31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Democracy now! | Friday, September 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

AD | Hongerstaking lijkt zinloos

Twee vrouwen hebben kinderen hier. Een andere vrouw is zwanger. Van Delden heeft aan de zwangere vrouw gevraagd om de hongerstaking te heroverwegen, maar de vrouw stelt dat ze liever hier dan in Venezuela omkomt van de honger | Extra

Willemstad – De hongerstaking van acht illegale Venezolaanse vrouwen die sinds gisteren niet meer eten om uitzetting te voorkomen, lijkt nutteloos nu verantwoordelijk minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie verklaart dat de uitzetting naar Venezuela doorgaat.

De minister legt in gesprek met deze krant uit dat de vrouwen als economische vluchteling worden beschouwd en dat dit geen grond is om hier te kunnen blijven.

,,De United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) riep onlangs op om Venezolanen die naar andere landen gaan met respect te behandelen. De verklaring was niet dat Venezolanen op dit moment niet teruggestuurd kunnen worden. Als die situatie zich voordoet, is Curaçao bereid om 250 mensen op te nemen. Maar zover is het nu nog niet”, aldus de minister.

Girigorie heeft de groep vrouwen die in hongerstaking is gegaan gisteren in de barakken bezocht. ,,Ik heb naar de vrouwen geluisterd en heb begrip voor hun situatie. Ik heb ook uitgelegd wat de regels zijn om hier toegelaten te worden. De vrouwen zijn mogelijk opgelicht door mensen die hun documenten zouden regelen. Als we de namen hebben, kunnen we daartegen optreden.”

Een aantal van de vrouwen heeft sinds vorig jaar een vergunningaanvraag ingediend, aldus Angel van Delden van Noticias Curazao, die contact heeft met de groep. Twee vrouwen hebben kinderen hier op school zitten. Een andere vrouw is zwanger. Van Delden heeft aan de zwangere vrouw gevraagd om de hongerstaking te heroverwegen, maar de vrouw stelt dat ze liever hier dan in Venezuela omkomt van de honger.

De belangenvereniging Venex voor Venezolanen in Curaçao wil dat de groep illegalen dispensatie krijgt in afwachting van een structurele oplossing. Op die manier kunnen de Venezolanen zelf in hun levensonderhoud voorzien, aldus Venex.

De groep heeft vanmiddag een gesprek met de Venezolaanse consul. Zij zou de Venezolaanse vrouwen met juridisch advies helpen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

10 reacties

 1. @ Yu di Korsou,

  Ik snap je sentiment en ik zou ook graag willen dat het eiland zo groot en rijk was dat we iedereen een menswaardig bestaan konden geven. Maar helaas is dat niet zo en dus is er ALTIJD eentje de laatste.
  Je kunt deze vrouwen hier toelaten, morgen staan er weer anderen en wat doe je dan ? Of gebruik je de regel dat iedereen die voet aan wal zet mag blijven ? Dan krijg je geheid de situatie dat er mensen op 2 meter voor het strand gaan verdrinken, dus die trek je eruit, mogen ook blijven. Vervolgens slaat het bootje 100 meter voor de kust om en daarna 500 meter, een mijl, 5 mijl etc. Wanneer zeg je dan: ‘sorry, maar die van gisteren waren de laatsten ?’
  Dat schijnen velen te willen vergeten, men kijkt altijd naar de individuele gevallen en geloof me, wanneer je dat doet kun je gewoon beter iedereen toelaten. Wordt een beetje druk op de klip, maar dan bereik je wel je doel.

  Om dat soort situaties te voorkomen en de aanzuigende werking tegen te gaan kun je beter iedereen terugsturen. Klinkt hard, maar gezien onze mogelijkheden en middelen is het de enige oplossing.
  Wil je dat iedereen welkom is dan zou ik zeggen: ‘open de deur van je huis, trek je eigen portomonnee en krijg anderen ook zo ver dat ze dat willen doen’. Wellicht dat we dan ergens komen.
  Maar omdat je zoveel geeft om deze hongerige mensen die uit Venezuela komen…………….ik ken nog wel wat schrijnende adresjes hier op Curacao, zijn ook mensen en geloof me, die zijn ook heel blij met alle vormen van eten, meubilair of zelfs een dak boven het hoofd. Dus i.p.v. het van ver te halen…………kijk gewoon eens om je heen en ga daar hulp bieden, het zijn immers ook mensen. En wanneer zij allemaal iedere dag te eten hebben en een menswaardig bestaan kunnen leiden, laten we dan eens gaan kijken wat we bij kunnen dragen aan Venezuela.

 2. @ericlapas

  Ik had het alleen maar over de “appels met peren” van Yu di Korsou.

  Van mij mogen die 8 vrouwen heus wel blijven. Rest alleen nog de vraag, wie die ene vrouw bezwangerd heeft.

 3. Volgens mij maken Sate Batata en Joep een denkfout, het gaat om mensen die al hier zijn, met nadruk op mensen. Wij moeten als het om deze vluchtelingen gaat, een rationeel debat kunnen voeren en ons niet door angst laten leiden. Ik zie de aanzuigende werking van miljoenen Venezolanen niet. Wij hebben per slot van rekening een grenscontrole.

 4. @Yu di Korsou schrijft: “Onze eigen mensen gingen ook in de vorige eeuw naar cuba- dominicaanse republiek – puerto rico etc om werk te zoeken en werden niet teruggestuurd”

  Klopt, maar ze gingen daar LEGAAL naar toe, notabene meestal op uitnodiging, omdat daar een tekort was aan arbeiders veelal in de zuikerrietplantages/-industrie.

 5. Als ik de reactie van dhr joep meloen lees dan denk ik. De voorlaaste wilt niet dat de laatste binnenkomt. De vijand van een immigrant is altijd een andere immigrant. Zo te zien, gaan wij de geschiedenis in als een egoïstische eiland. Onze eigen mensen gingen ook in de vorige eeuw naar cuba- dominicaanse republiek – puerto rico etc om werk te zoeken en werden niet teruggestuurd. Ze zijn vluchtelingen. Waarom worden ze opgesloten alsof ze criminelen zijn? Foei quincy girigorie. Have a heart.

 6. @ Ericlapas,

  Met jouw opstelling hebben we straks 30 miljoen Venezolanen alhier. Het klinkt altijd leuk om te zeggen: ‘we moeten ze helpen’. Maar als puntje bij paaltje komt wil niemand ze helpen. Het moet altijd de overheid zijn, maar helaas is die, door corruptie, fraude en vriendjespolitiek, zo failliet als het maar zijn kan.
  Wil jij deze vrouwen helpen dan zou ik zeggen: ‘zorg dat er eten komt in Venezuela’. Daarmee los je het probleem op, maar vrees dat jij nu gaat komen met het argument dat je niet even 30 miljoen Venezolanen van eten kunt voorzien.
  Wel, beste Ericlapas, wij krijgen het nog niet eens voor elkaar om de eigen bevolking van eten te voorzien. Veel kinderen gaan zonder eten naar school, veel ouderen mogen het doen met 1 maaltijd. Dus als je zo begaan bent met het wel en wee van mensen…………….steek de handen uit de mouwen en verzorg het eten voor deze mensen. En wanneer je dat hebt gedaan kun je eens gaan nadenken over de Venezolanen.

 7. Volgens mij gaf Girigorie vandaag op de radio ook aan een gesprek met de Venezolaanse Consul te zullen hebben. Dit gesprek zou niet moeten gaan over juridische bijstand aan de Venezolanen waarvan de verblijfsperiode verstreken is, maar hoe e.e.a. op humanitaire wijze gekanaliseerd kan worden. De EU sancties treft de ‘kopstukken’ van Venezuela niet. Deze dames zijn de dupe (worden op allerlei manieren misbruikt) en maakt het handhaven van beleid hier ook ingewikkelder. Het kost misschien wat extra inspanning, maar het zou goed zijn als er duidelijkheid is over hoe er met deze groep mensen (geen vluchteling) omgegaan gaat wirden. Zo voorkom je een ‘aanzuigende werking’. Voorts geld dat ‘uitzonderingen’ bevestigen de regel. Dus, zou men kunnen stellen dat iedereen die hier per x datum was en waarvan het verblijf verloopt, een automatische verlenging van x periode krijgt, indien de persoon niet uit eigen vrije wil vertrekt of kan vertrekken. Iedereen dat na x datum gearriveerd is kan geen aanspraak op deze regeling maken. Vervolgens met Venezuela tot overeenstemming komen hoe verder af te handelen.

 8. Deze man is waarschijnlijk de grootste hufter die er is. Je moet echt een hart van steen hebben om mensen in hongerstaking naar een land waar niets te eten is uit te zetten. Jammer dat als het om misdaadbestrijding gaat hij meer en meer als een klein bang jochie overkomt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -