31 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

DH | Witness says Frans got large ‘commission’ for BTP building but also other former politicians

~ Including $200k in political contributions to Ohndhae ~ PHILIPSBURG--Two witnesses testified under oath in open court on Wednesday as part of former Member of Parliament (MP) Frans...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Hindervergunning Isla nooit gebruikt

HomeNieuwsAD | Hindervergunning Isla nooit gebruikt
Hindervergunning Isla nooit gebruikt | Foto Persbureau Curacao
Hindervergunning Isla nooit gebruikt | Foto Persbureau Curacao

Willemstad – Bij de Isla-raffinaderij zijn gedurende de duur van de huurovereenkomst tussen PdVSA en Refineria di Kòrsou (RdK), nooit de voorschriften voor de hindervergunning geëvalueerd.

Dit terwijl in de overeenkomst is openomen dat deze elke vijf jaar aan een evaluatie onderworpen moeten worden. Ook het aanscherpen van de hindervergunning is nimmer geëffectueerd.

Aan handhaving is ook niet voldaan vanwege personeelstekorten bij de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer (MNB). Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) met betrekking tot het milieubeleid.

In het rapport staat over PdVSA en RdK:

,,De overheid heeft al jaren het voornemen om de voorschriften in de hindervergunning van de Isla aan te scherpen, waaronder het voorschrijven van internationale richtlijnen of Europese normen voor de luchtkwaliteit in plaats van de huidige Amerikaanse normen. Volgens het eindrapport project Versterking Milieudienst Curaçao (gestart in 2009) was de eerste uitdaging van dit project onder andere de aanpassing van de hindervergunning van de Isla-raffinaderij. De bestaande hindervergunning moest zodanig worden aangepast dat deze adequaat en handhaafbaar is, zodat op basis daarvan de noodzakelijke milieumaatregelen kunnen worden geëist en voldaan kan worden aan de luchtkwaliteitseisen. In het kader van het project heeft een externe deskundige in december 2010 een eerste concept gereviseerde vergunning Isla opgesteld. Er is nog steeds geen definitieve gereviseerde hindervergunning Isla. Gedurende het onderzoek is een tekort aan gespecialiseerd personeel voor het afhandelen en reviseren van complexe hindervergunningen als een van de oorzaken daarvan genoemd. Momenteel zou nog één advies ontbreken om de revisie van de vergunning af te kunnen ronden.”

Ook voor het handhavingsaspect van de complexe industrieën in het algemeen, is specialistische kennis nodig, met name van procestechnologen. Ook hier is sprake van gebrek aan personeel. ARC:

,,Alle complexe industrieën kunnen frequenter en intensiever gecontroleerd worden. Als voorbeeld is de Isla genoemd. De Isla beslaat een groot terrein met handhavingsaspecten. Het heeft acht installaties. Ingeval van meerdere procestechnologen kan MNB bij de Isla op meer plaatsen tegelijk controleren en zo een helikopterview krijgen. Ook kan MNB frequenter en intensievere controles uitvoeren dan nu het geval is.”

Als er meer procestechnologen zouden zijn, dan zou de kwaliteit van de handhaving verbeteren, er meer onderling overlegd kunnen worden en zou er meer kennis beschikbaar zijn om risicoanalyses te maken van de gebieden waar handhaving door MNB moet gebeuren, zo stelt de ARC vast.

Ten aanzien van de raffinaderij wordt in het ARC-rapport wel gemeld dat er op dit moment specialisten ingehuurd worden.

,,Er is geen duidelijkheid verkregen of de inhuur bestemd is voor controle/inspectie van de Isla of voor de revisie van de hindervergunning van de Isla. Er is een bedrag van 60.200 gulden begroot op de begroting 2015 van MNB voor advieskosten van derden. Daarmee zal het tekort van twee procestechnologen niet volledig gedekt kunnen worden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. ,,De overheid heeft al jaren het voornemen om de voorschriften in de hindervergunning van de Isla aan te scherpen, waaronder het voorschrijven van internationale richtlijnen of Europese normen voor de luchtkwaliteit in plaats van de huidige Amerikaanse normen,,
    Tja, plannen maken daar zijn we goed in, uitvoeren is hier een totaal ander `ding`. En in de tussentijd voldoen we gewoon nergens aan en dat laten we dan gewoon maar zo.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties