AD | ‘Marvelyne Wiels heeft absoluut niets te verbergen’

Advocaten Van Rijn en Helder: Cv van Gevmin klopte

Arjen van Rijn

“Marvelyne Wiels, voor Pueblo Soberano Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, heeft ‘absoluut niets te verbergen’ Aldus haar advocaten Arjen van Rijn (foto) uit Nederland – tevens hoogleraar staatsrecht aan de University of Curaçao (UoC) – en Salina Helder van Curaçao

Willemstad – Marvelyne Wiels, voor Pueblo Soberano Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, heeft ‘absoluut niets te verbergen’.

Aldus haar advocaten Arjen van Rijn uit Nederland – tevens hoogleraar staatsrecht aan de University of Curaçao (UoC) – en Salina Helder van Curaçao. Wel hebben ze grote kritiek op de wijze waarop ombudsman Alba Martijn in haar onderzoek naar de integriteit van Wiels te werk is gegaan.

Eind vorige week diende de zaak die Wiels tegen de ombudsman heeft aangespannen. Komende vrijdag doet het gerecht uitspraak. Zo was en is er, volgens de raadslieden, niets aan de hand met het veel besproken curriculum vitae (cv) van Wiels. Hier ‘heeft de politiek al een streep onder getrokken’, stellen de raadslieden in hun pleidooi.

,,En terecht, want het cv van eisers klopte. Het behoort niet tot de taak van de ombudsman om deze discussie thans nog eens dunnetjes over te doen.”

Dat geldt wat betreft de advocaten van de Gevmin ook voor de integriteitsscreening.

,,Blijkens de Nota van Bevindingen blijkt voor de ombudsman evenmin relevant te zijn dat de Gevolmachtigde minister vóór aantreden, op dezelfde voet als de andere kandidaat-ministers, een volledige integriteitsscreening heeft ondergaan, die binnen het Koninkrijk tot de zwaarste in haar soort mag worden gerekend.

De minister-president (Ivar Asjes, red.) heeft daarover na het aantreden van het kabinet verantwoording afgelegd aan de Staten. De Landsverordening integriteitsbescherming ministers voorziet bovendien in een nascreening van alle ministers na hun ambtsperiode. Desondanks meent de ombudsman de gevolgde procedure nog eens te moeten onderzoeken.”

Hetzelfde geldt dus voor de voorlopige bevindingen van de ombudsman met betrekking tot het cv van Wiels. Van Rijn en Helder zeggen namens cliënt Wiels dat ‘het goed is dat de ombudsman er is’.

,,Het instituut ombudsman vormt een waardevol onderdeel van de rechtstaat, zoals Curaçao hieraan vorm heeft gegeven. Laten we het instituut ombudsman koesteren.”

Maar juist daarom is het ook van het allergrootste belang dat het instituut ombudsman ‘handelt en functioneert naar de maatstaven die wij met ons allen voor het functioneren van de democratische rechtsstaat en van de overheid hebben gedefinieerd’. In hun pleidooi voor het gerecht:

,,De ombudsman is niet boven de overheid verheven, maar maakt daar, net als álle tot de overheid behorende machten en gezagen, integraal onderdeel van uit. De ombudsman moet zich net als ieder ander aan wet en recht houden. De omstandigheid dat de ombudsman in dit geheel een onafhankelijke positie inneemt maakt dat niet anders. Juist bij onafhankelijke instanties is het van belang dat de procedure die tot een eindoordeel voert met adequate waarborgen omkleed is en zuiver verloopt.”

Gevmin ‘nu al schuldig’

Een oordeel van de ombudsman is weliswaar geen rechterlijke uitspraak, maar heeft vaak een enorme maatschappelijke en persoonlijke impact, die volgens de advocaten van Wiels Van Rijn en Helder ‘misschien nog wel verder gaat dan een rechterlijk oordeel’.

,,Conclusies van de ombudsman kunnen heel gemakkelijk tot een publieke veroordeling voeren. Dat blijkt nu al. Zelfs vóórdat de ombudsman heeft gesproken lijkt iedereen al te weten hoe het precies zit. Voor hen is eiseres (Wiels) nu al ‘schuldig’. Voor hen lijkt nu al vast te staan dat ze ‘financiële malversaties’ heeft gepleegd en personeel onheus zou behandelen.”

Dat alles geeft volgens de Gevmin eens te meer aan dat de ombudsman, met name gezien het gewicht dat normaliter toegekend wordt aan de oordelen van de ombudsman, ‘uiterst behoedzaam’ behoort te handelen, en alleen oordelen voor haar rekening behoort te nemen die berusten op grondig onderzoek, overtuigende verificatie, volledige ‘fairness’ en zorgvuldigheid. Dat is waar Wiels in het kort geding voor opkomt.

,,Zij wil dat de waarheid wordt vastgesteld, hetgeen betekent dat beweringen maximaal moeten worden onderzocht en geverifieerd. Geen ‘naming and shaming’ door wie dan ook, maar constateringen die robuust zijn en kloppen.”

Daartoe behoort naar de mening van de advocaten ‘dat verklaringen van informanten van wie de identiteit niet wordt bekendgemaakt in beginsel uit den boze zijn’.

,,Op beweringen die uit een zwart gat komen, kan je niet naar behoren reageren. Daar kan je je niet behoorlijk tegen verweren. Omdat je ze niet kunt plaatsen en de context niet kent.”

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

18 Reacties op “AD | ‘Marvelyne Wiels heeft absoluut niets te verbergen’

 1. stanley Held

  Beste Piet, weet ik. Als het zo is, kom met de waarheid. Zeg tegen de bevolking dat je dat hebt gedaan. Puur omdat je jouw broer in een functie wil opvolgen. Je had er goede bedoelingen mee. Heeft ze niet gedaan. Kijk, dit laat mij aan Bil Clinton, denken. De waarheid heeft echt een charme bij jouw kiezers. Hier is dit ver te zoeken. Wat let haar te zeggen ik heb gelogen terwille van jullie. Is niet gebeurd. Zowel Asjes en zij zijn nu onbetrouwbaar. Gelet op alles moet er snel nieuwe verkiezingen komen. Deze personen zijn niet eens door de bevolking gekozen. De een heeft een sprong gemaakt dansend op de kist van haar broer. De ander was blij met haar voorstel. Hoop dat de ombudsvrouw ook de brief van Hermin heeft onderzocht. Dan barst de bom.

 2. @Stanley, dat hele gedoe had alleen te maken met haar CV. Dus veel tam tam om iets wat al bekend was.

 3. stanley Held

  Als mevrouw Wiels, niets te verbergen heeft, waarom twee advocaten? Waarom het rapport niet openbaar maken. Laat uw volk namens de staten zelf een oordeel geven. Waarom wordt een rechter hiermee opgescheept? Wie betaald deze advocaten? Ik denk de staat. Wat een ongelooflijke popenkastenshow. Als van het aantreden zoveel in het nieuws is gekomen, heeft de ombudsvrouw het recht om een onderzoek en onafhankelijk haar rapport duidelijk kenbaar te maken aan het volk. Zij is door de regering aangestelf om de misstanden van overheid te onderzoeken. Wetende dat een prominente politiekfiguur vermood is, zou men nooit hun naam en achtergrond prijs geven. De ombudsvrouw had zeker een moeilijke taak. Ik, zou de namen prijsgeven aan een rechter commissaris. Dat verzerkerd haar positie. De waarheid komt zeker op tafel. Het is nu aftellen voordat deze regering valt of niet terugkomt. Dit lijkt echt op een soap. Zou graag deze serie willen maken. Weet u, het dansen op de kist van jouw eigen broer en na echt goed geplande olympische sprong belanden in de armen van Asjes vind ik erg. Alles moet echt boven tafel. Wij mogen dit echt niet pikken. Ik zal altijd tegen misstanden ageren, ook nu. Shame on them all.

 4. Met zijn CV is idd nix mis.
  Maar het kan zomaar zijn dat de man aan het flippen is, dat kan zomaar gebeuren, toch.

 5. cybervduarte

  Hahahahaha je blijft lachen op die klip !

 6. Van Rijn als advocaat van Schotte : Schotte heeft absoluut niets te verbergen. Voor mijn argumentatie inzake de niet ontvankelijkheid van deze aanklacht meneer de rechter verwijs ik u naar mijn verweer in de zaak Wiels.
  Van Rijn als advocaat van Constancia: Constancia heeft absoluut niets te verbergen. Voor mijn argumentatie inzake de niet ontvankelijkheid van deze aanklacht meneer de rechter verwijs ik u naar mijn argumentatie in de zaak Wiels.
  Van Rijn als advocaat van…….more to follow…

 7. De man heeft in Nederland gestudeerd en heeft een heel behoorlijk CV. Woont en werkt ook in Nederland. Ok ,zijn UNA-connectie doet wat afbreuk aan zijn CV maar daar staat wel iets tegenover : zon,zee, strand tegen minimale kosten. Ik zou het ook wel weten.

 8. Goed gesproken Gerrit Schotte, ga zo door en je krijgt ook van deze twee een borstbeeld en straatnaam net zoals haar broer, gratis en voor niks.

 9. Cosa nostra

  Advocaat van Rijn zit er keer op keer falikant naast met zijn beweringen. We hadden toch beter van hem verwacht. Laten we er 1 uitpikken: “Het CV van mw. Wiels klopte, en de ombudsman hoeft dit onderzoek dus niet dunnetjes over te doen.”, aldus van Rijn. Dit is dus je reinste onzin (we zouden hier eigenlijk je RIJNSTE onzin kunnen schrijven), want het CV van mw. Wiels deugt van geen kant: onderzoekers, journalisten en mensen uit de omgeving van mw. Wiels hebben allen bevestigd dat zij zowel haar opleiding als werkervaring flink heeft opgeklopt. Met name het feit dat zij een opleiding zou hebben afgerond aan de HHS en Msc titel draagt is een klinkklare leugen. Dat CV heeft zij zelf gemaakt, maar vervolgens doet zij er afstand van en loopt tijdens de speciaal ingelaste persconferentie met PM Asjes van 13 november 2013 op Curacao te zwaaien met het verhaaltje dat op de website van haar organisatie stond, hetgeen absoluut niet haar officiële CV was. Gelukkig hadden onderzoekers en journalisten haar officiële CV via via wel ontvangen en konden de leugens bloot worden gelegd. Mw. Wiels heeft dus van alles te verbergen, zit vast in haar eigen leugens en probeert er nu wanhopig uit te komen. De staten heeft haar leugens al een keer gedoogd door als coalitie tegen de toenmalige motie van wantrouwen te stemmen. Toen waren het een aantal journalisten en onderzoekers, die moesten het veld ruimen van Asjes en consorten en mw. Wiels bleef politiek overeind. Maar nu is het de Ombudsman die het onderzoek heeft gedaan. Met ruime reden, want daar waar een journalist en onderzoeker strandt wegens gebrek aan juridische basis, daar kan de Ombudsman misstanden onderzoeken en aankaarten, omdat dit Instituut veel meer macht heeft. Een ombudsman begint een onderzoek niet voor niets. Daar waar velen elkaar de hand boven het hoofd houden, daar is een onafhankelijk onderzoek hard nodig om alsnog gerechtigheid te krijgen. Als het rapport van de Ombudsman over mw. Wiels de staten bereikt, dan kan PAIS niet meer wegkijken, zoals eerder gebeurde bij de eerste motie van wantrouwen van mw. Wiels. Zelfs PS zal moeten toegeven dat een lid van hun partij zich heeft misdragen. Zal de huidige coalitie over voldoende zelfreinigend vermogen beschikken om Wiels te veroordelen en haar weg te sturen? We hopen van wel, het zou de jonge democratie van Curaçao in elk geval sieren.

 10. Hans Verschalk

  Je zal het maar op je CV hebben staan: hoogleraar aan de flutuniversiteit UoC of UNA.

  Ik ken werkgevers die CV’s van kandidaten met een UNA diploma meteen in de afvalbak gooien.

  Zelf heb ik een collega met een UNA diploma, die vervolgens zakt voor het examen van elke internationale cursus die het bedrijf hem aanbiedt.

 11. Als de ombudsman Van Rijn had ingehuurd als advocaat in deze zaak had hij in dat geval gehakt gemaakt van de argumenten van Wiels. Dat is het aardige , en morbide, van advocaten: u vraagt wij draaien wel ( tegen behoorlijke vergoeding uiteraard).
  Als je de argumenten van Van Rijn leest, moet ie gedacht hebben. ” verloren zaak, maar ik brouw wel wat in elkaar” .
  Ooit van een advocaat gehoord die een zaak weigerde omdat die bij voorbaat verloren was?

 12. mwhaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhh
  hij is leuk, je laat me lachen man

 13. Willemstad – Marvelyne Wiels, voor Pueblo Soberano Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, heeft “absoluut niets te verbergen”.

  Dat klopt, want het meeste is al bekend.

 14. Zowel Jasjes als Fraudelyne moeten met een stel pekveren in hun vette achterwerk weggejaagd worden.
  Welicht kunnen ze die andere schandalige nitwits meenemen die sujecten zijn een Internationale schande voor ons eilad.

 15. Berguensas allemaal

 16. En dan is Arjen van Rijn hoogleraar aan de University of Curacao, waarvan we allemaal weten dat het een veredelde moeder MAVO is waar je je diploma al haalt als je je naam correct op een examenforumulier kunt schrijven.

 17. ,,Blijkens de Nota van Bevindingen blijkt voor de ombudsman evenmin relevant te zijn dat de Gevolmachtigde minister vóór aantreden, op dezelfde voet als de andere kandidaat-ministers, een volledige integriteitsscreening heeft ondergaan, die binnen het Koninkrijk tot de zwaarste in haar soort mag worden gerekend.”

  Ha ha ha! Kijk welke criminele MFK porkeria in 2010 door de screening is gekomen! Met als triest dieptepunt Gerrit Schotte, die nog niet door de screening als boodschappeninpakker bij Mangusa Supermarkt zou zijn gekomen maar wel ministerpresident werd!

 18. Arjen van Rijn weigert het strafbare optreden van Fraudelyne te ziens zoals naamgenoot Stella van Rijn dat 5 jaar geleden deed als gewillige stoeipoes van Schotte.

  Alles voor geld, nietwaar Arjen en Stella?

  Stelletje hypocrieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *