27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Eerste patiënt in Curaçao Medical Center

Camelia-Romer: ,,Een historisch en emotioneel moment”

Willemstad – Gisterochtend rond 7.30 uur is, na enkele korte toespraken en in een volgepakt atrium, de eerste patiënt van Curaçao Medical Center (CMC) verwelkomd. ,,Een historisch en emotioneel moment”, zei minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

Nadat in december 2013 de eerste steen van de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda werd gelegd en donderdagavond inspecteur-generaal Sirving Keli van de Inspectie voor de Volksgezondheid het verlossende ‘go’ uitsprak, was het dan gisteren eindelijk zo ver: de ‘soft opening’ van het nieuwe ziekenhuis. ,,Het is nog geen officiële opening”, zegt CMC-woordvoerder Clifton Wallé. ,,Die volgt in 2020.”

Officieel of niet, Curaçao heeft een nieuw ziekenhuis en gisteren werden alle patiënten van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) overgebracht naar CMC. Het is voor alle betrokkenen een bijzondere en emotionele dag. Na alle dankbetuigingen is het eerst nog even wachten, maar dan gaat de schuifdeur naar de sluis die de twee ziekenhuizen met elkaar verbindt open. Daar ligt ze dan, op een bed, geduwd door verpleging en militairen van de marine en onder begeleiding van Sehos-directeur Franke Scheper, de eerste patiënt van Curaçao Medical Center (CMC): Batseba Velasco Schenker Goncalves do Estreia. Ze is zwanger en komt van het Ana Paviljoen, de kraamafdeling van Sehos.

Wallé:

,,Van Portugese afkomst, maar natuurlijk yu’i Kòrsou.”

Batseba krijgt uit handen van CMC-directeuren Hans Kedzierski en Ingemar Merkies een aandenken, net zoals Anatalia Behilia, die als eerste dialysepatiënt bij CMC staat ingeschreven.

,,Met geloof en vertrouwen hebben we dit bereikt”, zegt Gilbert Martina, directeur HNO Transitie & Exploitatie. ,,Vandaag begint een nieuw hoofdstuk. Het ziekenhuis is open en nu moeten we zorgen dat het zo efficiënt en doelmatig mogelijk draait. We willen het meest moderne ziekenhuis in het Caribisch gebied zijn en daar werken we aan.”

Minister Camelia-Römer van GMN wijst erop dat een belangrijk punt is bereikt, maar dat er nog veel moet gebeuren.

,,De overgang van de ene fase in een nieuwe gaat altijd gepaard met en periode waarin zich kinderziektes kunnen voordoen. Een machine die niet werkt, een roltrap die vastloopt. Ook die fase moeten we samen doorkomen met een positieve instelling. Laat niets je van je doel houden en blijf je, net zoals de afgelopen tijd, extra inzetten, zodat het beter wordt. Het succes van dit ziekenhuis is afhankelijk van de professionaliteit, de liefde en toewijding waarmee jullie onze bevolking van dienst zijn”, zo richt de GMN-minister zich tot de in het atrium aanwezige CMC-medewerkers en wordt beloond met een daverend applaus.

Nadat Camelia-Römer, HNO-directeur Martina en CMC-woordvoerder Wallé alle mensen die op een of andere manier hebben bijgedragen aan de bouw en de transitie zijn bedankt, en de eerste patiënt is begroet, geeft de ziekenhuispastoor zijn zegen aan het gebouw, patiënten en medewerkers.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Nog steeds hetzelfde klantonvriendelijke “BOEKOE BOEKOE” personeel.

    Bijzonder Ongemanierde Koelhartige Ondergeschoolde Employee X 2.

  2. Alle afspraken voir onderzoeken gemaakt via de specialist en niet via de balie zijn plots gecancelled en de patiënt moet zelf bij de balie een nieuwe maken. CMC gaat ook niet even de afspraak vasthouden voor deze om hem de kans te geven langs te komen. Goede start CMC personeel. Nog net zo horkerig en aso als bij t SEHOS. CMC had nooit het huidige personeel moeten accepteren.

  3. De constructie duurde te lang, de opening te laat, de realisatie prijs 3x te duur, en nog is er van alles mis en komen ze geld te kort. Maar Suzy vindt het het vieren waard.

  4. Ballast-Nedam. Ook weer een bedrijf dat door eigen toedoen in de vernieling is geraakt middels betalen van steekpenningen. En dan verkocht worden aan turkse maatschappij. Dat vraagt om moeilijkheden. Yarin, yarin en het is nooit klaar.

  5. ik ben 54 jaar geleden in de bouw gaan werken, mijn eerste werkgever was balast nedam op een nieuwbouw project van een ziekenhuis rkz hilversum duurde nog geen 1/2 jaar tot het klaar was, bij de opening nog geen glas water gehad en geen onzin feest. op curacrim vieren ze nu feest of dat er goud is gevonden onder de fondering van het ziekenhuis, wat 3/2 jaar te laat open gaat en nog niet klaar is, ook hhet het 300 miljoen meer gekost en komen ze nog 103 miljoen tekort.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...