AD | Meer zaken Hof van Justitie

Het Hof presenteerde onlangs het jaarverslag van 2016.

Willemstad – De instroom van rechtszaken in eerste aanleg bij het Hof van Justitie is in 2016 gemiddeld met 4 procent gestegen ten opzichte van 2015.

,,Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de forse stijging op Bonaire (+37 procent) en lichte stijging op CuraƧao (+8 procent) en Sint Maarten (+6 procent)ā€, zo staat in het jaarverslag 2016 van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

De stijging wordt getemperd door de afname van de instroom op Aruba (-7 procent). Dit komt omdat de politie van Aruba zich ā€˜met succesā€™ concentreert op zware strafzaken. ,,Dit uit zich in een sterk toegenomen aantal rechter-commissaris-verrichtingen, maar een verlaging van het aantal strafzaken, omdat eenvoudiger zaken blijven liggenā€, zo wordt uitgelegd.

En ten aanzien van de BES-eilanden: ,,De toename op de BES is zichtbaar in het rechtsgebied straf in de zeer lichte categorie (overtredingen). Op CuraƧao is de toename voornamelijk veroorzaakt door een stijging in de lichte categorie zaken, overtredingen en civiele verstek- en beslagzaken.ā€ Op Sint Maarten nemen vooral civiele zaken van gemiddelde zwaarte toe en Ondertoezichtstelling (OTS)-zaken.

Ook de totale uitstroom in 2016 is toegenomen, een stijging van 2 procent in vergelijking met 2015. ,,De grootste toename (38 procent) in uitstroom is op Bonaire gerealiseerd, van circa 1.200 naar ruim 1.700, voornamelijk in de strafzaken.

CuraƧao heeft 7 procent meer uitstroom gerealiseerd in 2016 ten opzichte van 2015 en Sint Maarten 1 procent. Op Aruba was een daling van circa 9 procent zichtbaar in de uitstroom.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *