28 C
Willemstad
• zaterdag 20 augustus 2022

Laatste reacties

AD | ‘Hoop GZE vervlogen’

De locatie waar de nieuwe raffinaderij van Guangdong Zhenrong Energy in Zuid-Dawei, Myanmar gebouwd moest worden.

Willemstad – Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft met gemengde gevoelens kennisgenomen van het nieuws dat de bouw van een nieuwe raffinaderij in Myanmar is stopgezet vanwege ernstige financiële problemen bij investeerder Guangdong Zhenrong Energy (GZE).

Dat verklaart de minister-president tegenover deze krant. Het nieuws bevestigt volgens Rhuggenaath hetgeen al eerder naar voren is gekomen uit de bevindingen van de due diligence en deskresearch van Curaçao, namelijk dat GZE niet over de financiële en technische capaciteit beschikt voor het moderniseringsproject van de Isla-raffinaderij.

,,Aan de ene kant is het geen goed nieuws; de hoop en de grote verwachtingen die er waren, zijn vervlogen. Aan de andere kant bevestigt het nog meer het gelijk van de regering om zich op het zogeheten paralleltraject te richten.”

The Myanmar Times meldde gisteren dat de bouw van de nieuwe raffinaderij in het zuiden van Dawei, Myanmar in november van dit jaar is stopgezet vanwege financiële problemen van de Chinese investeerder GZE. ,,Het grootste probleem is dat de Chinese investeerder tot nu toe geen enkele vooruitgang heeft geboekt sinds het project is goedgekeurd”, zo schrijft de krant. Het artikel vermeldt ook dat ‘het project van naar schatting 2,6 miljard dollar gebouwd moest worden door de Chinese ontwikkelaar Guangdong Zhenrong Energy Co’. Het zou de eerste raffinaderij zijn die door GZE gebouwd zou worden.

Voormalig PAIS-leider Alex Rosaria, tegenwoordig consultant voor Azië, waarschuwde de Curaçaose regering in een recente blog voor de impact van het debacle van GZE in Myanmar. ,,Nu de bouw van een nieuwe raffinaderij in Myanmar is afgeblazen vanwege grote financiële problemen bij ontwikkelaar Guangdong Zhenrong Energy is het aan de regering om te voorkomen dat zoiets op Curaçao gebeurt”, zo schreef de oud-politicus, die verder aangeeft dat GZE gigantisch faalde bij de bouw van de nieuwe raffinaderij in Myanmar en dat de kosten voor de bouw enkele miljarden dollars bedragen.

In zijn blog schrijft Rosaria dat GZE vorig jaar een film vertoonde tijdens de ceremonie in het Renaissance Hotel, waarbij de MoU tussen Curaçao en het Chinese bedrijf werd getekend. De film moest dienen als het ultieme bewijs van de ernst en de capaciteit van GZE om de raffinaderij op Curaçao over te nemen. Bronnen hebben echter aan Rosaria gemeld dat Myanmar al iets meer dan een jaar op de hoogte was van de financiële problemen van GZE.

,,Dit betekent dat GZE al zeer ernstige financiële problemen had aan de andere kant van de wereld, toen wij de MoU met het bedrijf tekenden. De vraag is wat voor financiële due diligence het MDPT heeft gedaan of dat zij dat überhaupt heeft gedaan.”

Het recente nieuws van de bouwstop van de raffinaderij in Myanmar moet nog met Refineria di Kòrsou (RdK) en het MDPT worden opgenomen, aldus Rhuggenaath. En de ministerraad zal hierover een advies moeten uitbrengen. In dat advies zal ook de informatie worden opgenomen die het kabinet de afgelopen twee weken van GZE heeft ontvangen.

Vorige week heeft Baota Petrochemical Group een presentatie gehouden voor het MDPT. Volgens Rhuggenaath zou Baota op grond van de recente ontwikkelingen als een van de mogelijke alternatieven in het paralleltraject beschouwd kunnen worden.

Drie miljoen gulden aan fee MDPT

Tot en met juni 2017 is aan het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) voor de raffinaderij een bedrag besteed van 16,8 miljoen gulden. Dit is exclusief de kosten die zijn gemaakt vanuit de verschillende ministeries, bijvoorbeeld vanwege het beschikbaar stellen van expertise van personeel.

De professionals die een bijdrage hebben geleverd aan de onderhandelingen met PdVSA en Guangdong Zhenrong Energy (GZE) hebben volgens de administratie over de jaren 2015, 2016 en 2017 ruim drie miljoen gulden aan ‘fee’ ontvangen, om exact te zijn 3.065.905 gulden. Dit heeft de minister van Algemene Zaken, premier Eugene Rhuggenaath (PAR), onlangs geantwoord op vragen van Statenlid Marilyn Moses (MP).

Op dit moment bestaat het MDPT uit Clift Christiaan als voorzitter, Irving Moeniralam, Jaime de Sola, Errol Cova, Anko van der Woude en Ralph James. Of dit zo blijft, is niet zeker, zo kan worden opgemaakt uit het antwoord op de vraag over de nieuwe samenstelling van het MDPT.

Rhuggenaath: ,,We wachten op het rapport van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) om een definitieve beslissing te nemen over de samenstelling.” Dat rapport is inmiddels af en wordt deze week naar Rhuggenaath gestuurd.

De vraag of Curaçao zich bewust is van de geopolitieke gevolgen van overname van de raffinaderij door GZE, beantwoordt de premier bevestigend. Ook geeft hij aan in gesprek te zijn met de Nederlandse regering over de toekomst van de raffinaderij. ,,Over de mogelijke deelname van Shell wordt echter niet gesproken”, zo stelt de premier.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

7 reacties

 1. @Sander, de mensen uit de mondi serieus nemen en hulp bieden.

  Verdienen ze dat wel? Ze blijven gewoon achter blind achter de mafia partijen lopen. Cova is nu een held voor ze.

 2. inderdaad dat krijg je als je imbecielen laat regeren…
  de vrienden van de maffia partijen zijn ongeschoold en allemaal geldwolven.
  zou het volk een keer leren hiervan.
  En niet meer op maffia te stemmen?
  ik denk van niet.
  De mensen die niets hebben denken niet, ze geven hun stem aam de partij die het meest beloofd en leuke cadeautjes geeft tijdens de verkiezingen..
  Je kunt van die mensen ook niet meer verwachten…
  Het enige wat helpt is de maffia uitroeien en daar hebben we een sterk OM voor nodig.
  Ik denk dat er aangewerkt wordt en hopelijk gaat dan ook de huidige regering eens de mensen uit de mondi serieus nemen en hulp bieden..

 3. Dit krijg je dus wanneer je nitwits geld heeft om een project te doen dat ver, maar dan ook ver boven hun capaciteiten ligt. Dan gaan ze er met het geld vandoor.
  Helemaal niemand vond het een goed idee om even te checken of GZE wel was die ze beweerden te zijn. Nee, gewoon meteen handtekening zetten en vastleggen. Probeer nu maar eens onder al die boetebepalingen uit te komen, succes.

  En in de tussentijd is er geen enkele andere gegadigde voor die oude troep, behalve PdVSA zelf. Die zijn bijna failliet, hoef je geen investeringen van te verwachten.
  Bijna 4 jaar weggegooid, 19 miljoen down the drain, de overheid heeft geen geld meer en de belastingbetaler mag er voor opdraaien. Hoofdelijk aansprakelijk stellen deze idioten.
  Wat is dan de beste oplossing ?

  Laat de PdVSA daar nog maar even zitten middels contracten van maximaal 1 jaar en ga in de tussentijd een realistisch alternatief uitwerken. De boel opruimen moet nu zeer zeker eens worden bekeken als goed alternatief. Wanneer al die olie is opgeruimd krijgt ook het dok weer kansen om andere klanten binnen te halen, klanten die daar nu niet willen komen vanwege de immense vervuiling. Kunt moeilijk met je glimmend cruiseschip of mega-jacht de annabaai invaren, reparatie uitvoeren en vervolgens met een besmeurde romp de tent weer verlaten.

 4. Er zijn er maar een paar die geweldig via Werner Wiels hun zakken hebben gevuld, meer kan je er niet van maken, of niet dan Gerrit? jij kan het weten hoe het werkt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...