26 C
Willemstad
• zondag 11 april 2021 00:26

Ingezonden | Petje af!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

NU | Afgelopen dagen minder coronabesmettingen op Aruba

Op Aruba is het aantal besmettingen de laatste dagen licht afgenomen. Vrijdag werden er 583 actieve besmettingen geregistreerd. De teller van het aantal mensen dat sinds maart...

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...

PBC | Zerotolerance bij handhaving covidmaatregelen Curaçao

Persbureau Curacao Het Openbaar Ministerie en de politie van Curaçao hanteren een zero-tolerance beleid wanneer het gaat om handhaving van de Covid-maatregelen. Het opvolgen van de maatregelen moet...
- Advertisement -spot_img
HomeGezondheidAD | Inzet op nieuwe uitstootnorm

AD | Inzet op nieuwe uitstootnorm

Smoc: Overheid moet vonnis goed lezen

Willemstad – De stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) is teleurgesteld in het vonnis in hoger beroep in de zaak tegen Refineria Isla. Toch hoopt voorzitter Peter van Leeuwen dat er iets goeds uit komt en dat de overheid het vonnis goed leest.

In de vergunning voor de volgende exploitant moeten dan nieuwe, strengere normen worden opgenomen. Warm welkom voor bursalen in Nederland De rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie gaan in hun vonnis voor het grootste deel mee in de argumenten van Smoc en de andere eisende partijen, aldus Van Leeuwen.

,,In essentie stelt het Hof vast dat de Isla de immissienorm van 80 gram zwaveldioxide (SO2) per kubieke meter onder de rook van de raffinaderij heeft overschreden.”

Zoals deze krant donderdag al schreef is de dwangsom van 75 miljoen gulden wegens de overschrijding in 2014 niet verbeurdverklaard op zuiver juridische gronden. Volgens de in 2010 vastgestelde meet- en berekeningsmethode werd de norm op de bewuste meetplek namelijk niet overschreden op basis van gegevens uit 2003, maar op andere plaatsen en op basis van gegevens uit 2014 wel. Daar kunnen de rechters de Isla echter niet op afrekenen, omdat dan de rechtszekerheid in het geding zou komen.

Van Leeuwen was van tevoren optimistisch over de uitkomst van het hoger beroep. ,,We hebben bij de zitting in december ons uiterste best gedaan.”

In zijn betoog heeft hij aangetoond dat de raffinaderij wel degelijk de norm overschreed in 2014. De rechters leken de redenering van Smoc te volgen en nemen die in het vonnis grotendeels over tot aan de uitspraak. Ze noemden de Isla zelfs cynisch, omdat het de uitstoot manipuleert. Alleen blijft de uitspraak hetzelfde: de Isla hoeft niet te betalen.

,,Het gaat ons niet om het geld of om sluiting van de raffinaderij, zoals wel wordt gezegd. Het gaat ons om schone lucht en bescherming van de volksgezondheid”, aldus de voorzitter.

Hij betreurt het dat de Isla, en ook de overheid, nu zegt dat de raffinaderij volgens het Hof voldoet aan de vergunning. ,,Dat is niet waar. De overheid moet het vonnis eerst goed lezen en gebruiken voor een nieuwe vergunning.” De overheid heeft nooit gehandhaafd bij de Isla, zegt Van Leeuwen. ,,Als sinds 2011 en 2012 is aangetoond dat de raffinaderij onrechtmatig handelt, maar er werd niet opgetreden.”

Nu de Isla grotendeels stilligt is bovendien aangetoond dat de uitstoot rond het Schottegat inderdaad voor het grootste deel van de raffinaderij afkomstig is. ,,Onze metingen tonen nu een uitstoot aan van 25 microgram, vooral van CRU (de energiecentrale op het Isla-terrein, red.). De rest kwam dus van de raffinaderij waarmee de overschrijding is aangetoond.”

De SO2-uitstoot in 2014 was op jaarbasis 170 microgram. Van Leeuwen hoopt dat de overheid deze gegevens gebruikt voor een nieuwe vergunning als er een nieuwe exploitant komt. Smoc wil zich ervoor inzetten dat er vanaf 1 januari 2020 een behoorlijke norm geldt, waaraan de nieuwe exploitant van de raffinaderij zich moet houden. Het is daarvoor niet te laat.

,,Dat is heel goed haalbaar. Ik hoop dat daarbij dan de emissie wordt gemeten, dus de uitstoot aan de schoorstenen, in plaats van immissie.”

Dat laatste is de hoeveelheid SO2 op leefniveau. ,,Met een opgetuigde Milieudienst moet er dan ook gehandhaafd worden.”

Zelfs nu al zijn de normen in de bestaande vergunning haalbaar, mocht de raffinaderij weer gaan draaien. ,,In de scheepvaart mag in 2020 niet meer dan 0,5 procent zwavel zitten in de stookolie. Als die norm hier zou gelden en er niet met asfalt gestookt zou worden dan zou de Isla al aan de norm kunnen voldoen.” Hoewel er nog met de advocaat over gesproken moet worden, zit verder procederen er voor Smoc op dit moment niet in.

,,Ik denk dat cassatie of een bodemprocedure nu geen zin heeft en we hebben ook het geld niet voor nieuwe procedures.”

Liever zet de stichting zich nu in voor een gezond leefmilieu voor de bevolking in de toekomst.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties