AD | ‘Hotels 1 juli open zónder restricties’

Chata-voorzitter Hans Slier strijdt tégen angstregime en vóór realiteitszin

Willemstad – Wanneer de Curaçaose hotels niet uiterlijk 1 juli – het begin van het zomerhoogseizoen – opengaan zónder restricties, dan zullen de grotere hotels in de ‘mottenballen’ gaan tot 1 december 2020 of zelfs 2021. Dat geldt vooral voor hotels die zich richten op de Amerikaanse markt.

Dat zegt Hans Slier, voorzitter van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata), de belangenvereniging van de economische sector die waarschijnlijk het hardst is getroffen door de coronaviruscrisis. Zelf heeft hij de Papagayo Group ‘letterlijk uit het niets opgebouwd’. Papagayo bestaat uit een resort met villa’s, een hotel, beachclub, casino en shopping plaza.

,,Opstarten in het laagseizoen heeft geen enkele zin en kost veel meer dan het opbrengt”, zegt Slier in gesprek met het Antilliaans Dagblad. ,,En een hotel leg je niet voor twee of drie maanden in de mottenballen.” Slier legt uit dat daarnaast een ‘leadtime’ van minimaal vier weken nodig is om te zorgen dat een bestemming weer vliegtuigen heeft die vliegen en toeristen die boeken. ,,Dat lukt niet in een paar dagen”, aldus de ervaren hotelier, die zijn hart al decennia terug verknocht heeft aan Curaçao en naar eigen zeggen alles wat hij verdient weer herinvesteert in Curaçao.

,,Dus die aankondiging zal binnen nu en een week moeten gebeuren”, zo doet hij een beroep op de ‘sense of urgency’ van alle betrokkenen; in dit geval vooral de overheid. ,,Anders is de economische infrastructuur van Curaçao voor lange tijd verwoest!”

De wanhoop klinkt soms door in de woorden. Er bestaat dan ook steeds meer een spanningsveld tussen wat experts onderling verklaren over de volksgezondheid en het wel of niet verstandig zijn van het openen van de economie. Daarnaast is het voor ondernemers noodzakelijk, want met name in de toeristische sector is de bedrijfsvoering nagenoeg dood.

Nadat afgelopen weekend er toch weer een coronabesmetting bijkwam, waarschuwde epidemioloog Izzy Gerstenbluth ervoor ‘de economie niet tot God te verheffen’. De Chata-voorzitter op zijn beurt waarschuwt voor een ‘angstregime’ en geeft aan dat diverse andere medici, ook op Curaçao, er een andere mening op nahouden. Slier wijst op wat er in de rest van de wereld gebeurt en vreest ‘grote schade aan de economie en de bevolking van Curaçao’. ,,Niemand is hier God, ik zeker niet. Maar laten we niet vergeten: zonder economie heeft niemand inkomen, ook de overheid niet! Dus geen eten. Geen veiligheid, want de politie wordt niet betaald als de overheid blut is. Geen zorg. Geen educatie. En geen eigen bestuur meer”, zegt de hotelexploitant en werkgever van ruim 300 personeelsleden.

De Chata-voorman vraagt aandacht voor het feit dat ‘heel de wereld opengaat’ en is de mening toegedaan dat de wereldbevolking ‘net zo goed met corona moet leren leven als dat al duizenden jaren met de griep gebeurt’. ,,Dat is de realiteit!” De emoties leven soms vaker dan gewild op, geeft Slier toe. Tegelijkertijd: ,,Gelukkig geeft die realiteit aan dat er veel minder mensen sterven aan corona dan eerst werd gedacht en dat de sterfgevallen nagenoeg allemaal mensen van 75+ zijn met onderliggende ziekten. Dat is op zichzelf natuurlijk ernstig genoeg. Maar laten we ook niet vergeten dat de dood bij het leven hoort, we zijn nu eenmaal sterfelijk. Misschien maakt dat het leven wel waard om te leven.”

Epidemioloog Gerstenbluth – op zijn beurt – begrijpt de kritiek op de maatregelen en het feit dat weliswaar op het gebied van gezondheid mensenlevens worden gered, maar dat de maatregelen de economie dusdanig beïnvloeden dat daar ook mensen aan kunnen sterven van de honger. Hij vindt dat geprobeerd moet worden een balans te vinden waarbij hij ‘met klem vraagt wel voorzichtig te blijven’ en samen te werken, zodat de grenzen te zijner tijd op verantwoorde wijze open kunnen. Slier van de Chata, die in de hotelsector ruim 16.000 banen vertegenwoordigt, wijst erop te waken dat ‘we de boot niet missen’ en dringt erop aan om nog deze week te beslissen dat op 1 juli 2020 de hotels hun gasten zonder restricties kunnen ontvangen. ,,Geen angst. Geen God. Maar wel zoveel mogelijk realiteitszin en dus meer oog voor economie, brood en welzijn voor de burgers van Curaçao.” Uiteraard, voegt hij eraan toe, zal Chata met het helemaal opengaan zonder restricties wel, na afstemming met Gerstenbluth en zijn team, alle benodigde maatregelen hanteren om het personeel te beschermen. ,,En ook willen we voldoen aan alle internationale preventiemaatregelen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

46 Reacties op “AD | ‘Hotels 1 juli open zónder restricties’

 1. ambulant

  Niet om te katten… / betweteren,, maar die mondkapjes heeft ook zo z.n risicos. En je moet heel goed weten wat je doet anders maak je dingen alleen maar erger voor anderen en voor je zelf.

  Corna zweeft niet in de lucht maar zit in fijne druppeltjes vocht.
  Virussen worden niet gestopt door mondkapjes. Die zijn super klein. 60 tot 140 nanometer een haar is 60.000 nanometer. Alleen hele speciale overdruk pakken beschermen tegen virussen. En er volgt een hele procedure met aan en uit trekken.
  Mondkapjes zijn er niet zo om je zelf te beschermen maar om anderen tegen jou te beschermen.
  Het draait om virus concentratie.
  En blootstellings duur.

  Net als met radioactiviteit.
  Tjernobil die brandweer mannen van het eerste uur gingen allemaal dood.
  Maar Tjernobil nu bezoeken geen probleem maar er gaan wonen wel.

  Dat is waarom radon gas in huizen zoveel long kanker veroorzaken.
  Elke dag blootgesteld met slechte ventilatie.

  Het gaat er dus om voor anderen om je nies en hoest druppeltjes te stoppen.
  Ben je wel besmet dan door in en uit te ademen komt dat mondkapjes al heel snel vol met vocht te zitten en ben je besmet dan verhoog je voor je zelf de “viral load” en als je zelf dan dat mond kapje aanraakt is dat het geconcentreerder dan zonder mondkapje.

  Dus je mag het totaal niet aanraken en ook niet bij het verwijderen.
  Dan moet je dus eerst je handen wassen dan handschoenen aantrekken en dan je masker afdoen en vervolgens die tezamen weggooien op een manier en plek wat dat dus weer geen kweekpoel kan worden.

  Dat is niet makkelijk en veel zieken huizen hebben daar grote problemen mee.
  Het oude sehos was een grote infectie haard en ok mensen liepen alle kanten uit. Slofte met ok kleiding mondkapje en schoentje s door het hele ziekenhuis. En hop in via de kleed ruimte de ok weer in……
  Artsen met witte jassen en sthetoscoopjes naar huis om te eten of even naar de snack lopen…
  Volledige ingepake huis artsen slaat ook nergens op.

  Dus mondkapjes wassen op 60 graden….. … werkt dus niet als je niet een hele goede de procedure gebruikt. Je besmet al je was ook. En dan je zelf weer.

  De besmettings kans en heftigheid van de besmetting is direct gerelateerd aan de eerste hoeveelheid en concentratie van de besmetting.
  Verdunnen van concentratie dat is waar het omdraait en het liefst in de zon.
  Ventileren van besmette ruimtes
  Handen wassen je shirts wassen…

  Die kapjes werkten alleen in zeer professionele omgevingen. Met echte kapjes … nou die wil je echt niet voor je lol dragen….
  Maar zo.n dame in een tiendatje of supermarkt met zon. ding voor haar neus en die al je boodschappen aanraakt en vervolgens een meter verder schuift…… Of die inpakker met handschoentjes en maskertje …. Mensen die in auto.s rondrijden met mondkapjes…
  Heeft totaal geen zin en maak alles 10 keer erger.

  Maar simpel gezegd er is gewoon te weinig virus op Curacao en we hebben zon UV zat.
  Hoe goed bedoelt ook gewoon beter niet doen.
  Handen wassen wel en ook je schoenen uitdoen voordat je je huis instapt.

 2. Gezien de vele have-nots op Curacao, dus in mindere conditie, de vele diabetici en nierpatiënten en de obesitas, o. a. door ondervoeding, zouden niet alleen vele 75 plussers slachtoffer worden van Corona.

  MONDKAPJES, MONDKAPJES. Allemaal.

  Je kunt ze zelf maken en uitwassen op 60 graden.
  Deel ze uit bij de voedselbank.

 3. Joseph S

  Dus donder aub op met je gezwam over egoïsme en begrafenissen en bezettingsgraden van hotels en boten die niet varen mijnheer Meloen.
  Kijk in de spiegel deze mooie ochtend en realiseer dat er óók nog mensen die wel leven zonder in de greep van angst te worden gehouden!

 4. Joseph S

  Mensen worden geboren en gaan nou eenmaal dood.

  Feit en blijft is dat onze zelf gekozen idioten denken door allerlei regeltjes en restricties te bednken een schijnveiligheid creeëren.

  Angst is meestal een slechte raadgever en in dit geval ook nog slechts uitstel van executie naar alle waarschijnlijkheid.
  Het vaccin waar sommige reageerders alhier bereid zijn op te wachten tot ze letterlijk één ons wegen wordt steeds onwaarschijnlijker op korte termijn.

  https://edition.cnn.com/2020/05/27/health/coronavirus-vaccine-oxford-eprise/index.html

  Mijn voorstel is dan ook de kwetsbaren en schijtbakken af te zonderen van de rest van de wereld.
  Op deze manier kunnen gezonde en “roekeloze” mensen als ikzelf gewoon de draad weer oppakken en doorgaan met lol trappen

 5. “Hoe je het wilt wenden of keren je komt altijd weer uit bij meer maatregelen en die staan averechts op de belangen van de toeristische industrie.
  Daar is geen ontkomen aan.”

  Zoals ik al eerder aangaf :

  Men is wereldwijd al gewend aan de social distance, en de mondkapjes.

  “Based on research and scientific models from UC Berkley’s International Computer Science Institute and Hong Kong University of Science and Technology, wearing masks can cut the incidence of cases by as much as 80%.”

  Maatregelen sowieso, maar dan niet wekenlang verplichte quarantaine wat nu het absurd plan is. Social distance en modkapjes is een veel betere optie want men is daar wereldwijd aan gewend geraakt.

 6. Heb het artikel niet gelezen want toen ik de foto van Marco Borsata zag had ik genoeg gezien.

  Kan nog geen 10 seconden naar zijn liedjes luisteren.

  Begrijp daarom zoveel reacties niet.

 7. Ik heb eerlijk gezegd geen enkele behoefte om op de Joseph S’en of de andere experts te reageren.
  Ik blijf overigens wel bij mijn ‘gevoel’ dat er meer besmettingen zijn, maar omdat er niet getest wordt kom je er niet gemakkelijk achter. De tijd zal het leren, in korte tijd.

 8. Gonzalo Bernadina

  Charles Robert Darwin heeft met zijn publicatie ” Sience of evolution “in beeld gebracht dat wij mensen bij het organiseren van onze samenlevensvormen de sociale wetten die gelden voor in de natuur niet kunnen veranderen. Met het invoeren van het systeem van “Social distance “van 1 tot 2 meter kunnen wij het verspreiden van Covid-19 alleen beperken, maar niet voorkomen. De overheid op Curacao mag dit nooit vergeten bij het bepalen van de datum wanneer het personeel van de hotels toeristen en andere bezoekers diensten kunnen gaan verlenen. Als toerist reis ik heel vaak. Deelnemen aan het maatschappelijke verkeer is niet zonder risico’s. Gonzalo

 9. Joep Meloen

  @ Bolivar,

  In Nederland gaat het er om dat je niet gaat naar een gebied waar een corona brandhaard is.
  Voor ons is het een heel ander verhaal. Wij hebben hier op het eiland nu geen corona (hopelijk) en dat willen we graag zo houden. Waarom, omdat we een grote besmetting nog steeds niet aankunnen.
  Zouden we hier besmettingen krijgen dan zullen we weer beperkende maatregelen moeten gaan invoeren, immers het virus ongemoeid laten is zinloos, dat weten we van de landen die dat ook hebben geprobeerd en die daar nu de prijs voor betalen. Brazilie en Mexico zitten dagelijks met honderden doden en dat gaat voorlopig niet ophouden. De conclusie is dan gerechtvaardigd dat we hier op Curacao ook een enorme belasting van het medisch apparaat gaan krijgen wanneer we corona de vrije hand geven.
  Dus dat gaat niet gebeuren. Gevolg van nieuwe coranabesmettingen zullen dus noodzakelijkerwijs beperkende maatregelen zijn en dan ben je dus weer terug bij af.
  Hoe je het wilt wenden of keren je komt altijd weer uit bij meer maatregelen en die staan averechts op de belangen van de toeristische industrie.
  Daar is geen ontkomen aan.

 10. Joep Meloen

  Wanneer je geen antwoord wenst te geven op een simpele vraag hou dan aub op met zwetsen, want dat ben je gewoon aan het doen.
  En wanneer je het eiland open wilt en dat gaat ons besmettingen kosten, dus ook doden dan besmetten we jou ook gewoon meteen maar even. Kun je uitvinden hoe dat het voelt. En wanneer de eerste dode dan valt dan mag jij bij de uitvaartdienst aan de familie gaan uitleggen dat jij mede-verantwoordelijk bent voor die dood. Want daar komt het dan gewoon op neer. Ambulant mag met je mee, die redeneert precies eender.
  Ik heb het wel een beetje gehad met personen die alleen maar zitten te denken aan hun eigen inkomen of zaak, maar totaal de gevolgen van hun wens niet willen accepteren.
  Inmiddels hebben we 1 coronapatient op het eiland binnen gekregen via de vluchten vanuit Nederland. Deze persoon heeft inmiddels het virus overgedragen naar 2 anderen en wellicht nog meer.
  Stel voor dat die persoon gewoon los had gelopen op het eiland, hoeveel besmettingen hadden we dan gehad en hoeveel zouden er dan uiteindelijk zijn komen te overlijden ? In ieder geval meer dan nul, dat is wel zeker.

  Dus wanneer je een weldoordacht voorstel hebt dan horen we het wel, maar een dom voorstel als ‘gooi het eiland maar open en we zien wel hoeveel toeristen er komen en daarna zien we wel hoeveel doden er gaan vallen, plus we weten niet eens of de hotels dan wel kunnen overleven…………….spijt me, maar aan dat soort kolder doe ik niet mee.
  Nee, ik heb nu ook geen inkomen, kom ook niet voor een bijdrage van de overheid in aanmerking. Het zou fijn zijn wanneer de toeristen op een veilige manier terug zouden kunnen keren, doch de realiteit leert ons dat dit niet gaat. Ik kies nog altijd health above wealth, ik heb er zo weinig aan om met geld in het graf te liggen. En velen zullen het daarmee eens zijn.

  De oplossing van het probleem is simpel. De overheid moet de beschikbare middelen aanwenden om het werkloze deel te voorzien van geld waarmee zij in ieder geval in leven kunnen blijven, water en electriciteit hebben en dat gedurende de periode dat het noodzakelijk is. En dat zal zeer zware ingrepen vereisen. Niet leuk, maar wel noodzakelijk en dan is deze hele discussie overbodig.

 11. @William :

  Het aantal corona patiënten in Europa is qua proprtie en aantal niet te vergelijken met Curaçao. Op het eiland betrfeft het 18 op de 160,000

  Het artikel dat jij linkt is zeker weten van belang voor toersisten die reizen naar high risk gebieden in Europa, maar Curaçao valt niet onder die paraplu met zijn 18 cases for a population of 160,000.

 12. Joseph S

  En ben ook benieuwd of je van mening bent dat de hotels dan weer ramvol zullen zitten. Het zomerseizoen is bij ons altijd een stille tijd, maar dat zou nu ineens niet meer het geval zijn ? Waarom niet ?
  Immers, de reden dat het altijd stil is in de zomermaanden is omdat het in de VS en Europa dan altijd mooi weer is en men niet 12 uur in een vliegtuig te zitten om van de zon te kunnen genieten.
  Ook daar graag een antwoord op.

  @ Meloen

  Bij deze mijn antwoord: wellicht dat je je medewerkers die net als jij afhankelijk zijn van de cruisesector om uitleg kunt vragen maar deze jongen is jou geen moer verschuldigt.

 13. Kijk voor Slier is zijn hemd nader dan de rok dat maakt hij overduidelijk in z’n uitlatingen.
  Bij zijn bedrijf & vele anderen op het eiland waren altijd veel stagiaires te vinden, goedkope krachten en hoefden weinigen in de lokale bevolking te ‘investeren’.
  Slier moet ervan uitgaan dat niets meer is zoals het was.
  De Benidorm-Curaçao-express-tijd is gewoon voorbij. En verder was hij natuurlijk jarenlang erg blij met de KLM crew want zo druk was zijn hotel niet echt.

 14. Tico Martina

  On topic, gooi zo snel mogelijk alles open. Een ieder die zogenaamd dood ging aan COVID had tig andere kwalen. Wil je zwakkeren beschermen? Fijn, stel een paar gebouwen beschikbaar waar we de zwakkeren in op vangen om aan te sterken. Laat de rest lekker genieten en hou op met een statisticus als alwetende expert op te voeren.

 15. Joseph S

  Zelf werk ik normaliter met gasten uit het allerhoogste marktsegment dus zit beroepshalve uiteraard niet verlegen om de Corendon all inclusive kampementbewoners.

  Maar in mijn vrije tijd daarintegen…

  Dus ga ik met een beetje pech of geluk als je het zo wilt noemen deze zomer mijn geluk wel weer eventjes in de med beproeven…

  Jij nog veel plezier onder die steen aanstaande maanden/jaren Joep!

 16. Tico Martina

  Adolf, Stalin, Mao, Pol Pot en vele anderen kijken vanaf de hemel met tranen in hun ogen neer op de wereld. Altijd hadden hun gedacht dat slechts met grof geweld de mensheid in bedwang kan worden gehouden. Dat slechts met zeer kwade daden je mensen makke schapen kon maken. Maar neen, al wat nodig is is een klein groepje influisteren dat er een Levensgevaarlijk virus is waar iedereen dood aan gaat. Zo een virus hebben we nooit gehad oh oh oh. En langzaam volgden meer en meer schapen. Niet gehinderd door enerlei kennis blaatte men elkaar na. Massaal werd er wc papier gehamsterd, tja een ieder doet het dus doe ik het maar ook was de tendens. Hand gels waren bijna nergens meer te krijgen, ja want het dood bacteriën dus het helpt tegen het virus was de redenatie. Van de ene dag op de andere werden grenzen gesloten, gingen vele zaken dicht en was het advies BINNEN BLIJVEN. Een ieder die je vroeg van waarom eigenlijk, antwoordde steevast “nou ja corona he ik bedoel ze zeggen dat het heel erg besmettelijk is en je er dood aan gaat”. Toonde je met statistieken en feiten aan dat het aantal doden t.ov. onder andere normale griep relatief laag was, dan kreeg je te horen “ja maar dit is heel erg besmettelijk”. Het toont aan dat de mens met al zijn zogenaamde intelligentie niet verder komt dan als een schaap achter de meute aan te lopen. Een bebaarde medicijnman op Curacao zegt al handenwrijvend en plukkend aan zijn baard “keda bo kas” en gedwee wordt dat nageblaat door de figuren in de primaten sector ofwel overheid.

 17. Joseph S

  @ Meloen.

  Je bent gewoon een schijtbak van de buitencatagorie naar het lijkt.
  Éérst beticht je mij van onwaarheden verkondigen en als blijkt dat ik toch gelijk had ga je slap ouwehoeren over cruiseschepen en bezettingsgraden…
  Get a life man, de ferries tussen griekse eilanden zijn alweer operationeel op 40% capaciteit dus zwam aub niet zoveel.

 18. Joep Meloen

  @ Joseph S.

  Heel fijn dat Griekenland dat nu roept, ze hebben nog weinig besmettingen en doden. Benieuwd of ze dat later nog steeds zullen zeggen.
  Maar wat Griekenland ook mag doen, het lost ons probleem van de stilliggende cruisemaatschappijen niet op. Ze liggen stil en blijven stilliggen tot minimaal eind augustus. En zelfs wanneer ze dan gaan varen is onbekend of dat met een vol schip of met slechts 25 % bezetting zal zijn, waar men het nu over heeft.
  Dus hoe gaan hoteltoeristen onze binnenstad, onze touroperators, onze toeristische bestemmingen etc helpen ? Hoor het graag.
  En ben ook benieuwd of je van mening bent dat de hotels dan weer ramvol zullen zitten. Het zomerseizoen is bij ons altijd een stille tijd, maar dat zou nu ineens niet meer het geval zijn ? Waarom niet ?
  Immers, de reden dat het altijd stil is in de zomermaanden is omdat het in de VS en Europa dan altijd mooi weer is en men niet 12 uur in een vliegtuig te zitten om van de zon te kunnen genieten.
  Ook daar graag een antwoord op.

 19. @Joseph S:

  “Tourists will be allowed to enter Greece without taking a coronavirus test or remaining in quarantine when international flights restart on July 1, but health officials will conduct spot tests when required, Tourism Minister Haris Theoharis said on Wednesday.”

  Sounds like a good plan. Men is wereldwijd al gewend aan de social distance, en de mondkapjes.

  “Based on research and scientific models from UC Berkley’s International Computer Science Institute and Hong Kong University of Science and Technology, wearing masks can cut the incidence of cases by as much as 80%.”

 20. Ambulant

  Afscheid nemen van de helft van de bevolking. Ja dat klopt iedereen vertrekt naar Nederland.
  Daar wordt je prima verzorgd.
  Die hebben geld zat.
  Hun Corona doden zit nog steeds ruim onder influenza 2018 met 9000.
  En Corona 0.05%
  En de overheid op halve kracht laten draaien.
  Nou laat het voor de helft van de kosten draaien.. En dan mogen ze zelf uitzoeken hoeveel mensen daar voor nodig zijn.
  Kosten Meloen…
  Daar draait ‘t nu om
  Geen dubai hier.
  Geen olie…
  Nada.. Bedelaars zijn we nu.
  Met een stelletje pensionados…

 21. Ook dat nog

  Hoop dat er toch nog licht is
  aan het eind van de tunnel…visie

 22. Joseph S

  Joep je bent aan het doemdenken en daar wordt het allemaal echt niet beter van.

  De minister van toerisme in Athene is geen idioot zoals de meeste van onze machthebbers die zelf geen visie hebben en slechts achter anderen aan hobbelen bij gebrek aan eigen inzichten..

  Bij mij is het glas retsina altijd halfvol, maar bij mijnheer is het niet alleen halfleeg maar ook nog een geinfecteerd naar het lijkt.

 23. Joseph S

  https://www.ekathimerini.com/252875/article/ekathimerini/news/greece-says-no-coronavirus-tests-no-quarantine-for-tourists-this-summer

  Daar waar onze westerse beschaving vandaan komt mijnheer Meloen..

  Geen tests en uiteraard geen quarantaine vrind

 24. “Wanneer de Curaçaose hotels niet uiterlijk 1 juli – het begin van het zomerhoogseizoen – opengaan zónder restricties, dan zullen de grotere hotels in de ‘mottenballen’ gaan tot 1 december 2020 of zelfs 2021. Dat geldt vooral voor hotels die zich richten op de Amerikaanse markt.”

  Feit is : zelfs mega airline companies, wereldwijd zijn zwaar getroffen. Slechts één van de velen gevallen :

  “Taking a snapshot of tourism losses is difficult, as the data changes as quickly as the virus spreads. If the pandemic continues for several more months, the World Travel and Tourism Council, the trade group representing major global travel companies, projects a global loss of 75 million jobs and $2.1 trillion in revenue. Losses come daily; as of April 2, British Airways is reportedly poised to suspend 36,000 staffers.”

  Men moet met een realistisch beleid op tafel komen om de lokale toeristische sector het hoofd boven de water te laten houden. En niet met onrealistiche restricties zoals verplichte weken in quarantaine voor toeristen. Die gaan de situatie alleen maar verergen op het eiland.

  Gelijk heeft Hans : “opengaan zónder restricties”

  En ook nog alsmede de toeristen bij aankomst een test op de virus te laten ondergaan. Om hun verplicht in quarantaine te plaatsen zal de strop om de keel zijn voor de tourism sector.

 25. Curacao revisited

  de economische impact van Covid wordt op curacao totaal overschat: meneer Begina heeft gezegd dat niemand op Curacao met honger naar bed gaat, dus fuck die toeristen en verleng die lockdown met een jaar

 26. Joep Meloen

  @ Joseph S en Ambulant,

  Prima dat je van mening bent dat je het kaf van het koren wilt gaan scheiden, maar dat houdt dus wel in dat we wellicht afscheid gaan nemen van de helft van de bevolking ?
  Hoe denk je dat zoiets wordt ontvangen ? Met veel instemming ?
  Vrees van niet.
  Voorts ontwricht dat ook de maatschappij, kans is groot dat een heel bedrijf wegvalt, dat de overheid op halve bezetting moet zien te draaien, terwijl het hen niet eens lukt om het bij 100 % bezetting te doen.

  Allemaal popie jopie opmerkingen, maar wanneer puntje bij paaltje komt zijn dit geen sluitende oplossingen. Het is allemaal redelijk ondoordacht.

 27. Joep Meloen

  @ Joseph,

  Ik weet niet waar jij het idee vandaan haalt dat de landen aan de Middellandse Zee opengaan zonder restricties, maar dat kun je gewoon vergeten, die zijn er wel degelijk. En die zijn bijna net zo streng als hier.
  Enig verschil is dat zij wel corona hebben en dat zij ook de medische voorzieningen daarvoor hebben.
  De landen die deze voorzieningen niet hebben zijn nou niet direct landen waar ik graag naartoe zou willen om daar corona op te lopen, in de wetenschap dat er dan niemand is die je kan helpen. Veel Griekse eilanden hebben amper medische zorg. De Balkanlanden is het nog droeviger gesteld, daar kun je dan eerst een uur of 5 in een ambulance alvorens je bij iets aankomt wat op een ziekenhuis moet lijken.
  Spanje en Italië hebben betere voorzieningen, maar zij hebben nog steeds strenge regels. Aan de grens wordt bepaald of je wel of niet naar binnen mag en die beslissing mag de beambte daar gewoon zelfstandig maken. Vindt hij dat je er ziek uitziet, met of zonder certificaat, dan kom je er nog steeds niet in.
  Dus het is niet zo zwart wit als dat je het wilt doen voorkomen.

 28. ambulant

  Als je onthoudt wat ik allemaal geschreven heb dan weet je ook dat wij samen met Japan de meeste diabeten hebben ter wereld.
  Nou ik wil je hun statistiek ook wel sturen maar je onthoud het toch niet.

  Dan weet je ook dat het gros van de Diabeten hier komt omdat ze gewoon super vet zijn en ongezond eten. En dat onze fastfood dicht heid tot de hoogste ter wereld behoord.
  En dan weet je ook wat een torenhoge kosten het met zich mee brengt dat vol vreten. 200.000 tot meer dan 300.000 per jaar per patient. Dyalise.
  amputaties voeten etc. Maar blijven doorgaan.

  Dan hadden ze die maanden moeten gebruiken om maar af te vallen.
  Dus iedereen diabetisch en een BMI boven 30 (ruimgenomen)
  Bandje om doen en mogen nergens fastfood kopen of anders al die ongezonde fastfood zaken sluiten.
  Je gaat geen gezonde mensen die honger hebben in gijzeling nemen voor een stelletje vette.

  Dan moeten ze het zelf maar weten ook.

  Wel eens naar zo.n ding gekeken op tv over mensen die meer dan 200 kilo wegen en de hele familie gijzelen om maar verzorgd te worden. En geopereerd kunnen worden als ze minimaal 100 kilo afvallen.
  Nou dat gaat dus niet meer.

  Aruba gaat open omdat ze hebben geen andere keuze.
  Maar Curacao beseft dat niet eens.

 29. Joseph S

  @ Meloen again.

  Als de mensen alhier al zwak zijn vanaf hun 45e is het de hoogste tijd het koren van het kaf te gaan scheiden.

  Die gasten kosten alleen maar bergen met geld wat er toch al niet was.

 30. Joep Meloen

  @ Dislect,

  Je mag van mij alles beslissen, maar dan zul je wel de gevolgen moeten accepteren en die verantwoordelijkheid daarvoor ook nemen.

  Het eiland zomaar opengooien is noodzakelijk voor de hotels, maar het helpt niet voor de dagtouroperators, niet voor de binnenstad en ook niet voor attracties als de Hato grotten, landhuis Chobolobo, Ostrich farm, Quad tours, bustours etc Die hebben dan nog steeds niets te doen, want zij zijn immers gericht op de cruise industrie en die ligt zoiezo tot eind augustus stil.
  Oftewel met het opengooien van het eiland breng je corona terug, maar help je slechts een deel van de toeristen industrie weer aan werk. Het mag wat kosten zullen we maar zeggen.
  Los van dat, hoeveel toeristen gaan er dan komen ? Hotels vol ? Of hebben we dan een bezettingsgraad waar de hotels ook niet op kunnen draaien en dus alsnog over de kop gaan ?
  Of er komen toeristen, maar die gaan we dan in de hotels houden, met als gevolg dat de lokale horeca er nog steeds niets aan heeft en zij failliet gaan.
  Dan hebben we dus nog steeds niets, alleen corona weer terug op het eiland.

  Kortom, het klinkt allemaal wel popie jopie, maar zo gemakkelijk ligt het niet.
  Daarom, omdat de cruise industrie nog altijd plat ligt en plat blijft liggen, zou ik gewoon zeggen: ‘wacht met opengaan totdat de cruiseschepen weer gaan varen’. Maar, het cruiseseizoen begint pas echt in november, dus heeft het weinig zin om voor die paar schepen het eiland met zoveel risico op te zadelen. In het laagseizoen komen er vaak hooguit een schip of 8 per maand naar het eiland. En veel van die schepen hebben passagiers die niets spenderen oftewel daar hebben we ook niet veel aan. Hoe weet ik dat ? Omdat ik zelf ook in het toerisme werk en ik durf te stellen dat ik mijn pappenheimers wel ken.
  Tegen november weet je ook hoe het op Aruba is gegaan. Komen die om van de coronabesmettingen en gooien ze de tent weer dicht dan hoeven wij dat dus niet nog een keer na te doen.

  Soms is de keuze ‘health before wealth’ de enige optie, maar dan heb je wel een regering nodig die de daarbij optredende problemen adequaat kan aanpakken en daar zit hier nu juist het probleem. We hebben geen adequate regering, we hebben een stel nitwits die alleen maar aan de eigen portomonnee zitten te denken. En omdat zij dat doen en dus niet aan oplossingen voor het eiland zitten te denken wordt de schreeuw om het eiland dan maar open te gooien steeds luider. Waarom vragen we niet aan de overheid om met een gedegen oplossing te komen ? Die is wel degelijk aanwezig, maar men wil het niet zien.

 31. Joseph S

  Mister Melon, geloof jij werkelijk in wat onze schandknapen allemaal verkondigen daarginds in Forti?

  Geloof je nou werkelijk dat de autoriteiten in landen als Spanje en Griekenland nòg dommer zijn dan onze idioten aan het roer?

  Als ik jou was zou ik maar stoppen met 6x per uur mijn handen te wassen.
  Die zg volledig steriele omgeving is nou niet bepaald bevordelijk voor het afweersysteem.
  Zometeen wordt je nog ziek omdat twee muggen gemeenschap hebben gehad verleden week in de besteklade.

  Als de grenzen niet heel snel open gaan en liefst uiteraard zonder enige restricties dan gaat Joseph deze zomer/najaar lekker 4 maanden de mediteranée als vanouds onveilig maken.
  Dus gewoon opgaan in de massa en er maandelijks talloze dushi’s op na houden en mijn handen en p## uiteraard niet wassen. Oohhh wat ruik je toch lekker Joseph…
  Die zweetlucht van mij bevat veel feromonen en die zorgen voor een levensgevaarlijke aantrekkingskracht.

 32. Joep Meloen

  @ Ambulant,

  Voortaan toch maar gewoon KKC lezen i.p.v. zonder te lezen gaan reageren ?
  Dan had je namelijk geweten dat de risicoleeftijd op Curacao niet op 70, maar op 45 ligt. Dat maakt het verhaal toch wel iets anders.

  https://knipselkrant-curacao.com//ntr-curacaoenaars-vanaf-45-jaar-al-in-risicogroep-voor-corona/

 33. @joep meloen.
  “Oftewel, terug naar de tekentafel.”
  Ga eens aan de tekentafel.
  Wat op het eiland gedaan is was iets dat het eiland niet kon betalen. En toch gedaan.
  En nu? We zijn “corona vrij” maar de rest van de wereld niet.
  Als we alles dicht houden wat gaat er dan gebeuren?
  Als we open gaan wat gaat er dan gebeuren?
  En een tussen weg?
  De tussen weg is er niet.
  Of open en zeg dat je dan 5% van de bevolking verliest.
  Of dichthouden ik denk dat je dan alsnog de 5% gaat verliezen door geweldsmisdrijven en honger en een algemeen verval van de gehele samenleving. Corona blijft mogelijk nog jaren dat betekent dus nog jaren dicht blijven.
  Ik zie de keus tussen een verval naar Curaçao 1630 of Curaçao 2020. Dus Joep wat gaat het worden tekentafel of rekentafel?

 34. Joep Meloen

  @ Joseph S,

  Als bestuurder zul je altijd de ‘what if’ vraag moeten stellen, ook wanneer je leiding geeft aan een bedrijf. Hoe ga je het oplossen wanneer een groot deel van het personeel ziek thuis komt te zitten ? Simpelweg stellen dat je dan later uit gaat zoeken volstaat niet, daar moet je op voorbereid zijn.

  Als bestuurder van het eiland zul je de vraag moeten stellen: ‘wat gaan we doen als corona terugkomt op het eiland en meerdere mensen worden besmet ?’
  Laten we dan het eiland open, met alle gevolgen vandien of gooien we de boel weer dicht, waarbij de gevolgen dan weer voor het hele eiland zijn en niet alleen voor het toerisme ? Momenteel draaien alle niet toerisme gerelateerde bedrijven weer redelijk normaal. Maar wanneer we straks de boel weer dicht gaan gooien worden zij ook weer getroffen en is de economische schade nog vele malen groter dan nu.
  Laten we het eiland open en doen we net alsof er niets aan de hand is dan hadden we de lock down ook niet hoeven hebben. Maar dan moet je dus wel zorgen dat we genoeg beschermende middelen op het eiland hebben. Mondkapjes, gezichsschermen, handschoenen, ontsmettingsmiddelen etc. En die hebben we momenteel dus niet. Dan lijkt het mij niet slim om nu het eiland open te gooien, in de wetenschap dat je die spullen nodig zult hebben voor de bevolking, maar dus niet hebt.
  En wanneer er dan vele lokale besmettingen komen en eventueel het ziekenhuis overbelast gaat worden….hoe ga je dan zorgdragen voor de normale medische zorg ? We weten dat in veel landen die zorg naar achteren werd geschoven en met zoveel diabetici, zovelen met chronische ziektes, zovelen met hart-en vaatziekten, een aantal met kanker en al deze mensen hebben gezondheidszorg in het ziekenhuis nodig. Hoe ga je die zorg garanderen ? Of gaan we die ook maar opofferen aan de economische drang op de toeristische industrie weer op gang te krijgen ?

  Ergo, het openstellen van het eiland kan zeer veel verschillende gevolgen hebben en die gevolgen moet je inschatten en je moet nu al beslissingen maken wat je gaat doen als een bepaalde situatie zich straks gaat voordoen. Pas dan erover na gaan denken is geen optie, dat is gewoon zeer slecht leiderschap.
  Maar goed, de ‘what if’ vraag is dus pro-actief denken en dat kennen we hier op Curacao in het geheel niet. Vandaar dat de realiteit van de dag ons ook iedere keer inhaalt en we schaapachtig staan te kijken wat er nu weer is gebeurd.

 35. Ambulant

  Meloen.. hoeveel (jonge) kinderen moet jij te eten geven… hier op het eiland.

  De grootste risico groep is nog steeds 70 jarigen en ouder kalend met overgewicht en stevige onderliggende medische klachten.
  Kijk dat hier nog even na als je het vergeten bent. (dementie is ook zo’n onderliggende oorzaak)
  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

  Die gingen altijd al dood aan griep.
  Maar nu heet het geen kanker diabetes hartfalen COPD long falen etc.
  Maar het heet corona.

  Dat ze medische protocollen en oorzaken vergeten waren uit eerdere jaren is gewoon slordig geweest.
  Dat de politiek overmatig heeft gereageerd was pure paniek.
  Terwijl het helemaal niks nieuws is.
  Beschreven en bestudeerd maar het had geen aandacht en viel onder de grote noemer griep.

  En ik kan wel weer met stapels statistiek komen maar het is gewoon niet zo vreselijk anders dan eerdere jaren. Een ook niet in de USA.

  Dus sluit je zelf op en wacht op een vaccin.
  Wat waarschijnlijk niet komt en wat je mogelijk alleen maar vatbaarder maak voor andere dingen, zoals nu influenza vaccins deden met Sars.

  Ga je bier drinken op je bootje wat je vissen noemt.
  Lekker in de UV / zon op het water.
  Gezellig met je vrouw.

 36. Joseph S

  @ Meloen

  Applaus: wellicht kan mijnheer ook een bijdrage leveren aan het bestuur van het land.
  Uw visie sluit namelijk naadloos aan op die van onze laffe en volledig incapabele leiders.

  What if?

  Vooral blijven afwachten en hopen dat het overwaaid en leuke tactieken bedenken. Wederom een grote gelijkenis qua handelswijze van onze schijterige machthebbers.

 37. John Bash

  Zo is dat. Hotels op 1 juli weer open, toeristen het eiland binnen laten stromen. Willen de gasten naar de stad om te winkelen of een restaurant bezoeken. Ok, in gereserveerde groepjes onder begeleiding van de corona politie. Naar het strand, dan met de touringcar en onder begeleiding van eveneens de corona politie. Hier zou men politur voor in kunnen zetten en tijdelijk omdopen tot coronatur. Hotels dienen zelf te zorgen dat ze gasten ontvangen met een corona vrij certificaat.

 38. Ambulant

  Is Aruba dus sneller en slimmer met alles. ??

  Geen carnaval ook zeker in 2021….
  Carnaval moet je ook vooruit plannen toch…
  Hoe ga je dat regelen met 2 meter afstand.
  Beginnen op Bandabau en eindigen op westpunt.
  Maal zet z.n wapens al klaar…

  Als we niet snel open gaan dan kan dat hele Carnaval niet eens worden betaald.

  Het begon met PandePaniek en het eindigt in CoronaDictatuur….

 39. Joep Meloen

  Wanneer we nu het eiland zonder restricties opengooien dan hadden we die hele lockdown ook niet hoeven doen, dus dat lijkt mij niet de oplossing.
  Corona was een zeer dodelijk virus en is dat nog steeds, daar is geen verandering in gekomen. Landen die het virus afdeden als ‘maar een griepje’ betalen nu de prijs. Brazilië meer dan 1000 doden per dag, Zweden nog steeds tegen de 100 en Mexico ook rond de 500 per dag. Dag in dag uit.
  Gooi je nu de grenzen van dit eiland volledig open, zonder restricties, dan komt corona dus hoe dan ook weer terug en krijgen we ook lokale besmettingen. Dat is een heel simpel rekensommetje, hoeven we verder niet moeilijk over te doen.
  Wanneer dat gebeurt staan we dus weer voor de vraag: ‘lock down of gewoon maar doorgaan ?’
  Stel voor dat de keuze doorgaan is dan mogen we verwachten dat de personen in de directe omgeving van de toeristen als eersten besmet gaan worden en dus ziek gaan worden. Niet allemaal zullen ze zware symptomen krijgen, maar griep, hoesten etc zit er wel in en in alle landen worden positief geteste coronapatiënten in quarantaine geplaatst. Dat kan thuis of ergens anders, maar hoe dan ook…………….ze gaan niet meer naar het werk.
  Het gevolg van die lokale besmettingen is dus uitval van het personeel van de hotels en de horeca. Dan vraag ik me toch af hoe je een hotel wilt gaan runnen wanneer de helft van het personeel uiteindelijk ziek thuis zit ?
  Dan hoor ik sommigen al zeggen: ‘ja, maar we gaan ze allemaal mondkapjes geven en beschermende kleding’.
  Spijt me zeer, maar als ik even in herinnering roep hoe velen hier omgingen met de regels tijdens de lock down dan heb ik er totaal geen vertrouwen in dat men de regels straks wel serieus gaat nemen.

  M.a.w. leuk dat men dit soort ballonnetjes op wil laten gaan, maar redeneer dan ook door. Stel jezelf gewoon iedere keer de ‘what if’ vraag. Wat gaan we doen als ? En wanneer we dat dan doen, wat zijn daar dan weer de gevolgen van ? En hoe gaan we die gevolgen dan weer opvangen ? Pas wanneer je dat plaatje tot 10 stappen erna in je hoofd hebt zitten kun je een weloverwogen beslissing maken. Maar nu beslissen om de boel maar weer open te gooien zonder een plan te hebben hoe je om zult gaan met lokale besmettingen en wat die lokale besmettingen voor de economie gaan betekenen, lijkt mij niet echt handig. Ik snap dat de hotels ook in de problemen komen, maar wanneer je de boel zomaar opengooit kom je uiteindelijk ook wel in de problemen, al is het alleen maar omdat het personeel gaat uitvallen.

  Oftewel, terug naar de tekentafel.

 40. Knoek-koe

  ……“Quarantine is when you restrict the movement of sick people.
  Tyranny is when you restrict the movement of healthy people””…….

  @ODN, onze luie onbekwame en ongeorganiseerde bestuurders vonden het makkelijker om iedereen oo te sluiten , ipv goed na te denken en een beleid uit tezetten wat wat intelligenter was…

  Zou ook veel inspanning en denkcapaciteit vergen, en ja, de overheid heeft zeker wel een paar goede denkers, maar het gros bestaat vooral uit domme familieleden en nog dommere bysides en vriendjes.

 41. Joseph S

  Onze uitverkoren idioten willen waarschijnlijk dat we onder even steen blijven schuilen tot medio 2021.

  Dan is het probleem ook opgelost want het gros van de bevolking zal op deze manier 2021 nooit en te nimmer halen.

  Gooi verdomme op zéér korte termijn de grenzen weer open stelletje lafbekken en hef de avondklok per direct op.
  Ga nu bij jullie zelf te rade en bedenk dat het beter is voor het eiland de eer aan jezekf te houden. Wat hebben jullie nu werkelijk gepresteerd in afgelopen 10 weken?

 42. Ook dat nog

  Wil Chata echt impact hebben, hier jullie nieuwe slogan. Alle hotels gegarandeerd vol:

  “Quarantine is when you restrict the movement of sick people.
  Tyranny is when you restrict the movement of healthy people”

  Graag gedaan Chata…

 43. Moeilijke, zware, en turbulente tijden. Iedereen heeft of zal behoefte aan alles hebben. Let wel, mensen in vorige generaties zijn technologisch nooit bij machte geweest de aarde te ruïneren, maar nu gebeurt het. De meeste mensen die thans op aarde leven, zijn er tevreden mee de huidige moeilijke tijden te overleven en de ene wereldcrisis na de andere door te komen en ten slotte na op betere tijden gehoopt te hebben, die zij (misschien) nooit verwezenlijkt zien worden, te sterven. Dat is de enige overleving die zij kennen of waaraan zij denken, terwijl zij zo lang zij kunnen aan het menselijke leven trachten te hangen. Dat moet iedereen, maar ook Hans Slier onder ogen moeten zien. De magere jaren zijn na de vette jaren aangebroken. Hoe lang het zal duren mag Joost weten. Maar het wordt steeds erger en erger, en voorlopig zal er zicht of verbetering op komst. De hele wereld staat op z’n kop. Kijk maar ‘ns naar het nieuws. Men praat over doden en verderving, over oorlogen, ellende, rampspoed, natuurrampen, moord, vernietiging etcétera alsof het de normaalste gang van zaken is. Men is gewend aan al deze ellende. De nieuwslezers praten over ellende en met dezelfde stemvolume praten zij over leuke lieve en aangename dingen. Mensen zijn gewend aan deze tijd(en). Dus Slier, het einde van de tunnel is nog lang niet in zicht, het is nog ver, heel ver. So, fasten yor seat belts buddy. It’s time to sing: olé olé olé, we are the champions.

 44. Kan geen Marco B zijn. Die rommelt graag rond met veel jongere dames.

  Trouwens was die Pride jongen Miles niet de Chata voorman?

 45. Redactie, ik weet niet wie Hans Slier is maar u heeft de foto van Marco Borsato bij het artikel geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *