26 C
Willemstad
• zaterdag 10 december 2022

Extra | Journaal 8 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, December 7, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 7 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, December 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DKR | Nederlandse Kansspelautoriteit geeft Curaçaose gokmaffia te veel ruimte

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit onderneemt te weinig tegen vanaf Curaçao opererende webcasino’s. Dat vinden partijen die hebben meegewerkt aan een evaluatie van de Ksa...

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AD | Klesch heeft meer tijd nodig

Vakbonden bezorgd: Geen werk in januari 2020

Foto Antilliaans Dagblad

>Willemstad – De Klesch Group heeft meer tijd nodig voor haar due diligence en zal – indien de groep het beheer van de raffinaderij in het nieuwe jaar overneemt – de raffinaderij niet in januari 2020 op kunnen starten.

Dat geeft Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, de interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), aan in een brief van 11 november aan de vakbonden.
Deze brief leidde tot veel bezorgdheid bij de Isla-vakbonden Apri en PWFC. De brief is volgens hen namelijk een indicatie dat er in januari 2020 geen werk zal zijn voor het raffinaderij-personeel, de werknemers van aannemers werkzaam op het Isla-terrein en ‘alle anderen die indirect afhankelijk zijn van de raffinaderij voor hun boterham’, zo laat Apri-voorzitter Gherrel Remilia tegenover deze krant weten.

De bonden willen weten waar ze aan toe zijn en wat de definitieve plannen van de regering/RdK zijn. ,,Het is bekend dat PdVSA een verzoek heeft ingediend bij de regering van Curaçao om het contract met nog een jaar te verlengen. Deze brief is nog niet beantwoord”, aldus Remilia. ,,De werknemers willen in januari 2020 nog een baan kunnen hebben om brood op de plank te hebben voor hun gezin.”

Volgens de bonden vragen ze al lange tijd om duidelijkheid omtrent dit aspect, maar is er nog geen concrete informatie vrijgegeven. ,,Het moment is nu aangebroken voor de regering/RdK om met de vakbonden en al het personeel op het Isla-terrein te praten en uit te leggen wat het plan is om te voorkomen dat het land Curaçao in de afgrond terecht komt.”

De Lannoy heeft in zijn brief van 11 november aan de bonden aangegeven dat de Klesch Group in de week van 14 oktober op intensieve wijze is doorgegaan met het due diligence-traject en dat verschillende Klesch-adviseurs en vertegenwoordigers de installaties van de raffinaderij hebben bezocht en informatie hebben gekregen om een opstartplan te concretiseren.

,,Dit due diligence-proces neemt meer tijd in beslag dan is voorspeld omdat erg op details wordt ingegaan. Bovendien wordt door RdK veel gedaan om een efficiënte transitie voor te bereiden”, zo legt de interim-directeur van RdK uit.
De Lannoy stelt dat RdK zich beseft dat de tijd dringt om tot een nieuwe beheerder voor de Isla-raffinaderij te komen. Tegelijkertijd geeft hij aan dat de zoektocht voor een nieuwe exploitant een langdurig traject is en dat hier rekening mee moet worden gehouden.

,,RdK en PMO (Project Management Organization, red.) doen hun uiterste best om een nieuwe exploitant te vinden voor onze oliefaciliteiten. Het is echter – zoals reeds eerder is aangegeven – niet mogelijk dat de nieuwe beheerder de raffinaderij in januari 2020 opstart.”

De Lannoy geeft aan dat dit precies de reden is waarom het van groot belang is dat de vakbonden tot een afvloeiingsregeling komen met de Isla-raffinaderij (PdVSA) voor hun leden. ,,Een goede afvloeiingsregeling voor jullie leden zal veel rust brengen. Zodra er een akkoord is met de nieuwe beheerder van de raffinaderij, zullen de vakbonden de ruimte krijgen om persoonlijke gesprekken te voeren met de strategische partner over de banen van hun leden.” De afvloeiingsregeling is – zoals deze krant gisteren al meldde – inmiddels getroffen.

Het akkoord hiervoor is afgelopen vrijdag tijdens een gezamenlijke bijeenkomst tussen de bonden en Refineria Isla goedgekeurd.

Dit afvloeiingsplan is het directe resultaat van het recente bezoek van de bonden aan Venezuela, zo laat Remilia weten.

,,Op vrijdag 15 november 2019 hebben de bonden Apri en PWFC samen met de directie van Refineria Isla het pakket aan het personeel gepresenteerd. Dit pakket omvat alles wat de bonden tijdens de onderhandelingen in Venezuela voor elkaar hebben gekregen. De werknemers hebben aangegeven heel blij te zijn met het pakket”, aldus de voorman van Apri.

,,PdVSA heeft ondanks de moeilijke tijd die het doormaakt getoond dat het het personeel centraal stelt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

  1. Er is maar een oplossing voor de raffinaderij: sluiten en slopen.
    De raffinaderij staat niet op een bron en niet in een groot afzetgebied. De kosten van transport naar en van Curacao zijn groot. En, de raffinaderij is slecht onderhouden. Klesch heeft trouwens een slechte naam.

  2. Van uitstel komt afstel, waarschijnlijk zal Klesch het eerste halfjaar niet operationeel zijn. Dat de overheid met Klesch zaken moeten doen geeft toch aan dat de rest niet veel soeps was.

  3. Hoorde bij de rel- en roddel zender Direct vandaag dat na zijn bezoekje aan Venezuela’s PDVSA de vakbondbokito zeggen dat de werknemers “niet zullen tolereren“ dat met Klesch geen aansluitende overeenkomst wordt bereikt, zodat de roestende Isla-junkyard per 1 januari doorwerkt.
    Ben benieuwd hoe zij dat dan zien, snel een andere kapitaalkrachtige investeerder aantrekken. Boos naar de binnenstad trekken om nog maar een keer alles af te fikken?

  4. zoals ik al eerder had gezegt is het overnemen van de raf door de klesch groep een grote fopperij, klesch heeft alleen belangstelling in het oude ijzer van de verrotte isla en in de winstgevende opslag tanken op westpunt, 1 plus 1 is 2 duidelijker kan je niet zijn, en 750 wernemers heb je niet nodig om die opslagtaken te bewaken?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -