspraak.

Appelleren is riskeren’

01-04-2019 De agenten vinden dat ze op die 27ste juni 2015 zo goed als mogelijk was hun werk deden. Mitch stierf niet door de nekklem en de pepperspray, maar door de hartstilstand die hij kreeg als gevolg van de stress. Tijdens het hoger beroep dat maandag begint zal het hierom gaan.

Maar, zegt advocaat Gerald Roethof: ,,Appelleren (in hoger beroep gaan, red.) is riskeren.’’ Hij wijst op vonnissen van onder meer tenniscoach Mark de J. die van het Gerechtshof een hogere straf kreeg. Een lijn die wat hem betreft doorgezet wordt. Ook ziet Roethof een verband met de jarenlange celstraffen die agenten krijgen als ze corrupt blijken te zijn. ,,De rechter zegt dat ze hun functie hebben misbruikt. Agenten hebben het geweldsmonopolie. Als zij daar misbruik van hebben gemaakt, zou je die lijn kunnen doortrekken.’’

Advocaat Richard Korver heeft aan het Gerechtshof gevraagd nog ‘iets’ aan het dossier toe te voegen.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties