26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 02:10

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Cymbalverdachte krijgt taakstraf

AD | Cymbalverdachte krijgt taakstraf

Cymbalverdachte krijgt taakstraf

Willemstad – De 46-jarige Ori Zahavi, neef van hoofdverdachte in de zaak Cymbal, Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein, is gisteren als medeverdachte in de zaak door de rechtbank in Overijssel veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur met een proeftijd van een jaar.

Zahavi hoorde het Openbaar Ministerie (OM) eerder een voorwaardelijke taakstraf tegen zich eisen van 200 uur, maar – zo oordeelt het gerecht – de rol van deze verdachte was zeer beperkt. Bij het opleggen van de straf is door de rechter ook rekening gehouden met het feit dat de strafzaak ‘te lang heeft geduurd’; inmiddels 4 jaar en twee maanden.

De verdachte werd verdacht zich in de periode van 1 november 2009 tot en met 6 juli 2015 in Amsterdam meermalen schuldig te hebben gemaakt aan het medeplegen van valsheid in geschrifte. Zo zou hij opzettelijk in strijd met de waarheid bij het inschrijven van vennootschappen – met het doel pinautomaten te verkrijgen – hebben gemeld dat het een groothandel en distributie betrof in farmaceutische producten en/of groothandel in dames en heren ondergoed.

Hierbij werd Zahavi zelf ‘opzettelijk in strijd met de waarheid’ vermeld als handelsagent/ vertegenwoordiger/ distributie farmaceutische producten. Ook heeft de verdachte hierbij rekeningen geopend.

Het OM heeft zich op het standpunt gesteld dat het ten laste gelegde feit wettig en overtuigend bewezen kan worden. De raadsman van Zahavi heeft vrijspraak bepleit wegens het ontbreken van opzet van valsheid in geschrifte. De advocaat heeft aangevoerd dat Zahavi wel wist dat ‘swipen’ een belangrijk deel was van de bedrijfsactiviteiten van de bedrijven, maar dat die bedrijven zich ook daadwerkelijk bezighielden met de verkoop van farmaceutische producten en/of lingerie.

De raadsman stelt dat daarmee geen sprake is van het valselijk opmaken van de genoemde stukken, maar ‘slechts van het invullen van een onvolledige omschrijving van de bedrijfsactiviteiten’. Het medeplegen van valsheid in geschrifte, meermalen gepleegd, wordt door het gerecht als bewezen verklaard. Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met de aard en de ernst van het gepleegde feit en de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte zoals die uit het dossier en tijdens de behandeling ter terechtzitting naar voren zijn gekomen.

De rechtbank acht daarbij het volgende van belang:

,,De verdachte heeft zich meermalen schuldig gemaakt aan het plegen van valsheid in geschrifte. Door aldus te handelen, heeft de verdachte misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in het maatschappelijk verkeer pleegt te worden gesteld in schriftelijke stukken met bewijsbestemming als de onderhavige. De verdachte is een van de verdachten in het onderzoek Cymbal, een onderzoek gericht op onder meer het witwassen van geld door middel van ‘swipen’. De verdachte heeft een vergoeding ontvangen voor zijn diensten, maar deelde niet in de eventueel gemaakte winsten. Wat er ook zij van de betrokkenheid van de medeverdachten in die zaak, de rechtbank kan thans vaststellen dat de rol van de verdachte zeer beperkt was. Dit blijkt ook uit de ernst van het verwijt dat na wijziging van de tenlastelegging de verdachte nog wordt gemaakt. Het nu voorliggende verwijt is van dien aard dat deze zaak ook bij de politierechter aangebracht had kunnen worden.”

In het voordeel van Zahavi heeft de rechtbank bij de strafbepaling rekening gehouden met het feit dat de verdachte niet eerder is veroordeeld. De rechtbank heeft daarnaast – in het voordeel van de verdachte – mee laten wegen dat hij reeds in een vroeg stadium openheid van zaken heeft gegeven en dat hij verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft genomen.

Tot slot wordt zoals gemeld ook rekening gehouden met het feit dat in deze zaak de redelijke termijn is overschreden. Indien de verdachte de opgelegde taakstraf niet naar behoren verricht, zal vervangende hechtenis worden toegepast voor de duur van 50 dagen.

Verklaring Zahavi ter terechtzitting

Tijdens een ondervraging van Zahavi ter terechtzitting op 11 juli 2019 vroeg de rechter of het klopt wat de verdachte in de tenlastelegging verweten wordt. ,,Dat klopt”, bekende de verdachte. ,,Toen ik op Curaçao was heeft (medeverdachte) uitgelegd wat hij deed. U vraagt mij of ik wist wat er achter het bedrijf zat. Ik wist wel dat het swipen betrof. Ik wist alleen de omvang daarvan niet.” De rechter vroeg vervolgens:

,,Is er in Nederland sprake geweest van groothandel in farmaceutische producten?” Zahavi antwoordde ontkennend, waarop de rechter vroeg: ,,Volgens de latere inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel was er sprake van ‘Groothandel in dames en heren ondergoed’. Is er ooit sprake geweest van groothandel in dames en heren ondergoed?” Zahavi antwoordt: ,,Niet in Nederland.” ,,Is er in Europa ooit sprake geweest van groothandel in dames en heren ondergoed?”, zo luidt de volgende vraag van de rechter. Ook daarop antwoordt de verdachte ontkennend, waarop de rechter tot slot vraagt: ,,Welke bedrijfsactiviteiten zijn er wel daadwerkelijk gedaan?” Daarop antwoordt Zahavi: ,,Dat moet je aan (medeverdachte) vragen. Hij zei mij dat hij iets deed met creditcards. Hij heeft mij dat een keer uitgelegd.”

In de zaak Cymbal wordt onderzoek verricht naar het witwassen van geld door middel van swipen op onder andere Curaçao. Deze krant heeft eerder uitvoerig over de zaak en verklaringen van Grynsztein bericht. Zo vertelde laatstgenoemde eerder in een verklaring hoe het Europese model begon. Hierbij waren wat hindernissen zoals een inschrijving bij de KvK in Nederland en het vinden van een vestigingsadres in Nederland.

Als vestigingsadres werd het huisadres van neef Ori Zahavi in Amsterdam gekozen. ,,De pinautomaten kwamen naar het adres van mijn neef en die stuurde ze naar ons op Curaçao. Zij werkten ook op Curaçao. Wij gingen door met het aanbieden van swipen en onze omzet groeide verder”, aldus Grynsztein eerder.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Grapperhaus: het OM Curaçao heeft vastgesteld dat KPMG AAS verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu worden vervolgd | Beeld FD

1 reactie

  1. Zowel Robbie dos Santos en de Grynsteins wasten voor honderden miljoenen wit maar hoeven de cel niet in.

    Dat is justitie?

    En gaat de MCB vrijuit, die willful blind was en beide witwasoperaties faciliteerde en er fiks aan verdiende.

    Come in, MCB compliance officer Ulrich de la Witwas!

    En wat is Chicu Capriles stil! Te druk met het ondertekenen van MFK manifesten?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties