27 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 00:01

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Memo kwam van 'Zus' de Lannooy

AD | Memo kwam van ‘Zus’ de Lannooy

Ersilia ‘Zus’ de Lannooy is adjunct- directeur Financial Stability Centrale Bank CBCS

Willemstad – Het gewraakte memo over kandidaatminister Neysa Schoop- Isenia dat de waarnemend president van de Centrale Bank CBCS, Leila Matroos- Lasten, naar de minister van Financiën stuurde, was afkomstig van Ersilia ‘Zus’ de Lannooy.

Dat blijkt uit de ‘string’ van emailberichten die in de media zijn uitgelekt. Matroos-Lasten stuurde het memorandum op 22 maart in de middaguren naar minister Kenneth Gijsbertha (MAN).

Een dag eerder ontving de president ad-interim van de Centrale Bank het ’s morgens van de CBCS-directie-secretaris, die het minuten daarvoor had gekregen van De Lannooy. Allemaal met als onderwerp ‘Memo Neysa Schoop-Isenia’. De Lannooy bekleedt een hoge functie bij de Centrale Bank; zij is adjunct- directeur Financial Stability.

Uit de e-mailstring blijkt verder dat in 2014 verschillende CBCS-functionarissen bij de kwestie van het memorandum waren betrokken. Dat was begin mei 2014. Het memo betrof interne informatie over Schoop- Isenia die op dat moment assistant managing director Finance was van de Girobank, die vlak daarvoor – in december 2013 – onder de werking van de noodregeling was geplaatst. Die noodregeling geeft de Centrale Bank als toezichthouder zeer veel extra bevoegdheden.

In die tijd was Emsley Tromp nog president van de CBCS. Het memo was aanleiding om vanuit de Centrale Bank te adviseren dat “partijen in beginsel kunnen proberen om tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te geraken, onder eventuele toekenning van een ‘beëindigingsvergoeding’ (als incentive voor de werknemer)”.

Zoals deze krant maandag berichtte heeft Schoop-Isenia de Centrale Bank vorige week aangeklaagd in een brief van haar advocaat aan Matroos-Lasten. De naar haar oordeel ‘eenzijdige’ interne notities bevatten ‘ernstige beschuldigingen, suggestieve uitlatingen en feitelijke onjuistheden’ die door de CBCS nooit eerder aan Schoop-Isenia bekend zijn gemaakt en waarover zij zich dan ook nooit eerder heeft kunnen beraden, laat staan tegen verweren.

Het memo blijkt ook persoonlijke informatie te bevatten: ,,Cliënte onderhoudt een bankrelatie met de Girobank, zij heeft daarbij rekeningcourant- en leningsfaciliteiten (hypotheek en dergelijke) afgesloten. Deze cliëntinformatie dient met vertrouwelijkheid te worden behandeld. De handelwijze van de CBCS heeft de vertrouwelijkheid van cliëntinformatie, die zij uit hoofde van de Ltbk-regelingen (Landsverordening toezicht bank- en kredietweten, red.) verkreeg, op grove wijze miskend.”

Aldus haar advocaat Michael Bonapart aan de Raad van Bestuur van de CBCS. Zijn cliënte onderhield dus ook een arbeidsrelatie met Girobank. De vertrouwelijkheid hiervan is door de CBCS miskend toen de Centrale Bank ‘ook deze informatie aan derden verstrekte’. Schoop-Isenia is voorgedragen om namens regeringspartij MAN vakminister van Economische Ontwikkeling te worden.

Volgens ingewijden zit premier Eugene Rhuggenaath (PAR) klem; er zou op grond van de (screenings)wet geen reden zijn om haar niet voor te dragen. Er is anderzijds wel een intern CBCS-memo dat door de top van de Centrale Bank beschikbaar werd gesteld aan MAN-minister Gijsbertha van Financiën en dat nu op straat ligt.

In tegenstelling tot berichten in bepaalde media had kandidaat- minister Schoop-Isenia zich gisteren (nog) niet teruggetrokken voor deze functie. Zij is momenteel chief financial officer (cfo) bij nutsbedrijf Aqualectra.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

 1. Volgens ingewijden zit premier Eugene Rhuggenaath (PAR) klem; er zou op grond van de (screenings)wet geen reden zijn om haar niet voor te dragen.

  Dat de screeningswet niet deugd is wel duidelijk. Zelfs Schotte, Constancia en Jamaaloodin haalde deze

 2. Zus wordt dus (op)geofferd. en voor de rest gaan we hoogstwaarschijnlijk weer doen of we gek zijn, en een dergelijke naar mijn idee zwaarwegende zaak, niet bestaat. Gefeliciteerd met het ministerschap?

 3. Zo zie je maar weer op Curaçao loont misdaad en vriendjes politiek. Hopelijk houd premier Eugene Rhuggenaath zijn verkiezings- belofte stand hoewel dit niet te verwachten is kan je dus ook stellen, als hij dit niet doet, het ook dag dag PAR is. De MAN staat al in z’n hemd ,als de PAR nu ook door het ijs zakt is het eind zoek op Curacrim.

 4. Zus is directeur Financial Stability bij de Centrale Bank.

  Ze zorgt inderdaad uitstekend voor de financial stability.

  Die van haarzelf wel te verstaan.

  Zo mocht ze 2 jaar in Nederland gaan studeren met behoud van haar riant salaris.

  Maar daar zijn natuurlijk geen integriteitsmemos van.

 5. Zus de Lannooy, nicht van tiran Ensley Tromp, en door hem aangesteld zonder vacature, zonder sollicitatieptoceedure en tegen een waanzinnig salaris terwijl zij al een volledig eilandsraadpensioen ontvangen!!!

  Dat uitgerekend deze “dame” anderen beticht van een gebrek aan integriteit is te zot voor woorden.

  Shame on Zus!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties