AD | Mc William: Eerst zwaarst getroffenen

MEO-minister Giselle Mc William bevestigde dat pompstationhouder Vanddis haar heeft benaderd omdat benzinepompen niet zijn geselecteerd voor steun via de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Niet alleen pompstations maar ook heel veel bedrijven uit andere sectoren die niet voor de eerste NOW-ronde in aanmerking komen, hebben bij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) geprotesteerd. Wie het eerst en het hardst geraakt is, krijgt voorrang.

,,Dit is een periode van crisis. Het uitgangspunt is dat degene die het meest in nood is eerst wordt geholpen”, zei MEO-minister Giselle Mc William gisteren tijdens een persconferentie van de regering.

Mc William bevestigde dat pompstationhouder Vanddis haar heeft benaderd omdat benzinepompen niet zijn geselecteerd voor steun via de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Bedrijven die over april een omzetdaling van minimaal 25 procent voorzien kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van maximaal 80 procent van de maandelijkse loonkosten. Maar het bedrijf moet wel vallen onder een van de sectoren die voor deze eerste NOW-ronde zijn geselecteerd. Mc William is bereid in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de sectoren die nu zijn uitgesloten.

De regering heeft noodgedwongen gekozen om eerst steun te geven aan ‘groepen die vanaf het eerste moment zijn geraakt door de maatregelen’. ,,We proberen niemand uit te sluiten, maar moeten werken met het geld dat beschikbaar is. De realiteit is dat de fondsen beperkt zijn.”

Algemeen bekend is dat de Curaçaose regering maar een fractie van de gevraagde noodhulp van Nederland heeft gekregen: 177 miljoen gulden voor zes weken in plaats van 765,5 miljoen voor drie maanden. Dat daarom gesneden moest worden in de uitvoering van de NOW, begrijpen de meeste partijen wel. Maar, zo verwoordde advocaat Achim Henriquez het woensdag in deze krant, ‘het is onbegrijpelijk dat ervoor gekozen is om enkele sectoren in het geheel te elimineren uit het pakket’.

Mc William kon gisteren nog niet zeggen hoeveel werknemers profiteren van de eerste NOW-uitkeringen. ,,Mogelijk nog deze week volgt een uitgebreide uitleg over de achtergrond van de selectie en hoeveel mensen daarmee geholpen zijn. Het proces van aanvragen loopt. Er zijn enorm veel e-mails die moeten worden afgewerkt.”

Dan zal ook bekend worden hoeveel geld er nog beschikbaar is en op welke manier dat verdeeld zal worden. Een voorwaarde van de NOW-regeling is dat de werknemer de vaste krachten in dienst houdt en salaris betaalt. De werkgever hoeft het NOW-bedrag niet terug te betalen. Mc William: ,,Dit is de verantwoordelijkheid van de overheid, die leggen we niet bij de ondernemers.”

De toeristische sector kreeg niet alleen op Curaçao maar wereldwijd de hardste klappen door de maatregelen die landen namen na de uitbraak van het coronavirus. Op Curaçao treft de crisis ongeveer 16.000 mensen die werkzaam zijn in de sector. Mc William:

,,We werken nu aan plannen om weer terug te komen als toeristische bestemming. Dan is het belangrijk dat we die mensen behouden die met zo veel enthousiasme in de sector werken.”

De MEO-minister had gisteren nog geen cijfers over wat concreet de schade is en hoeveel toeristische bedrijven de crisis niet zullen overleven. Aan het einde van de maand zal duidelijker zijn welke bedrijven er doorheen komen en welke niet. Mc William:

,,Maar veel bedrijven zullen niet al hun personeel in dienst kunnen houden. Daarvan zijn wij ons bewust en daarom hebben we ook noodhulp gevraagd aan Nederland. Niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Daarom is het ook zo belangrijk dat we ons aan de regels houden van hygiëne en afstand houden. We willen verder en niet weer een stap terug moeten doen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AD | Mc William: Eerst zwaarst getroffenen

 1. Curacao revisited

  “Dit is een verpleegster het werk van een chirurg probeert te doen.”
  uiteraard tegen de betaling van een chirurg…

 2. @CR
  De operatiezuster leest slechts voor wat haar is voorgekauwd. Ik betwijfel dat zij zelf enig initiatief genomen heeft om dit te vertellen. Misschien kan zij de 1e stap nemen en alvast 40% salaris gaan inleveren. Dan volgt de rest – ongetwijfeld – vanzelf wel-:)

 3. Dit is een verpleegster het werk van een chirurg probeert te doen.

  Nobel streven, maar de patient zal het niet overleven.

 4. Curacao revisited

  @william: eens met deze operatie dame als meo minister ligt de economie van Curacao op sterven na dood

 5. Tromp is zo stil de laatste tijd!

 6. Ik kan me toch echt nauwelijks voorstellen dat er iemand is die dezelfde operatiezuster serieus neemt?

 7. Zoals altijd een minister die alleen maar bezig is veren in eigen kont te steken maar geen benul van cijfers heeft. Wat opvalt is dat Mc Williams bij elke vraag van een journalist een presentatie van maakt, wil ze daarmee het verschil duidelijk maken tussen haar en de vragenstellers?

  Wat opvalt is, dat die lui zich allemaal door een andere neger met ramen dicht en de airco aan naar de persconferentie laten rijden en daarna dom beginnen te lullen over social distancing.

  Het is onbegrijpelijk waar de kapsones van de ministers en de gouverneur vandaan komt, zijn we niet allemaal gewone negers van vlees en bloed? Zelfs grote wereld leiders als Merkel en Trump gedragen zich normaal als ze het volk of de pers te woord staan, geen flauwekul als het volkslied spelen en al die flauwekul.

  Trump gaat gewoon in discussie met de journalisten, niemand krijgt het gevoel alsof hij zich ver verheven boven hen voelt. Hoewel de man een idioot is en rare opmerkingen maakt van drinken van desinfectering middel en een gloeilamp in je reet stoppen tegen het virus.

 8. Curacao revisited

  “Dit is een periode van crisis. Het uitgangspunt is dat degene die het meest in nood is eerst wordt geholpen”
  het uitgangspunt zou moeten zijn dat de degene die het meeste kan missen (Lastens, Martina’s, Sluis, Curiel, Chos Romero, Martis) het eerste moeten inleveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *