27 C
Willemstad
• maandag 2 augustus 2021 04:00

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Lening voor HNO van lokaal consortium

De 103 miljoen gulden wordt gezien als ‘een substantieel eerste deel van de benodigde fondsen’. | Antilliaans Dagblad
Willemstad – Het lokale consortium van financiers leent 103 miljoen gulden aan HNO Vastgoed en Beheer. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Het geld is nodig om het Curaçao Medical Center af te bouwen. Dat heeft het consortium laten weten via een persbericht. De lokale financiers zeggen het besluit te hebben genomen voor de financiering van HNO ‘in het belang van de voortgang van de afbouw en de finale oplevering van het nieuwe ziekenhuis aan de ene kant en ter voorkoming van claims en onherstelbare schade voor het nieuwe ziekenhuis aan de andere kant’.

De 103 miljoen gulden wordt gezien als ‘een substantieel eerste deel van de benodigde fondsen’.

De aangepaste leningsovereenkomst biedt opnieuw de mogelijkheid van ‘vervroegde aflossing van de lening door de Curaçaose en/of de Nederlandse regering’. Daarmee ‘is voldoende ruimte gecreëerd’ voor beide regeringen ‘om te onderhandelen over een alternatieve financiering’ van de resterende 97 miljoen gulden die nodig is.

- Advertentie -

Eerder deze week bevestigde Gilbert Martina, directeur HNO Transitie & Exploitatie, de financiering van 103 miljoen gulden. Volgens Martina heeft het consortium daarnaast 20 miljoen gulden als ‘overdraft facility’ beschikbaar gesteld.

Het gaat om dezelfde groep lokale financiers, met verschillende pensioenfondsen en onder leiding van Vidanova Bank, die in juli 200 miljoen gulden zouden lenen aan HNO Vastgoed en Beheer. De deal gaat dan niet door als blijkt dat vier ministers hun handtekening hebben gezet onder het Hoofdlijnenakkoord voor de erfpachtuitgifte zonder dat het daarvoor noodzakelijke landsbesluit door de gouverneur is ondertekend.

Gouverneur Lucille George-Wout heeft twijfels over de structuur van de financiering en vraagt zich af hoe die zich verhoudt net de Rijkswet financieel toezicht. Zij besluit het concept van het landsbesluit ter beoordeling voor te leggen aan de Rijksministerraad in Nederland.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. @drechi: die extra lening was door onze gouverneur godzijdank afgewezen. Martina, betrian en walle zouden eens wat zorgvuldiger met gemeenschaps geld moeten omgaan

 2. Transparantie = het sleutelwoord voor een land dat goed bestuur serieus neemt.

  Iedere organisatie die transparantie / openheid / inzicht in aanbestedingen, bezoldiging, aanstellingen, toewijzing van projecten, maar ook kritiek, controle en toezicht ( zowel intern (audits) / als extern Publiek/ Nederland) etc tegenwerkt, is feitelijkbeen obstructor van good bestuur.

  Alle ministers, vele directeuren van overheidsinstellingen waarvan een paar hele bekende de CBCS, SVB, CUROIL, BT&P, met als vb troebelheid tav directeurensalarissen, projecten, aanbestedingen, toezicht.

 3. Exact, @opmerker!!
  Overigens heeft de RVS nu advies uitgebr8 aan de RM?
  NL heeft een uiterst gunstige lening Tegen een zeer lage rente verstrekt van 400 milj en nu hebben ze nog er keer 200 milj nodig.
  Merkwaardig.

 4. @CR:
  Afgewezen? AFGEWEZEN??? On hold gezet is iets anders dan afgewezen. Ga je bezighouden met “pensioenzaken”, en blijf verre van dit vandaan.
  Je weet weer niet waar je over praat. Typisch CR!!!

 5. Wat schuift het? Het lokale consortium van financiers verdient hier een “disgusting” bedrag aan rente aan!
  Zullen ze vast een mooie commissie voor de “clique politique elitair” over hebben.

 6. De vorige aanvraag is afgekeurd: waarom is deze aanvraag wel ok? Hoeveel geld gaan walle, betrian en Martina nog nodig hebben voor hun “management ondersteuning”?!

 7. Mag de bevolking weten waar die 200 miljoen exact voor nodig is?
  Het ziekenhuis is geopend maar er is voor de “afbouw “nog veel geld nodig. Wat houdt deze afbouw in?
  Tegen welk rente% wordt dit geld lokaal geleend? Waarom niet in Europa?
  Zijn dit zaken die de bevolking niet mag weten totdat er weer een berg schuld ontstaat die de belastingbetaler kan ophoesten.
  Worden de sociale premies en loonbelasting in het vervolg wel afgedragen?
  Het zou het ziekenhuis en de regering sieren als zij wat bovenstaand betreft eens transparant worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -