32 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 15:46

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Hard oordeel rechter in zaak Drum

Hard oordeel rechter in zaak Drum

Kralendijk – Rechter Marije van den Ende was bij de uitspraak in de zaak Drum onverbiddelijk voor Bonairiaan Rachyt S. Hij kreeg, conform de eis van officier van justitie Antoinette Doedens, 20 jaar gevangenisstraf.

Veel milder was de rechter voor de 21-jarige Nitzael P.G., die de dodelijke schoten afvuurde op politieagent Ferry Bakx. Hij kreeg 19 jaar cel, waar 25 jaar was geëist.

De zaak Drum gaat over een overval op 17 augustus 2016 in de wijk Sabadeco op Bonaire. Tijdens de overval op de woning van de familie Van Dijk werd de politie gealarmeerd. Toen die aan de deur kwam, vluchtten de overvallers de mondi in, maar agent Bakx (45) ging achter William P.M. aan. Zijn jonge neef Nitzael schoot de agent dood.

- Advertentie -

De overval, waarbij op zichzelf relatief weinig geweld is gebruikt, en de daaropvolgende dood van agent Bakx ‘heeft grote maatschappelijke onrust veroorzaakt en ook binnen het politiekorps diepe indruk gemaakt’, zei de rechter. Dit was nooit eerder op Bonaire gebeurd. ,,Het overlijden van agent Bakx, die zich in de kracht van zijn leven bevond, betekent een onaanvaardbare aantasting van het recht op leven en een groot persoonlijk drama voor zijn nabestaanden.”

Al aan het begin van de zitting kondigde de rechter aan dat er ‘forse gevangenisstraffen’ zouden worden opgelegd. Ook lichtte ze al een tipje van de sluier op toen ze tegen S. zei ze dat hij een zwaardere straf ging krijgen dan P.G. ,,Er spreekt weinig in uw voordeel”, zei de rechter. De Bonairiaan wordt omschreven als berekenend, hij gaf geen opening van zaken en wrong zich in allerlei bochten om zijn aandeel in de zaak te minimaliseren. ,,Uw spijtbetuiging komt weinig oprecht over”, aldus Van den Enden.

S. heeft alles geregeld voor zijn plannen om de familie De Jongh te overvallen en wordt ook veroordeeld voor mensensmokkel en het regelen van onderdak voor de Venezolanen. Bovendien heeft hij samen met Chanon R. de invoer van vijf vuurwapens en twee kilo cocaïne gepland. Die zouden ze na de geplande overval op de woning van de familie De Jongh verkopen. Hij maakte volgens de rechter ‘misschien wel misbruik’ van de slechte situatie in Venezuela voor zijn ‘misdadige plannen’. Hij liet hen bovendien het vuile werk opknappen.

Het verweer van S. dat hij nooit van plan was geweest een overval te plegen, maar dit gebruikte als lokmiddel, wordt door Van den Enden niet geloofd. De WhatsApp-berichten tussen hem en R. spreken boekdelen. Dat de overval op De Jongh niet is doorgegaan, is alleen door de omstandigheden, aldus de rechter. Want na de overval op de woning van Van Dijk, die ook door S. werd aangewezen om alvast aan geld te komen, ontstond er een jacht op de daders.

- Advertisement -

Van den Enden wees de pogingen van meerdere advocaten om de overval en de dodelijke schietpartij als losse incidenten te zien af. ,,Weliswaar heeft P.G. verklaard dat hij heeft geschoten omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat agent Bakx op zijn neef, William P.M, zou schieten, maar hij heeft ook een tweede reden gegeven: hij moest zelf agent Bakx passeren en vreesde dat hij (…) in de rug zou worden geschoten.”

Daaruit concludeert de rechter dat het een vlucht was na de overval, waardoor beiden met elkaar in verband staan. Overigens gelooft ze wel dat vooraf is afgesproken niet te schieten tijdens de overval, maar daaraan heeft P.G. zich niet gehouden. Dat de jonge schutter impulsief en in de stress daartoe besloot, hadden S. en de anderen als een risico moeten voorzien. Daarom wordt ook hen dit aangerekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...

PBC | Koninkrijksteam honkbal bereikt finale Europees kampioenschap

Persbureau Curacao ITALIË – Na een spannende wedstrijd tegen Spanje die met 9-8 werd gewonnen, heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Het team wist een voorsprong...

PBC | Commotie op Curaçao over salaris directeur Centrale Bank

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een kort videofragment dat rond gaat op social media op Curaçao wordt gezegd dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en...

PBC | Coronacijfers Curaçao 17 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op vrijdag 17 september zijn er 36 mensen uit isolatie gekomen. Daarnaast zijn er weer 50 mensen positief uit de PCR test gekomen en...
- Advertentie -