28 C
Willemstad
• zaterdag 20 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Benoeming van Prens ingetrokken

Premier Rhuggenaath Geen overeenstemming bereikt over rechtspositie Prens, SG Stella van Rijn blijft voorlopig interim directur DBB | Persbureau Curacao

Willemstad – De benoeming van Xavier Prens als directeur van Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) van Curaçao is ingetrokken. Dat bevestigen zowel minister- president Eugene Rhuggenaath (PAR) als Prens desgevraagd tegenover deze krant.

,,We hebben geen akkoord kunnen bereiken over de invulling van de rechtspositie, waarop ik een knoop heb moeten doorhakken”, zo luidt een eerste reactie van Rhuggenaath. Hoewel verrast en teleurgesteld hoopt Prens dat partijen alsnog ‘tot een elegante oplossing komen om het directeurschap in Fort Amsterdam te kunnen vervullen’.

Ook de premier geeft aan deze ontwikkeling te betreuren, want ten eerste stond de invulling van DBB hoog op zijn prioriteitenlijstje en daarnaast behoorde Prens wat hem betreft bij de beste kandidaten. In juli maakte deze krant bekend dat Prens – die sinds 2013 Gevolmachtigd minister van Curaçao in Washington is – het nieuwe hoofd in Willemstad zou worden. Hiervoor was hij werkzaam op het consulaat in Miami en de ambassade in Trinidad. Na zijn studie in Leiden deed Prens het ‘klasje’ van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Van 2010 tot 2013 was hij beleidsadviseur DBB. ,,Ik heb steeds graag als loyale ambtenaar gediend en vind het nog altijd een grote eer om Curaçao te mogen vertegenwoordigen. Ik heb dat de afgelopen 20 jaar met veel plezier en inzet gedaan in verschillende uitdagende functies, zowel op Forti als op diplomatieke vertegenwoordigingen van het Koninkrijk in het buitenland”, aldus Prens. Die verder aangeeft bezwaar te hebben aangetekend tegen het besluit zijn benoeming in te trekken en een procedure te hebben opgestart.

,,Het feit dat er nog geen overeenstemming was over een laatste punt in de rechtspositionele sfeer betekent voor mij geenszins dat er geen billijke oplossing mogelijk is.”

Er is volgens Rhuggenaath nog geen andere persoon in beeld voor het directeurschap van DBB met als vestigingsplaats het Fortplein, op amper honderd meter loopafstand van waar de ministerraad van Curaçao vergadert. Deze dienst met ongeveer 15 medewerkers, die rechtstreeks valt onder de minister van Algemene Zaken, premier Rhuggenaath, staat in nauw contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en speelt een belangrijke rol voor wat betreft de contacten met het buitenland, in het bijzonder de voornaamste handelspartners en de landen in de regio.

Buitenlandse Zaken is conform het Statuut een koninkrijksaangelegenheid, maar de Caribische landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben ook een eigen dienst; de internationale betrekkingen op autonome gebieden zoals economie, onderwijs en gezondheidszorg vallen wel onder de verantwoordelijkheid van Curaçao.

Brief personeel DBB aan regering

De krant Èxtra berichtte gisteren dat de ministerraad het benoemingsbesluit om Xavier Prens aan te stellen als hoofd van de Dienst Buitenlandse Betrekkingen (DBB) zelfs zou hebben teruggedraaid. Rhuggenaath houdt het erop dat geen overeenstemming kon worden bereikt over zijn rechtspositie.

Het Papiamentstalige dagblad stelt ook een brief te hebben ingezien waarin het ambtelijk personeel van DBB de regering verzoekt het besluit om de voorgenomen aanstelling van Prens in te trekken, in heroverweging te nemen. Er zou onvrede zijn over het feit dat er al een tijdlang geen directeur is en dat deze positie wordt waargenomen door secretaris-generaal (SG) Stella van Rijn van Algemene Zaken.

De medewerkers stellen dat de premier niet goed en volledig zou zijn ingelicht en menen dat de SG als waarnemend directeur er verantwoordelijk voor is dat de benoeming van Prens geen doorgang vindt. Sinds het vertrek van Arthur Kibbelaar in 2016 is de DBB-directeursfunctie vacant en het geduld van het personeel raakt op.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...