32 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 17:31

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Lening voor HNO van lokaal consortium

De 103 miljoen gulden wordt gezien als ‘een substantieel eerste deel van de benodigde fondsen’. | Antilliaans Dagblad
Willemstad – Het lokale consortium van financiers leent 103 miljoen gulden aan HNO Vastgoed en Beheer. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Het geld is nodig om het Curaçao Medical Center af te bouwen. Dat heeft het consortium laten weten via een persbericht. De lokale financiers zeggen het besluit te hebben genomen voor de financiering van HNO ‘in het belang van de voortgang van de afbouw en de finale oplevering van het nieuwe ziekenhuis aan de ene kant en ter voorkoming van claims en onherstelbare schade voor het nieuwe ziekenhuis aan de andere kant’.

De 103 miljoen gulden wordt gezien als ‘een substantieel eerste deel van de benodigde fondsen’.

De aangepaste leningsovereenkomst biedt opnieuw de mogelijkheid van ‘vervroegde aflossing van de lening door de Curaçaose en/of de Nederlandse regering’. Daarmee ‘is voldoende ruimte gecreëerd’ voor beide regeringen ‘om te onderhandelen over een alternatieve financiering’ van de resterende 97 miljoen gulden die nodig is.

- Advertentie -

Eerder deze week bevestigde Gilbert Martina, directeur HNO Transitie & Exploitatie, de financiering van 103 miljoen gulden. Volgens Martina heeft het consortium daarnaast 20 miljoen gulden als ‘overdraft facility’ beschikbaar gesteld.

Het gaat om dezelfde groep lokale financiers, met verschillende pensioenfondsen en onder leiding van Vidanova Bank, die in juli 200 miljoen gulden zouden lenen aan HNO Vastgoed en Beheer. De deal gaat dan niet door als blijkt dat vier ministers hun handtekening hebben gezet onder het Hoofdlijnenakkoord voor de erfpachtuitgifte zonder dat het daarvoor noodzakelijke landsbesluit door de gouverneur is ondertekend.

Gouverneur Lucille George-Wout heeft twijfels over de structuur van de financiering en vraagt zich af hoe die zich verhoudt net de Rijkswet financieel toezicht. Zij besluit het concept van het landsbesluit ter beoordeling voor te leggen aan de Rijksministerraad in Nederland.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. @drechi: die extra lening was door onze gouverneur godzijdank afgewezen. Martina, betrian en walle zouden eens wat zorgvuldiger met gemeenschaps geld moeten omgaan

 2. Transparantie = het sleutelwoord voor een land dat goed bestuur serieus neemt.

  Iedere organisatie die transparantie / openheid / inzicht in aanbestedingen, bezoldiging, aanstellingen, toewijzing van projecten, maar ook kritiek, controle en toezicht ( zowel intern (audits) / als extern Publiek/ Nederland) etc tegenwerkt, is feitelijkbeen obstructor van good bestuur.

  Alle ministers, vele directeuren van overheidsinstellingen waarvan een paar hele bekende de CBCS, SVB, CUROIL, BT&P, met als vb troebelheid tav directeurensalarissen, projecten, aanbestedingen, toezicht.

 3. Exact, @opmerker!!
  Overigens heeft de RVS nu advies uitgebr8 aan de RM?
  NL heeft een uiterst gunstige lening Tegen een zeer lage rente verstrekt van 400 milj en nu hebben ze nog er keer 200 milj nodig.
  Merkwaardig.

 4. @CR:
  Afgewezen? AFGEWEZEN??? On hold gezet is iets anders dan afgewezen. Ga je bezighouden met “pensioenzaken”, en blijf verre van dit vandaan.
  Je weet weer niet waar je over praat. Typisch CR!!!

 5. Wat schuift het? Het lokale consortium van financiers verdient hier een “disgusting” bedrag aan rente aan!
  Zullen ze vast een mooie commissie voor de “clique politique elitair” over hebben.

 6. De vorige aanvraag is afgekeurd: waarom is deze aanvraag wel ok? Hoeveel geld gaan walle, betrian en Martina nog nodig hebben voor hun “management ondersteuning”?!

 7. Mag de bevolking weten waar die 200 miljoen exact voor nodig is?
  Het ziekenhuis is geopend maar er is voor de “afbouw “nog veel geld nodig. Wat houdt deze afbouw in?
  Tegen welk rente% wordt dit geld lokaal geleend? Waarom niet in Europa?
  Zijn dit zaken die de bevolking niet mag weten totdat er weer een berg schuld ontstaat die de belastingbetaler kan ophoesten.
  Worden de sociale premies en loonbelasting in het vervolg wel afgedragen?
  Het zou het ziekenhuis en de regering sieren als zij wat bovenstaand betreft eens transparant worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -