28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 12:08

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twaalf partijen melden zich voor verkiezingen Aruba

Oranjestad - Met het indienen van de kandidatenlijsten hebben twaalf politieke partijen officieel laten weten mee te willen doen aan de Statenverkiezingen van 25 juni. Vanwege corona...

AntilliaansDagblad | Méér ‘gratis’ graven nodig

Willemstad - Doordat er nu meer overledenen zijn als gevolg van corona en er door de crisis meer mensen zijn die geen geld hebben voor een begrafenis...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | MCB weert partij MFK

AD | MCB weert partij MFK

‘MFK dient niet alleen het volk’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De politieke partij MFK is niet langer welkom als rekeninghouder bij MCB Bank. Dat heeft Rigoletto ‘Rigo’ Thodé namens Movementu Futuro Kòrsou, de partij van de momenteel gedetineerde Gerrit Schotte, bevestigd.

De secretaris-generaal van de partij begrijpt niet waarom Maduro & Curiel’s Bank – die geen commentaar geeft – ‘de jacht heeft geopend op MFK’. Hij merkt op dat het wel erg lastig, zo niet onmogelijk, wordt voor de partij om te functioneren, aangezien de wet voorschrijft dat partijen hun financiële jaarcijfers moeten laten controleren; daarvoor is het hebben van een bankrekening feitelijk noodzakelijk.

Na een paar maanden van redetwisten is de opzegging volgens Thodé nu definitief. MFK moet daarom op zoek naar alternatieven, dat wil zeggen: ander banken die wél bereid zouden zijn om met MFK een bankrelatie te beginnen (of te behouden).

Op de vraag welke reden MCB heeft opgegeven voor het opzeggen van de rekening zegt de woordvoerder dat dit verband houdt met de veroordeling van MFK-partijleider en ex-premier Schotte, de strafrechtelijke zaak tegen MFK-Statenlid Jacinta Constancia, de rechtelijke terechtwijzing van MFK-lid Amerigo Thodé en de veroordeling van voormalig MFK-minister George ‘Jorge’ Jamaloodin.

Over Jamaloodin zegt Thodé, officieel commissaris van de partij, dat deze al jaren geen lid meer is van MFK. Verder begrijpt hij niets van de opstelling van Banko Maduro. In zijn emotie wijst Thodé erop dat het ‘wel frappant’ is dat MCB zelf ook niet vrijuit gaat, gezien de rol die de bank heeft gespeeld in de recente strafzaken Cymbal in Nederland en Troja op Curaçao, waarbij massaal aan het Venezolaanse ‘swipetoerisme’ of ‘dollartoerisme’ werd gedaan.

,,Welke weegschaal wordt gebruikt?”. Voor hem is het duidelijk dat op Movementu Futuro Kòrsou wordt ‘gejaagd’ om de partij ‘uit te schakelen’. ,,Waar zijn ze zo bang voor?” De woordvoerder vindt het tijd voor een wijziging van de wet waardoor banken klanten niet zomaar kunnen weren, zoals onlangs ook is gedaan met rifero’s (loterijhouders), waaronder Robbie’s. ,,Zij hebben overigens nog steeds hun bankrekeningen”, weet Thodé.

Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën kondigde toen in verband met de werkgelegenheid aan te werken aan een oplossing voor de loterijhouders. ,,Ik hoop dat de minister dat óók doet voor politieke partijen”, aldus de secretaris-generaal van de partij van Schotte.

MFK is officieel de Vereniging Movementu Futuro Kòrsou, zo blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel, opgericht in mei 2010. Voorzitter is Dorothy Janga, vicevoorzitter Raythell Polanco, secretaris Frenciss Lourens en penningmeester Errol Bishop. Er zijn naast Thodé twee andere commissarissen: Gregory Gonzalez en Juniël Carolina, tevens Statenlid in plaats van Schotte.

‘MFK dient niet alleen het volk’

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was MFK ‘op voorhand al een partij die niet alleen het Curaçaose volk diende, maar vooral ook de privébelangen van Schotte en zijn bevriende Italiaanse casinobaas Francesco Corallo’. Schotte, zo redeneerde het OM in de door justitie gewonnen strafzaak Babel, is door het ontvangen van grote bedragen onder flinke invloed van Corallo komen te staan ‘en heeft zichzelf daardoor gedegradeerd tot een marionet van Corallo’.

,,Corallo heeft daarmee een vinger in de pap kunnen krijgen in het politieke bedrijf van Curaçao en in het reilen zeilen van de Curaçaose samenleving als geheel. Hij kan Schotte daardoor naar zijn pijpen laten dansen. Het lijkt er zeer sterk op dat Corallo zelfs betrokken is bij de oprichting van de politieke partij MFK en via Schotte en de MFK mee heeft kunnen beslissen in politieke en bestuurlijke aangelegenheden op Curaçao.”

En dat is, stelde het OM, een ‘gevaarlijke situatie’. ,,Omdat hierdoor bij het besturen van Curaçao niet bepalend is wat goed is voor de bevolking en de toekomst van Curaçao, maar wat goed is voor de Italiaanse gokbaas Corallo.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

 1. Nog iemand van mfk die ‘n officieel strafblad moet hebben, de rat cooper met z’n gesjoemel everywhere, hij ontloopt de dans, omdat er geen aangiftes tegen hem zijn gedaan.

 2. Dit is dieptreurig. De banken spelen een belangrijke rol in de economie van Curaçao. Maar door deze acties te ondernemen spelen zij een “power play”. Ik ben geen aanhanger van MFK, dus daar ligt het niet aan. Als burger is dit niet wat we willen, omdat deze houding van de banken (ja, allemaal doen mee) heel slecht is voor het eiland. Dit wordt allemaal gedaan onder het mom van AML (anti money laundering) en KYC (know your customer). Wij weten ook dat dit is gedaan bij Robbie’s Lotterij , maar dit gebeurd ook bij veel minder bekende bedrijven.
  Wij zijn een cash eiland en maken daarom velen veelvoudig gebruik van de banken voor deposits en betalingen. Als bedrijven het banken net niet kan gebruiken, zoeken ze een andere manier, buiten het zicht van controles. Niemand kan dan goed controleren hoe het bedrijf werkt, de centrale bank niet, ontvanger niet. En dan heb je de poppen aan het dansen.
  Bankieren op het eiland is duur en complex. Probeer eens een persoonlijke rekening te openen, je moet bijna je overleden familie uit het graf halen voordat dit gebeurd. Dus de meeste mensen werken met cash geld. Geld uitgegeven door de centrale bank is het enige wettelijk betaalmiddel, maar bij de overheid kan je dit niet gebruiken. (geen autos meer keuren, want ik heb geen bank rekening). Het hele beleid van banken en de overheid slaat op niks.

 3. @Trui: in een eerdere post van vandaag beweer je nog het forum te verlaten, en een paar uur later ben je weer terug? Is de maandelijkse periode weer aangebroken?

 4. Rigo Thode is toch veroordeeld voor illegale import van auto onderdelen via de de diplomaten koffers van criminele MFK statenleden?

  Is er nu werkelijk geen MFK-er zonder strafblad?

  Kan Stella van Rijn die vraag beantwoorden? Zij heeft inmiddels alle MFK konten gelikt.

 5. Hopi bon, MCB, hopelijkl volgen andere banken ook.

  De strafbladenclub MFK zou verboden moeten worden, en mafiameid Stella van Rijn met pek en veren Forti uitgejaagd. Dat mag van van mij in geuren en kleuren worden vastgelegd door de oerdomme privefotoslaaf van Schotte, Ramsay Soemanta, alias ranzige Ramsay.

  En wie is Rigo Thode? Dacht dat we met de laffe lelijkers Amerigo Thode onze portie Thodes wel hadden gehad.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties