33 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Begroting 2020 voldoet nog niet

HomeMediaAD | Begroting 2020 voldoet nog niet

Antwoorden Gijsbertha stellen Cft niet gerust; minister krijgt tot 19 maart

CFT voorzitter Raymond Gradus | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Landsbegroting 2020 van Curaçao voldoet niet, ook niet na de laatste antwoorden van Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) op vragen van het Cft.

De toezichthouder geeft nog tot 19 maart, maar wijst er in een brief aan Gijsbertha en Statenvoorzitter William Millerson (PAR) nu al op de Rijksministerraad (RMR) te moeten informeren als het over tien dagen nog niet op orde blijkt te zijn.

,,De financiële situatie van Curaçao blijft zorgwekkend”, schrijft Raymond Gradus, voorzitter van het College financieel toezicht (Cft) in een brief afgelopen donderdag 5 maart. Nadat de begrotingen van 2017 en 2018 niet aan de normen van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) voldeden en tekorten lieten zien op de gewone dienst, is ‘inmiddels duidelijk dat dit ook voor 2019 het geval zal zijn’. Dit betreft (op dit moment) een tekort van circa 20 miljoen.

,,Ook voor de begroting 2020 wordt het bestuur onverminderd met grote uitdagingen geconfronteerd”, vervolgt het Cft dat van oordeel is dat met de reactie van Gijsbertha van 20 februari de begroting voor dit jaar niet aan de Rft-normen voldoet en evenmin aan de aanwijzing die Curaçao medio vorig jaar van de RMR kreeg.

,,De begroting bevat nog niet de compensatie van het tekort over 2019, heeft geen sluitende gewone dienst indien met de door het Cft voorgestelde correcties rekening wordt gehouden en is nog onvoldoende toegelicht.”

De brief gaat naar aanleiding van de antwoorden van de minister van 20 februari puntsgewijs te werk en noemt bijvoorbeeld dat ten aanzien van de algemene bestedingsbelasting (abb) en omzetbelasting (ob) de begrote inkomsten met 25 miljoen neerwaarts zijn bijgesteld, ‘maar geeft niet de verzochte onderbouwing bij de resterende verhoogde inkomsten ten opzichte van 2019’. ,,De begrote inkomsten voor deze belastingsoorten blijven daardoor onvoldoende toegelicht. Het Cft verzoekt u de verzochte toelichting alsnog te verstrekken.”

Ook stelt Gijsbertha de begrote inkomsten van de onroerendezaakbelasting (ozb) met 14,4 miljoen neerwaarts bij naar 42 miljoen. ,,Het realisatieniveau van 2019 is echter 26,4 miljoen. Het Cft acht een hoger bedrag voor 2020 vooralsnog niet realistisch en verzoekt u te onderbouwen waarom dit bedrag realistisch is of de begroting hierop aan te passen.” En zo zijn er meer opmerkingen: De bewindsman geeft aan dat de hogere onderbouwing van de 50 miljoen extra belastinginkomsten nu wordt verklaard door de hogere economische groei zoals geraamd door het CBCS. Gradus reageert daarop: ,,Eerder heeft het Cft met u afgesproken de ramingen van het CBCS als leidend te beschouwen en wijst erop dat als deze alsnog neerwaarts worden bijgesteld u deze dient te volgen.”

Ten aanzien van de economie blijkt Gijsbertha in zijn brief van 20 februari aan te geven 27,6 miljoen aan extra inkomsten voor 2020 te verwachten doordat hij niet meer de CBCS-ramingen voor economische groei als enig uitgangspunt wenst te gebruiken maar óók de ramingen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds). ,,Dat het middelen tussen de verwachtingen van CBCS en het IMF op zich tot betere resultaten leidt, kan volgens het Cft het afwijken van een bestendige gedragslijn niet rechtvaardigen. Het Cft adviseert u consistent te blijven in het gebruik van de CBCS-ramingen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties