OmroepWest | Familie Mitch Henriquez: ‘Dit is vreselijk, we willen het afsluiten’

Anniek Enthoven

Mitch Henriquez | Christel van der Meer

DEN HAAG – De nabestaanden van Mitch Henriquez staan twee zware weken te wachten. Maandag gaat het hoger beroep van start tegen de twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Henriquez in 2015. De twee politieagenten gingen in beroep tegen hun straf. ‘Dit is vreselijk voor de familie,’ zegt neef Alexander. ‘We willen het afsluiten.’

Een deel van de familie Henriquez woont op Aruba. De zussen van Mitch komen voor het hoger beroep naar Nederland. De moeder van Mitch is al maanden in ons land vanwege de zaak. ‘De hele familie is erbij in de rechtbank. De moeder van Mitch is helemaal kapot van verdriet. Zij wil een gevangenisstraf voor die agenten,’ zegt neef Alexander.

De twee agenten werden door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar voor mishandeling met de dood tot gevolg. Mitch Henriquez overleed na zijn arrestatie in het ziekenhuis. ‘Als je bedenkt dat ze een mensenleven hebben weggerukt, dan is de straf wel te laag. Maar ik denk niet dat we meer moeten verwachten,’ zegt de neef van Mitch.

Gerechtigheid

De advocaat van de familie, Richard Korver, noemt de straf eerder te laag dan te hoog. ‘We hopen dat er sprake zal zijn van gerechtigheid. Deze twee agenten hebben hun baan nog, terwijl ze verantwoordelijk zijn voor de dood van een man. Ze voelen dit op geen enkele manier. Ze zitten niet in de cel en betalen geen schadevergoeding.’

Gerald Roefhof, advocaat van de ex-vrouw en zoon van Mitch Henriquez, zou het niet verbazen als de straf in hoger beroep hoger uitvalt. ‘Er zijn twee maatschappelijke ontwikkelingen gaande. In hoger beroep worden levensdelicten strenger bestraft, kijk maar naar voormalig tenniscoach Mark de J. En agenten die in de fout gaan, worden harder aangepakt. Wat ons betreft wordt die lijn in deze zaak doorgetrokken.’

Robotstemmen

De familie Henriquez ziet op tegen het hoger beroep. ‘De confrontatie met de beelden, de robotstemmen van de verdachten, dat is heel zwaar voor hen’, zegt Roethof. De twee agenten zijn uit veiligheidsoverwegingen anoniem. Hun namen worden niet genoemd, ze zitten achter een scherm in de rechtbank en hun stemmen worden vervormd.

Neef Alexander: ‘Het komt allemaal weer naar boven en dat doet pijn. Maar we wachten al jaren op een definitieve uitspraak. We verwachten dat het in ons voordeel zal lopen.’

Rechtbankverslaggers Anniek Enthoven en Sander Knura bespreken de zaak met rechtbankverslaggever Jorina Haspels van AD/Haagsche Courant in onderstaande podcast.

https://omroepwest.bbvms.com/view/Podcast/3281344.html

Bron: Omroep West

11 Reacties op “OmroepWest | Familie Mitch Henriquez: ‘Dit is vreselijk, we willen het afsluiten’

 1. joop savaneta

  In de meeste omringende landen in Europa en zeker in de USA zou Mitch ter plaatse zijn neergeschoten en dat weet de advocaat van de familie Henriquez ook heel goed. Bedreiging, al is het alleen maar met woorden,dat je een vuurwapen bij je draagt, is anno 2017 vragen om je doodvonnis. Als vader dien je je verantwoordelijker te gedragen dan Mitch heeft getoond. Dat de familie er een geldelijk slaatje uit probeert te slaan is overigens niet geheel onbegrijpelijk. Overigens ken ik nogal wat Arubanen die zich dood schamen voor het niveau van de familie Henriquez wanneer enkele leden van deze familie vragen van de pers moeten beantwoorden.

 2. Geweld tegen politie en hulpverleners

  De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.
  Aan wat voor gedragsregels dien ik mij te houden?

  De politie en medewerkers met een publieke taak bieden hulp of service aan mensen die daar behoefte aan hebben. De politie zet zich in om u zo goed mogelijk te helpen, maar vraagt daarbij wel wederzijds respect. De politie begrijpt emoties, maar heeft geen begrip voor agressie en geweld. Wat wordt van u verwacht?
  •Gedraag u netjes: agressief of gewelddadig gedrag wordt nooit geaccepteerd.
  •Geef de politieman de ruimte om zijn werk te doen.
  •Volg de aanwijzingen op.
  •Verstoor de orde niet.

 3. Abraham Mossel

  @ Plasje & Co normaal weet jij tot op het bod hoe de vork in de steel zit, maar bij deze loser die loopt te schreeuwen dat hij een pistool heeft en direct is uit geschakeld, word er door jou en niemand en de vrienden en geld wolven van M verteld dat er 3 dagen ervoor diverse mensen waaronder een politie agent naar de hemel waren geschoten door een stelletje terroristen in Parijs. Begrijp je de acktie van deze agenten Plasje!

 4. Greet: ‘Zich misdragen tov het gezag tijdens een vrolijk uitje met mogelijk te veel drank op?, wie heeft zich daar niet aan schuldig gemaakt?’

  Ik heb mij daar NOOIT schuldig aan genaakt Greet.

  Je misdragen is 1 ding, aanwijzingen van de politie niet opvolgen en geweld gebruiken tegen de politie zijn 2 andere dingen.

  Maar allemaal heel normaal in de familie van Greet.

  In welke mondi woon je, Greet?

 5. Als ik de reacties lees op het gebeuren wat tot de dood van Mitch geleid heeft dan word ik op zijn minst een beetje droevig.
  Zich misdragen tov het gezag tijdens een vrolijk uitje met mogelijk te veel drank op?, wie heeft zich daar niet aan schuldig gemaakt? ik hoor niet anders dan dit soort opschepperijen op feestjes en andere gelegenheden.
  De politie hoort daar professioneel mee om te kunnen gaan en moet zich niet laten provoceren of plat gezegt laten opnaaien, waardoor een simpel incident kan escaleren tot wat uiteindelijk tot de dood van Mitch geleid heeft.
  We leven helaas in een maatschappij met weinig of geen tolerantie en dan kunnen dit soort dingen gebeuren.
  Ik wens de nabestaanden van Mitch sterkte toe en degenen die verantwoordelijk zijn voor zijn dood wens ik inzicht en tolerantie toe.

 6. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 7. Als Mitch vader was, zullen zijn kinderen ook wel crimineel worden naar zijn voorbeeld.

 8. Het wel apart dat de agenten veroordeeld zijn maar geen schadevergoeding aan de familie is betaald. Op zich jammer dat de agenten in hoger beroep zijn gegaan want de familie moet tijd krijgen om te rouwen en dit alles een plaats te geven. Heb begrepen dat Mitch ook vader was dus;

 9. @Corelli: welk ras betreft het dan?

 10. Corelli Stegink

  Deze Bert is blijkbaar een typische rasist en wordt niet gecensureerd ?

 11. Geen enkele schaamte over de waardeloze opvoeding die ze de proleet Mitch gegeven hebben.

  Als Mitch zich niet grof misdragen had was er niets gebeurd en zat zijn familie nog steeds waar ze thuis horen. Diep verscholen in de mondi van Aruba.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *