AD | MFK wil hervatting van debat Isla

‘Geruchten dat Klesch raffinaderij voor 1 dollar wil overnemen’

MFK fractie | Extra

Willemstad – Twee weken zijn voorbij sinds het Statendebat met premier Eugene Rhuggenaath over de Isla-raffinaderij. De minister-president had toen twee weken de tijd gevraagd om antwoorden te kunnen geven op tal van vragen die aan hem waren gesteld. Sindsdien is er nog geen oproep uitgestuurd om de vergadering te hervatten en MFK vraagt zich af wanneer de vergadering wordt voortgezet.

In een brief aan de vicevoorzitter van de Staten, Eugene Cleopa (MAN), geeft de fractievoorzitter van MFK, Gilmar ‘Pik’ Pisas, aan dat er aanhoudende geruchten zijn dat het bedrijf waarmee wordt onderhandeld voor toekomstige overname van de raffinaderij (Klesch Group, red.) de raffinaderij voor één dollar wil overnemen.

,,Dit is een onacceptabel voorstel. Niet alleen voor de MFK-fractie, maar voor het grootste deel van de bevolking van Curaçao. Het voortzetten van de vergadering over de raffinaderij is van groot belang; daarom benadert de MFK-fractie u als vicevoorzitter van de Staten met het verzoek de vergadering zo snel mogelijk, in ieder geval vóór 31 december aanstaande, te hervatten.

Zo kunnen de Staten het debat met de minister-president, personeel en aannemers van de Isla-raffinaderij afronden en is het voor iedereen duidelijker wat de toekomst van de raffinaderij en het personeel inhoudt.”

Bij de Statenvergadering die eind november plaatsvond, waren alle Statenleden het over één ding eens: de raffinaderij mag haar deuren niet sluiten. ,,We moeten alles binnen ons vermogen doen om de raffinaderij open te houden, koste wat kost”, zo sprak MANStatenlid Yaël Plet. ,,De vlam van de raffinaderij mag niet uitdoven. De schoorstenen moeten blijven roken.”

Eén van de opties voor het openhouden van de raffinaderij, is voor de meeste Statenleden dat de samenwerking met het Venezolaanse PdVSA wordt voortgezet. Het bekende spreekwoord ‘Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht’ werd dan ook door verschillende parlementariërs in de mond genomen om aan te geven dat de Curaçaose regering niet zomaar afscheid moet nemen van PdVSA, ‘die jarenlang trouw is geweest aan de Curaçaose bevolking en het Isla-personeel’.

Hoewel de premier toen niet meteen antwoord kon geven op de verschillende vragen die werden gesteld, stond hij aan het einde van de eerste ronde wel de Staten kort te woord en zei dat iedereen ‘ondanks het verschil in generatie, politieke partij en soms gedachte’ één is in een missie; namelijk om op alle manieren ervoor te zorgen dat de raffinaderij openblijft en daarbij zo veel mogelijk banen behouden blijven.

Bron: Antilliaans Dagblad van zaterdag 14 december 2019

10 Reacties op “AD | MFK wil hervatting van debat Isla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *