29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 10:42

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Massaontslag bij Santa Barbara Resort

Santa Barbara Hospitality nv vermeldt 2 directeuren: de Brit David John Maxfield en Roald Smeets. Christoffel ‘Chris’ Smeets, de vader van Roald Smeets is commissaris, evenals Laurens ‘Larry’ Luckmann en Robert Voges van de Amigoe | Amigoe (1991)

Willemstad – Santa Barbara Beach & Golf Resort – met 350 kamers en suites één van Curaçaos grootste en meest prestigieuze hotels – heeft per 1 juni de deuren gesloten.

Voor het personeel is bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) verlof tot massaontslag aangevraagd. Het gaat om 265 werknemers. De contracten met oproepkrachten werden al eerder beëindigd.

De sluiting van het luxehotel is een grote klap voor het Curaçaose toerisme, dat voordat de coronacrisis wereldwijd toesloeg als voornaamste economische sector van het eiland juist bezig was met een opmars en dat momenteel naarstig op zoek is naar wegen om op verantwoorde wijze de draad weer op te pakken.

- Advertentie -

Voor Santa Barbara, dat openging onder de naam Hyatt en daarna werd geëxploiteerd als een Benchmark Hospitality-resort, komt dat echter te laat. Het resort gaat zelfs voor langere tijd dicht: een jaar tot anderhalf jaar, zo werd gisteren bekendgemaakt.

,,Sluiting is een ongewenste ontwikkeling”, aldus minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling tegenover deze krant. ,,Het gevolg, namelijk dat mensen hiermee hun baan verliezen, is ook dramatisch”, zegt de bewindsman, die volop zijn aandacht hiervoor heeft.

Vandaag heeft Martina een bespreking met de directie: ,,We zullen dan ook toch een poging tot behoud doen.”

Voor Santa Barbara zelf lijkt het besluit vast te staan: ,,Naast de financiële uitdagingen waarmee het resort sinds de oprichting tien jaar geleden is geconfronteerd, was en zal de financiële impact van Covid-19 op het resort enorm zijn, zónder een duidelijk perspectief over wanneer de gastvrijheidsindustrie weer gaat aantrekken naar acceptabele bezettingsgraden.”

- Advertisement -

Minister Martina wil poging doen tot behoud resort

Minister Martina onderkent de ernst van de situatie: ,,Als overheid zijn wij bezig met de nodige analyses om te bezien hoe op een verantwoorde wijze de grenzen successievelijk open te stellen, waarbij een juiste balans moet worden gevonden tussen volksgezondheid en economie. Een lastig vraagstuk, maar wel het vraagstuk waar de overheid zich over buigt om op korte termijn toekomstperspectief te bieden, op basis waarvan de sector toekomstplannen kan maken.”

De directie van het resort meldt in een persverklaring ‘na zorgvuldige afweging intens bedroefd te moeten aankondigen’ dat Santa Barbara genoodzaakt was ‘collectief ontslag aan te vragen bij het ministerie van SOAW’.

De verklaring meldt voorts: ,,Het resort zal naar verwachting twaalf tot achttien maanden gesloten zijn. We zijn erg ontdaan, in de eerste plaats voor onze geweldige medewerkers, maar ook voor onze trouwe gasten, onze partners en onze gemeenschap.”

Santa Barbara wordt gerund door Benchmark, met Rob de Bekker als general manager, maar is eigendom van de familie Smeets. Bij de Kamer van Koophandel staan er bij ‘Santa Barbara’ diverse vennootschappen.

Santa Barbara Hospitality nv, met Santa Barbara Beach & Golf Resort Curaçao als handelsnaam en opgericht in 2001, vermeldt twee directeuren: de Brit David John Maxfield en Roald Smeets. Christoffel ‘Chris’ Smeets zelf is commissaris, evenals Laurens ‘Larry’ Luckmann en Robert Voges. Bij andere nv’s staat ook Mark Hart als directeur in het Handelsregister.

De Old Quarry Golf Course, restaurant & bar Boca 19 en het strand Barbara Beach blijven open voor het publiek, aldus de persverklaring. Deze persverklaring ging gisteren als een lopend vuurtje rond en zorgde voor een schok in de gemeenschap. Dat de hotels het bijzonder moeilijk hebben in deze coronatijd is algemeen bekend, maar sluiting van één van de toeristische parels van Curaçao en het massaontslag komen voor velen toch onverwacht.

,,Op dit moment wordt de hele wereld, alsmede het Santa Barbara Beach & Golf Resort, geconfronteerd met buitengewone uitdagingen”, meldt de bedrijfstop, doelend op de financieel-economische en ook sociale crisis die Covid-19 teweegbrengt.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -