29 C
Willemstad
• donderdag 23 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Kas di Kòrsou naar hartje Den Haag

HomeMediaAD | Kas di Kòrsou naar hartje Den Haag

Door René Zwart

prinsengracht-curacaohuis-1
Curacaohuis / Kas di Kòrsou verhuist naar luxe toplokatie in hartje Den Haag

Den Haag – Het Curaçaohuis heeft vergevorderde plannen of mogelijk zelfs al besloten om naar een locatie in het centrum van Den Haag te verhuizen. Het gaat om twee met elkaar verbonden achttiende-eeuwse rijksmonumenten aan de Prinsegracht 63 en 65, op loopafstand van de Tweede Kamer en de ministeries.

Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) had in september al haar oog laten vallen op de reeds enige tijd leegstaande panden.

Kas di Kòrsou naar hartje Den Haag
Het monumentale trappenhuis verraadt klasse

Waarom het nog zo lang heeft geduurd voordat de knoop is doorgehakt, is niet bekend. De verhuizing staat gepland voor juni of juli. Ondanks alle pogingen van deze krant om haar te bereiken was Wiels gisteren niet bereikbaar voor een toelichting.

Kas di Kòrsou is nu nog gehuisvest in Villa Bon Aire aan de Wagenaarweg, in een ambassadewijk op de grens met Scheveningen. Dat huurpand werd in mei vorig jaar betrokken. Naar Wiels verklaarde vanwege de grondige opknapbeurt die de twee eigen stadsvilla’s aan de Badhuisweg zouden ondergaan.

De bedoeling was dat het kabinet na een half jaar durende verbouwing in december naar de Badhuisweg zou terugkeren. Met die verbouwing is echter nooit een aanvang gemaakt.
De bedoeling was dat het kabinet na een half jaar durende verbouwing in december 2014 naar de Badhuisweg zou terugkeren. Met die verbouwing is echter nooit een aanvang gemaakt.

De bedoeling was dat het kabinet na een half jaar durende verbouwing in december naar de oude plek zou terugkeren. Met die verbouwing is echter nooit een aanvang gemaakt.

Eind vorig jaar werd het huurcontract voor Bon Aire met een half jaar verlengd. De makelaar bevestigt dat het pand in de loop van dit jaar vrijkomt.

prinsengracht-curacaohuis-3
De Prinsegracht ligt in het verlengde van de Grote Markstraat, het belangrijkste winkelgebied van de residentie.

Nadat deze krant in september berichtte dat de Gevolmachtigde minister diverse huurpanden had bezichtigd, waaronder die aan de Prinsegracht, bevestigde premier Ivar Asjes (PS) dat definitief was afgezien van de verbouwing en dat de twee (door de leegstand intussen zwaar verpauperde) panden in de verkoop zouden gaan.

Hij maakte toen tevens bekend dat er een pand werd gezocht waarin ook het Curaçaose Toeristenbureau en de Stichting Studiefinanciering onderdak zouden kunnen vinden. De vloeroppervlakte van het dubbele kantoorpand aan de Prinsegracht bedraagt een kleine 1.600 vierkante meter; ruim drie keer meer dan het huidige tijdelijk onderkomen. De drie verdiepingen tellende panden zijn onderling met elkaar verbonden.

prinsengracht-curacaohuis-4
De vraagprijs is omgerekend zo’n 6,5 miljoen Antilliaanse gulden. Aan huurpenningen moet maandelijks 35.000 gulden (exclusief servicekosten) worden afgedragen, ruim twee keer meer dan voor Bon Aire wordt betaald.

Het is niet bekend of de overheid opteert voor koop of huur. De vraagprijs van de panden aan de Prinsegracht is omgerekend zo’n 6,5 miljoen Antilliaanse gulden. Aan huurpenningen moet maandelijks 35.000 gulden (exclusief servicekosten) worden afgedragen, ruim twee keer meer dan voor Bon Aire wordt betaald.
De panden staan op de lijst van beschermde rijksmonumenten.

Kas di Kòrsou is nu nog gehuisvest in Villa Bon Aire aan de Wagenaarweg, in een ambassadewijk op de grens met Scheveningen
Kas di Kòrsou is momenteel nog steeds gehuisvest in de luxe villa Bon Aire aan de Wagenaarweg in een ambassadewijk op de grens met Scheveningen

Tot begin vorig jaar waren ze in gebruik bij de Parnassia Groep, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Begin vorige eeuw was op nr. 63 het Gemeentelijk Arbeidsbureau gevestigd. Nr. 65 bood van 1873 tot 1904 onderdak aan het ‘Israëlitisch Ziekenhuis’. Aan de achterzijde zijn – op eigen terrein – 15 parkeerplaatsen.

De Prinsegracht ligt in het verlengde van de Grote Markstraat, het belangrijkste winkelgebied van de residentie. Een volledige beschrijving met foto’s is te vinden via onderstaande website.

http://www.amgea.nl/wp-content/uploads/2014/05/Projectinformatie-PRINSEGRACHT-63-65-Den-Haag3.pdf

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

KKC naschrift:
Mocht bovenstaande link zijn verwijderd, dan kunt u deze link gebruiken.

1 reactie

  1. Welja, het geld kan niet op…in Den Haag leven ze een exorbitant luxe leventje van ons belastinggeld. Ik zeg al die tijd al dat ze de verkeerde Wiels hebben…..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties