31 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AD | In 2020 dwangsom bij branden dump Sint Maarten

SXM dump pondfill vuilnis | Daily Herald

Philipsburg – De regering van Sint Maarten moet vanaf mei 2020 een dwangsom van 10.000 gulden per dag betalen als er dan nog steeds geen plan is voor het tegengaan van de branden op de landfill, beter bekend als de dump.

Dat heeft het Gerecht in eerste aanleg gisteren bepaald in een rechtszaak die twee burgers vorig jaar hadden aangespannen.

Aan de dwangsom is een maximum van 10 miljoen gulden gesteld. Dat houdt in dat Sint Maarten bijna drie jaar lang moet blijven betalen als er nog steeds geen plan is. De rechtbank bepaalde dat de eventueel te betalen dwangsom niet naar de indieners van de zaak gaat, maar naar de Nature Foundation St. Maarten.
Barbara Cannegieter spande bijna een jaar geleden met advocaat Camiel Koster en advocatenkantoor BZSE een kort geding aan tegen het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur (Vromi) en het voormalige management van de landfill, het bedrijf Robelto & Son. De laatste werd vrijgesproken, omdat de regering het management van de dump heeft overgenomen.

Het Openbaar Ministerie (OM), dat zich later bij de aanklagers voegde, eiste dat er effectieve maatregelen worden genomen om de uitstoot van rook, gassen en stank door de dump te voorkomen. De afgelopen jaren stond de vuilnisberg regelmatig in brand en verspreidde een doordringende stank en rook, waardoor veel mensen klachten kregen. Cannegieter woont dichtbij de dump en had ook klachten.

Het OM eiste ook onderzoek naar de giftigheid van de uitstoot en dat de resultaten daarvan openbaar worden gemaakt. Er is inmiddels onderzoek gedaan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar dat leverde niets op. In de onderzoeksperiode waren er geen branden.

De rechter bepaalde de dwangsom hoger dan in het kort geding was geëist. De klagers hadden gevraagd om 5.000 dollar per dag met een maximum van 1 miljoen. Vooral het maximum werd fors naar boven bijgesteld. Cannegieter zei na de uitspraak blij te zijn, maar vindt wel dat de termijn van 1 mei 2020 te ver weg is.

,,Maar de uitspraak houdt in ieder geval de druk hoog op de regering om iets te doen. Wij hebben ons best gedaan. Camiel Koster en Jelmer Snow van BZSE hebben als mede-aanklagers de weg gewezen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -