31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

AD | Malversaties bij Girobank

HomeLandenCuraçaoAD | Malversaties bij Girobank
Strafrechtelijk onderzoek contra girobank CEO Eric Garcia werd vroegtijdig stopgezet vanwege ‘de beperkte financiële recherchecapaciteit’ enerzijds en anderzijds ‘het tijdsverloop ten aanzien van de strafbare feiten’. | Persbureau Curacao

Willemstad – De aangiftes in 2015 tegen voormalig Girobankdirecteur Eric Garcia hebben destijds wel degelijk geleid tot een strafrechtelijk onderzoek, zo blijkt nu. Het onderzoek ‘Pretoria’, zoals dat toen werd genoemd, is echter vroegtijdig stopgezet.

Dat heeft het Antilliaans Dagblad uitgezocht en ontdekt. Deze krant vroeg het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand naar de status van de aangiftes in 2015 van Girobank (lees: de Centrale Bank CBCS, die in verband met de noodregeling sinds december 2013 belast is met het bestuur) inzake Garcia. Op dat moment kon het OM niets zeggen.

Nu wordt bevestigd wat eerder werd bericht, zo blijkt uit welingelichte bron, dat op 15 juni 2015 door advocatenkantoor Huizing & Huizing namens de Girobank aangifte is gedaan contra ‘Eric Lion Garcia en anderen’ terzake verduistering en oplichting. Hierbij zijn ook onderzoeksrapporten overhandigd. Naar nu blijkt heeft het advocatenkantoor herhaaldelijk gerappelleerd en naar de stand van zaken van de aangifte geïnformeerd.

In datzelfde jaar werd ook aangifte gedaan namens de Totalbank. Totalbank is de voormalige meerderheidsaandeelhouder van Giro. Volgens de jaarrekening 2010 van Girobank nam gedurende dat jaar International Investment Group (IIG) in New York de 58,1 procent aandelen over van Totalbank Group, terwijl het pensioenfonds APC 39,8 procent en Land Curaçao 2,1 procent behielden.

Deze aangiftes zijn bestudeerd, weet deze krant nu, en vormden de basis voor een strafrechtelijk onderzoek van het TBO (Team Bestrijding Ondermijning) onder de tot nu toe niet onthulde naam ‘Pretoria’. Het onderzoek Pretoria is echter niet afgerond en in een vroeg stadium stopgezet, zo verneemt de redactie. Namelijk vanwege ‘de beperkte financiële recherchecapaciteit’ enerzijds en anderzijds ‘het tijdsverloop ten aanzien van de strafbare feiten’.

Als bijzondere motivering werd destijds aangegeven dat Totalbank ‘uiteindelijk geen nadeel heeft ondervonden’, dankzij haar eigen alerte houding. Anders is dat echter voor Girobank, die anno 2019/2020 kampt met grote problemen.

De Girobank is het ‘slachtoffer geworden van malverserende werknemers’, zo luidde het voorlopige oordeel van het OM. Uit het onvoltooide strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat de malversaties konden plaatsvinden ‘omdat de interne procedures niet werden gevolgd’.

Schade Giro van vele honderden miljoenen

Behalve een negatief eigen vermogen (mede reden voor toepassing van de noodregeling eind 2013) van momenteel circa 300 miljoen gulden en een schuld van 270 miljoen aan in de loop van de jaren door de Centrale CBCS verstrekt overbruggingskrediet, geldt voor rekeninghouders van Girobank sinds december 2019 een moratorium van maximaal 10.000 gulden van hun tegoeden en zal de overheid (lees: de belastingbetaler) moeten bloeden door een bail-out, die bekostigd zal worden met een abb+ (algemene bestedingsbelasting plus opcenten).

Malversaties omdat de interne procedures niet werden gevolgd, zo is het OM van mening.

Vóór de noodregeling bestond in 2013 de raad van bestuur (RvB) naast Garcia uit Stephen Capella, Richard Rajack en Rochelle Monte. De raad van commissarissen (RvC) werd in die tijd gevormd door Ivan de Windt, Willem van Bokhorst, Anthony Cijntje, Philip Martis, Dieudonné van der Veen en (namens aandeelhouder IIG) de Amerikanen David Hu en Martin Silver. EY was en bleef nog een tijd de controlerend accountant.

In juni 2018 werd door advocaat Huizing opnieuw een aangifte ingediend. Toen namens de Banco Latino, de Banco Principal en de Banco Consolidado met als verdachten Garcia ‘alsmede de heren Hu en Silver’. Inmiddels was in verband hiermee een strafrechtelijk onderzoek, ‘Astro’ genaamd, gestart naar verduistering. Met als verdachte Garcia in zijn hoedanigheid als curator.

In mei 2019 is Garcia in eerste aanleg veroordeeld tot vier jaren gevangenisstraf. Door Garcia werd aangifte gedaan tegen zijn voormalige aandeelhouders Hu en Silver. Het parket van het Openbaar Ministerie heeft deze zaak niet kunnen oppakken aangezien Hu en Silver Amerikaans staatsburger zijn en de Verenigde Staten hun eigen staatsburgers in beginsel niet uitleveren. Een vervolging door de Amerikaanse autoriteiten zou volgens het OM ‘een grotere kans van slagen hebben’ (gehad).

Het door Garcia ingestelde artikel 15 Strafvordering-beroep – rechterlijk bevel tot vervolging of verdere vervolging van strafbare feiten – is door het Hof afgewezen.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. Het geeft wel aan hoe belangrijk het locale netwerk is en waarom ze niet iemand van buiten op een bestuurspost willen hebben. Die kent het netwerk niet, is nog niet “gered” door het netwerk en zou het waarschijnlijk. On ethische en corrupt vinden. Dus alleen NOS op bestuurders posten

 2. KNOEK-KOEOEOEOEOE papia mi lorito, sigui mi lorito, mi ta scucha mi loroti, muchanan di school a bisa……………………………………mi lorito. YEAH.

 3. “een schuld van 270 miljoen aan in de loop van de jaren door de Centrale CBCS verstrekt overbruggingskrediet”
  dat overbruggingskrediet werd uiteraard niet door de heren Tromp en Romero zelf voorgeschoten maar is weer een typisch voorbeeld van “other people’s money”. Dan rijst meteen ook de vraag hoeveel “overbruggingskrediet ” CBCS inmiddels in ENNIA heeft gestoken.

 4. Pro memorie

  Vóór de noodregeling van 2013
  Bestond raad van bestuur (RvB)

  • Erick Garcia
  •Stephen Capella
  •Richard Rajack
  •Rochelle Monte.

  De RvC bestond uit:

  •Ivan de Windt,
  •Willem van Bokhorst,
  •Anthony Cijntje,
  •Philip Martis,
  •Dieudonné van der Veen.

  RvC namens aandeelhouder IIG:
  •David Hu
  •Martin Silver.

  Huisaccountant:
  EY ( Eric van Eps) was en bleef nog een tijd de controlerend accountant.

  Noodregeling goeroe
  Chos Romero

  Consecutive presidenten CBCS
  E. Tromp
  J. Hasselmeyer
  C. Romero
  L.Lasten
  J. Jardim

  De wrange vruchten van dit top bestuur en toezicht anno 2020:

  Netatief EV 300 miljoen Naf
  (Schuld aan CBCS ivm krediet Naf 270 miljoen)

  De regering trekt zich het lot aan en laat de burger opdraaien.
  Bron: bovenstaand bericht….

  Danki , thank you, gracias, merci all of the above,

  Enjoy de megasalarissen opslagen, bonussen, gratificaties, accountants-, condultants- en juridische fees, honoraria en declaraties die opgestreken zijn en uit het overbruggingskrediet zijn betaald.

  Top bestuur en toezicht!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties