28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 04:36

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | IIG TOF alsnog failliet verklaard

Meerderheidsaandeelhouder in Giro Holdings | Antilliaans Dagblad

Willemstad – IIG Trade Opportunities Fund nv (TOF), meerderheidsaandeelhouder in Giro Holdings, is alsnog failliet verklaard. Een eerder verzoek daartoe van TOF-gedupeerden – DB AG Dublin ACF Aggregator Solutions Opportunities Fund – werd in maart dit jaar door het Gerecht in eerste aanleg afgewezen, maar in hoger beroep heeft het Hof dit eerdere vonnis vernietigd en TOF dus alsnog in staat van faillissement verklaard.

TOF is als beleggingsinstelling nauw gelieerd aan de Girobank, namelijk als meerderheidsaandeelhouder in Giro Holdings. Deze laatste is een van de aandeelhouders in Girobank. TOF maakt deel uit van IIG Group van de Amerikanen David Hu en Martin Silver, beiden uit New Jersey, en (voormalige) businesspartners van oud- Girobankdirecteur Eric Garcia, die in een andere zaak werd veroordeeld.

Drie funds van DB AG Dublin – de appellanten in de faillissementszaak – hebben ieder voor circa 3 miljoen dollar belegd in het ‘open-end beleggingsfonds’ van TOF en zijn daarmee houder van ‘class A investors shares’. In maart 2007 hebben zij hun aandelen ter ‘redemption’ aangeboden, maar TOF ging niet over tot betaling. Ook andere (steun)crediteuren kregen hun geld niet.

- Advertentie -

In verband met het faillissement is het maar de vraag in hoeverre er op Curaçao activa zijn (te verwerven) die voor betaling van zelfs maar de faillissementskosten en laat staan ter verdeling onder de schuldeisers zouden kunnen aangewend. Het Antilliaans Dagblad berichtte nog onlangs dat de Girobank, die vanwege de in december 2013 door het gerecht uitgesproken noodregeling wordt beheerd door toezichthouder de Centrale Bank (CBCS), de ultimate beneficial owners (UBO’s) van The International Investment Group in de Verenigde Staten (IIG) voor de New Yorkse rechter heeft gesleept.

In die zaak komt ook de naam van IIG Trade Opportunities Fund (TOF) voor. In die New Yorkse zaak hangt de Amerikaanse IIG-eigenaren naar verluidt een claim van 93 miljoen dollar (ruim 165 miljoen gulden) boven het hoofd. Want Hu en Silver zouden destijds met de hulp van Garcia de controle in de bank hebben verkregen om er op grote schaal leningen uit te trekken zonder het geld terug te storten.

Als gevolg van deze ‘grootschalige fraude’ is de financiële positie van Girobank ernstig verslechterd en was in december 2013 toepassing van de noodregeling nodig. De noodregeling duurt nog altijd voort. De naam TOF komt overigens naast Curaçao in meerdere landen voor: TOF Cayman,

IIG TOF bv in Nederland en TOF Management Foundation op Curaçao. De groep van Hu en Silver had verder belangen en vestigingen in Malta (IIG Bank Malta), Panama British Virgin Islands, zo blijkt uit de aanklacht bij de Surpreme Court of the State of New York County.

Recht op ‘redemption’

- Advertisement -

Terug naar de faillissementszaak op Curaçao. Het vonnis is op dinsdag 3 september uitgesproken door drie rechters van het Hof. Zij overwegen dat een ‘shareholder’ in beginsel recht heeft op ‘redemption’ en – met enkele restricties – uitbetaling van de ‘redemption price’, mits op de juist wijze een verzoek daartoe ingediend, ‘zoals appellanten hebben gedaan’.

Het verweer van IIG Trade Opportunities Fund (TOF) dat het zijn verplichting opschort, waar het gaat om de ‘state of emergency’ die als sinds 2008 onveranderd aanwezig zou zijn, is onvoldoende onderbouwd en roept – ingeval van de niet nader geduide ‘liquidation’ van ‘assets’ – zo veel onbeantwoorde vragen op, dat voldoende aannemelijk is dat appellanten DB AG Dublin, evenals de steuncrediteuren, opeisbare vorderingen van enige omvang hebben op TOF. Aldus het vonnis.

TOF laat deze vorderingen naar het oordeel van het Hof ‘bewust’ onbetaald met een beroep op ‘dubieuze argumenten’. Daarbij loopt het vermogen van TOF ‘zichtbaar steeds verder terug’ en is het naar eigen zeggen bezig delen van zijn vermogen te liquideren, evenwel zonder dat daartoe een aandeelhoudersbesluit is genomen.

De enige betalingen waarvan is gebleken zijn gedaan aan TOF gelieerde entiteiten, waarbij niet is toegelicht op welke verplichtingen betaling betrekking hadden. TOF verkeert volgens het Hof in de toestand dat het heeft opgehouden te betalen en er is alle aanleiding om een faillissementscurator aan te stellen die erop toeziet dat het resterende vermogen op de juiste wijze wordt verdeeld. Het Hof heeft advocaat Valerie Maria aangesteld tot curator. Maria is tevens curator in het faillissement van Giro Holdings nv in maart 2017.

IIG Trade Opportunities Fund nv (TOF), gevestigd aan de Blenchiweg, werd in 1996 opgericht. Het betreft een beleggingsinstelling. TOF heeft een rechtspersoon als directeur: Cates Management nv, eveneens gevestigd aan de Blenchiweg. Cates is van januari 2002 en geeft advies op bestuurlijk, organisatorisch, economisch en financieel gebied en voert directie en management over ondernemingen en vennootschappen.

Cates op haar beurt heeft een rechtspersoon als directrice, namelijk Curanice Consulting nv, ook met Blenchiweg als adres. Cranice is opgericht in 2000 en doet zelf ook aan het geven van advies op bestuurlijk, organisatorisch, economisch en financieel gebied. Curanice heeft wel een natuurlijk persoon als bestuurder: Rub Gato, met de Amerikaanse nationaliteit, geboren in Guyana.

Bron: Antilliaans Dagblad van 7 september 2019

Naschrift KKC

Dit is de link naar het artikel van Malta Times

De zaak is hier te volgen:

http://iapps.courts.state.ny.us/iscroll/SQLData.jsp

Het nummer is 655968-2018

Met name in nrs 41, 45 en 49 worden de rollen van Girobank bestuursleden Eric Garcia, Stephen Capella en manager Neysa Isenia-Schoop nader belicht.

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -