27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Liquidaties aan orde van de dag

Shift: trustkantoren lopen leeg, brievenbusmaatschappijen verhuizen naar Malta, Caymans etc, maw: belastingparadijzen worden ingewisseld | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Wie de Landscourant raadpleegt en voorheen de Curaçaosche Courant erop nasloeg ziet een golf aan liquidaties, verplaatsingen en omzettingen van rechtspersonen als nv’s (naamloze vennootschappen), bv’s (besloten vennootschappen) en SPF’s (stichtingen particulier fonds).

Kortom, er lijken heel wat ‘companies’ van Curaçao te verdwijnen en vaak uit te wijken naar andere financiële centra en jurisdicties. Zo’n officiële aankondiging begint bijvoorbeeld zo: ,,Op 21 januari 2019 is in een buitengewone vergadering van aandeelhouders unaniem besloten om met onmiddellijke ingang tot ontbinding en algehele liquidatie van X Group Holdings Company bv over te gaan”.

Of: ,,Gevolg gevend aan artikel 2:304 BW wordt bekendgemaakt dat de op Curaçao gevestigde naamloze vennootschap Y Property Holdings nv het voornemen heeft zich om te zetten in een rechtspersoon naar het recht van the British Virgin Islands en tegelijkertijd haar zetel en kantoor zal vestigen in the British Virgin Islands.”

Desgevraagd zegt een specialist op dit terrein: ,,De golf van liquidaties is te verklaren, omdat eind 2019 de overgangsregeling van de oude, lage winstbelastingtarieven is afgelopen.” De Kamer van Koophandel (KvK) laat desgevraagd weten dat de statistieken ‘voorlopig nog niet veel bijzonders laten zien’. Belangenverenging Cifa (Curaçao International Financial Services Association) is een tijd terug om commentaar verzocht, maar komt daar mogelijk later nog mee.

Maar de door de redactie geraadpleegde experts werkzaam in de internationale financiële dienstverlening zien het – de vele liquidaties – onder hun ogen gebeuren. En zoals gezegd, de officiële publicaties liegen er niet om.
,,Om dezelfde reden, het einde van de overgangsregeling van de oude winstbelastingtarieven, hebben wij in 2018 en begin 2019 ook veel omzettingen in buitenlandse rechtspersonen gezien. De vennootschappen verplaatsen zich naar andere gunstige belastingregimes, zoals Luxemburg.”

Ook andere jurisdicties zijn populair, zo blijkt: ,,Z bv, duly established under the laws of Curaçao, and validly existing under the laws of Curaçao, having its statutory seat in Curaçao, registered with the Chamber of Commerce of Curaçao, in accordance with article 304 paragraph 5 of Book 2 of the Civil Code of Curaçao, notice is hereby given of the intended conversion of the Company into a limited liability Company duly organized under the laws of Malta.”

De geraadpleegde deskundige zegt tegen deze krant: ,,We houden niet veel ‘offshore’ meer over.” Offshore was voorheen de benaming van de internationale financiële diensten die de sector een buitenlandse klanten leverde. Maar onder wereldwijde druk is het allemaal een stuk minder geworden. Dit jaar lopen enkele fiscale uitzonderingen die het eiland nog had af, wat wellicht grote gevolgen kan hebben voor de financiële sector.

Maar het verval was al eerder ingezet, meldde onderzoeksjournalist Ton de Jong in een serie ‘Groot geld op Curaçao’ eerder in deze krant. Decennialang was Curaçao hét belastingparadijs, of dé draaischijf voor internationale handel. Inmiddels is het weggezakt op dergelijke lijstjes, aldus De Jong. Niet alle hoop is vervlogen, want, zegt de specialist: ,,Hopelijk kan Curaçao met de trust een nieuw product op de markt zetten.”

 ‘Trust’ een product  voor de NL-markt

,,Met de trust zouden we een ‘product’ op de Nederlandse markt kunnen brengen”, vervolgt een deskundige op dit terrein die zijn strepen heeft verdiend. ,,Helaas zijn de trustkantoren zo conservatief, dat zij er niets mee doen. De trusts die ingesteld zijn, zijn op initiatief van mij ingesteld.”

Het gaat om het volgende: ,,Een arts, specialist, notaris, advocaat, accountant en belastingadviseur worden door de cliënten benaderd om hun persoonlijke kwaliteiten. Zij zijn ook persoonlijk aansprakelijk in hun privévermogen voor beroepsfouten. Daarvoor kunnen zij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, maar daarbij geldt een eigen risico en vaak willen de verzekeringsmaatschappijen niet uitkeren en wringen zich in allerlei bochten om niet uit te keren.”

En ook: ,,Niemand wil zijn, eigen, woning verliezen ten gevolge van een beroepsfout en schadevergoedingsactie.” De enige manier voor deze deskundigen is, vervolgt de expert, ‘een trust instellen voor hun woning’.

,,In de Nederlandse wetgeving komt de trust niet voor. Daarom zouden wij een Curaçaose trust kunnen verkopen, die als eigenschap heeft dat het vermogen waarvoor de trust wordt ingesteld, de eigen woning, juridisch niet meer tot het vermogen van de insteller behoort.”

,,Het behoort tot het vermogen van de trustee in diens hoedanigheid van de trustee, die het trustvermogen moet bewaren ten behoeve van de begunstigden (bijvoorbeeld echtgenote plus kinderen).”

Hierover is enkele jaren terug een artikel verschenen in het blad Juridische Berichten Notariaat (JBN). Tot nu toe zijn er enkele trusts ingesteld voor onroerend goed in Nederland voor een paar notarissen en directeuren van trustmaatschappijen en andere op Curaçao wonende personen en instellingen. Er is door oudnotaris Henri Burgers ook een boekje geschreven over de trust.

,,De trust kan ook voor veel andere doeleinden ingesteld worden”, zegt de deskundige op dit terrein die hiermee wil aangeven dat de Curaçaose sector voor internationale financiële dienstverlening echt niet bij de pakken hoeft neer te zitten. Per 1 januari 2012 is de Landsverordening trust inhoudende de invoering van de trust in het Curaçaose recht, van kracht. De trust is ingevoerd naar het voorbeeld van de Anglo-Amerikaanse trust.

Wetenschappelijke artikelen en scripties over de trust beginnen veelal met de opmerking dat de trust ‘eigenlijk’ niet in het Curaçaose rechtsstelsel past. De wetgever is er echter in geslaagd de trust in te bedden in het burgerlijk recht en momenteel wordt de trust gebruikt voor onder meer ‘estate planning’ en vermogensbescherming (‘asset protection’), niet alleen van vermogens van rechtspersonen, maar ook van privévermogens.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...