AD | Knops: Geen massale toestroom vluchtelingen op Aruba, Bonaire en Curaçao

Hanneke Keultjes | Algemeen Dagblad

Staatssecretaris Raymond Knops. © ANP

Aruba, Bonaire en Curaçao gaan niet gebukt onder een grote vluchtelingenstroom van Venezolanen. Er zijn wel illegalen op de eilanden, maar dat was ook vóór het begin van de crisis in Venezuela al zo.

Dat zei staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) in een debat met de Tweede Kamer. Knops kon niet zeggen hoeveel illegalen er op de eilanden wonen; er zijn volgens hem alleen schattingen. ,,Wij kunnen op basis van informatie die we nu hebben niet zeggen dat er sprake is van een enorme stijging.”

Knops baseert zich daarvoor op mensen die zonder papieren zijn aangehouden. In die aantallen zit volgens hem nauwelijks verschil tussen vóór het begin van de economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land en nu.

Maar in de aantallen die de kustwacht op zee oppikt, is – waarschijnlijk door de schrijnende situatie in Venezuela – wel een verschil te zien. Dat waren er in 2015 88, in 2016 122 en vorig jaar 326. Dit jaar staat de teller nu op 91 mensen, zei Knops. ,,Als zij asiel aanvragen, gaan ze die procedure in. Zo zijn de regels”, zei Knops op vragen van PVV-Kamerlid Raymond de Roon, die ervoor pleitte dat de migranten in bootjes ‘op volle zee gedwongen worden terug te keren’.

De eilanden zijn niet geëquipeerd om grote aantallen vluchtelin­gen op te vangen
Raymond Knops

Ontwrichtend

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes, stelde eerder deze maand in een interview met NRC dat de houding van Nederland bij de vluchtelingenstroom ‘onverschillig en irritant’ was. Volgens haar waren er 5000 Venezolaanse vluchtelingen op haar eiland. Premier Mark Rutte reageerde daarop dat Nederland komt helpt zodra Aruba daar om vraagt. Wever-Croes zei later verkeerd te zijn geciteerd.

Knops erkent dat een massale toeloop van vluchtelingen ‘potentieel ontwrichtend’ is. ,,De eilanden zijn niet geëquipeerd om grote aantallen vluchtelingen op te vangen.” Maar volgens de CDA-bewindsman gaat het nu om ‘redelijk beperkte aantallen’.

Hulpverzoeken honoreren

Buurland Colombia heeft wel met een grote vluchtelingenstroom te maken. Het gaat naar schatting om 3 à 4 miljoen Venezolanen. Het kabinet heeft al 500.000 euro vrijgemaakt voor de opvang van vluchtelingen in de regio. D66 en GroenLinks wilden weten of Nederland meer gaat doen om Colombia te helpen. Dat is minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken niet van plan. ,,Nederland neemt al een meer dan evenredig aandeel voor haar rekening.”

Knops en Blok zegden de Kamer wel toe om hulpverzoeken van de eilanden – Aruba en Curaçao zijn aparte landen in het koninkrijk – te honoreren. Curaçao vroeg en kreeg al eerder steun. ,,Als er om hulp wordt gevraagd, moeten we die ook bieden”, stelde D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Venezuela, dat zo’n 40 kilometer van Aruba af ligt, gaat gebukt onder een grote economische crisis. Blok typeerde de situatie in het land als ‘dramatisch’. ,,Terwijl het in potentie een enorm welvarend en gelukkig land zou kunnen zijn.” Bij de verkiezingen van 20 mei werd president Nicolás Maduro herkozen. Die uitslag wordt door de internationale gemeenschap echter niet serieus genomen. ,,Een Noord-Koreaanse façade”, aldus CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *