AD | Grote lading drugs onderschept

Voor de 4e keer in 2 maanden tijd heeft marineschip Zr.Ms. Groningen een groot drugstransport onderschept. Dit keer ging het om 1.421 kg cocaïne | Defensie

Willemstad – Voor de vierde keer in twee maanden tijd heeft het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen een groot drugstransport onderschept. Dat heeft Defensie gisteren bekendgemaakt.

De onderschepping vond al – zo blijkt nu – in de nacht van 2 december plaats. Toen wist het patrouilleschip in het Caribisch gebied een zogenaamde go-fast tot stoppen te dwingen die 1.421 kg cocaïne transporteerde.

Het maritieme patrouillevliegtuig Dash-8 van de Kustwacht Caribisch gebied ontdekte de snelle drugsboot. Hierop werd Zr.Ms. Groningen geactiveerd. Het schip lanceerde zijn maritieme NH90-gevechtshelikopter en een Frisc, een van de twee snelle onderscheppingsboten waar het schip over beschikt.

De go-fast is uiteindelijk tot stoppen gedwongen door tussenkomst van de NH90-helikopter. De Frisc, met aan boord een gecombineerd team van de Amerikaanse kustwacht en het Korps Mariniers, was daarna snel ter plaatse om de drugsboot te doorzoeken. Hierbij werd 1.421 kilogram cocaïne aangetroffen.

De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan een Amerikaans kustwachtschip voor vervolging in de Verenigde Staten. Zr.Ms. Groningen is sinds april 2019 als stationsschip actief in het Caribisch gebied. Het schip opereert twee jaar in de regio, de bemanning wisselt periodiek. Het schip voert counterdrugsoperaties uit en ondersteunt de Kustwacht Caribisch gebied.

Daarnaast is het schip in het orkaanseizoen beschikbaar voor noodhulp. De huidige bemanning heeft sinds haar rotatie (september) al twee keer eerder een drugsonderschepping gedaan, met een totaal van 2.900 kg.

Bron: Antilliaans Dagblad van zaterdag 14 december 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *