AD | Martina: ‘Verplichtingen 100% gedekt’

Ennia-directeur Gilbert Martina ontkent leegtrekken met klem

Ennia-directeur Gilbert Martina ontkent leegtrekken met klem

Willemstad – Ennia-directeur Gilbert Martina verklaart met klem: ,,Het vertrouwelijke rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) stelt nergens dat Ennia is ‘leeg getrokken’.”
En: ,,Belangrijker nog, álle verplichtingen zijn gedekt en bevestigd. Het percentage van driekwart van de balans in ‘related parties’ wordt teruggebracht, conform de nieuwe richtlijnen van de Centrale Bank CBCS.”

Martina spreekt, zegt hij, omdat Het Financieele Dagblad (FD) vorige week opnieuw met een bericht kwam over verzekeraar Ennia; dit keer met het artikel ‘Ennia-top sloeg eerder al alarm over uithollen verzekeraar’, gebaseerd op een vonnis van 2013 en op basis daarvan meldt dat diverse topmanagers van Ennia waarschuwden dat eigenaar Hushang Ansary bezig zou zijn het bedrijf ‘uit te hollen’.

De Nederlandse krant:

,,Dit blijkt uit een tot nu toe onbekend vonnis van het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba van 1 juli 2013. Het vonnis, in handen van het FD, gaat over een arbeidsconflict van Ennia met een van de klokkenluiders.”

,,Een bekend en oud vonnis”, laat de Ennia-directeur aan het Antilliaans Dagblad weten.

Diverse media, waaronder het AD op Curaçao, berichtten destijds al over de uitspraak van het gerecht. Het betreft dus geen ‘tot nu toe onbekend vonnis’. Toch meent FD dat het vonnis ‘grote actuele waarde heeft’. Lees verder op Antilliaans Dagblad

,,De waarschuwingen van de Ennia-managers komen namelijk naadloos overeen met een vernietigend onderzoek van DNB over Ennia, dat twee weken geleden uitlekte via het FD.”

De directie spreekt echter tegen dat het een ‘vernietigend’ DNB-rapport is: er staan kritische kanttekeningen in het rapport van alweer een jaar geleden, juni 2015, zoals overigens in álle rapporten van álle toezichthouders overal ter wereld het geval is.

,,Daar zijn wij direct mee aan de slag gegaan. Maar nergens wordt ook maar één keer iets gemeld over het uithollen door de eigenaar.”

De verslaggevers van FD schreven ook dat het ‘pikant’ is dat een van de ‘klokkenluiders’ nu nog een hoge functie bekleedt bij Ennia. FD:

,,Het gaat om ‘senior managing director’ Gilbert Martina. In reactie op het DNB-rapport beweerde hij recent in Antilliaanse media dat er geen reden was voor zorg.”

Dat laatste is correct. Daarna citeert FD het vonnis – feitelijk een beschikking in een arbeidsrechtelijk dispuut met toenmalig directeur Roger Schimmel van Ennia Aruba – de passage over Martina. Het is precies één volzin:

,,Verder heeft Gilbert Martina, werkzaam bij Ennia, aan de bel getrokken voor wat betreft de degelijkheid van het bestuur en bestuurdersaansprakelijkheid.”

Het vonnis en/of de overwegingen vermelden nergens dat Martina iets zou hebben gezegd over het ‘uithollen’ of ‘leeg trekken’ van de maatschappij door eigenaar Ansary. Zelf zegt Martina:

,,Het is oud nieuws. Het was een interne discussie die dateert van 2010 om voor catastroferisico’s (Cat XL en per risk) geen herverzekering te kopen. Ik heb als gevolg daarvan inderdaad kritische vragen gesteld voor wat betreft governance, degelijkheid van bestuur en bestuursaansprakelijkheid indien er een catastrofe zou plaatsvinden in dat betreffende jaar.”

Martina wijst er met nadruk op dat ‘dit in 2011, al na één jaar dus, is teruggedraaid en dat de catastrofedekking voor zowel per risk en Cat XL vanaf toen opnieuw is ingekocht; Ennia is sindsdien meer dan adequaat en prudent herverzekerd”.

Ennia heeft altijd aan zijn verplichtingen voldaan, vervolgt directeur Martina en wijst op de gevolgen van tropische storm Tomas in november 2010, toen er 8,8 miljoen gulden aan schade werd uitbetaald; 6,8 miljoen verhaald op de herverzekeraar en 2 miljoen eigen behoud Ennia. Maar ook op de brand van Building Depot in 2013, met 24 miljoen totale schade waarvan 16 miljoen voor Ennia (60 procent); 14 miljoen werd verhaald op de herverzekeraar en 2 miljoen eigen behoud Ennia.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | Martina: ‘Verplichtingen 100% gedekt’

  1. Gilbert Martina doet me denken aan de Iraakse minister van Informatie, zeg maar de Ramsay Soemanta van de Golf:

  2. Het is ons zo helder als koffiedik. Wij denken niet dat de directeur hardop mag zeggen, hoe slecht de situatie is. Wordt er al een (ontnenimgs)proces voorbereid tegen de bestuurders, eigenaars, directie en zo meer? Collectieve actie van alle mogelijke benadeelden en verzekerden daar tot opheldering en mogelijk aanzuivering lijkt ons geboden. Wordt de kwestie ook strafrechtelijk onderzocht? Anders worden gepensioneerden straks nog meer gekort en dan is de koopkracht van de consumenten onvoldoende en stagneert de binnenlandse vraag en komen er nog meer werklozen zonder enig vangnet. Sturen we naar Nederland nu het nog kan. Daar is nog een aflopend onderstandsregeling. Renée van Aller & John de Vries

  3. Deze man heeft even de klok geluid en is toen door Ennia tot zwijgen gebracht door hem een directiefunctie met top salaris aan te bieden.

    Nu is hij een monddood verlengstuk van Ansary.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *