AD | CPost: Community boxes zijn noodzaak

Community mailbox Cpost | Jeu Olimpio

Willemstad – Het is de harde realiteit: de bezorging van brieven is te duur. CPost heeft geen alternatief en moet zich aanpassen aan een veranderende wereld. De plaatsing van community mailboxes is slechts een van de maatregelen om de kosten te drukken van een verliesgevende dienstverlening.

Dat zegt CPost-directeur Andy Luisa. Nadat eerder al onder andere in Marchena en Groot Kwartier gemeenschappelijke brievenbussen werden geplaatst, zullen binnenkort ook op pleinen in Kas Grandi en Coromoto community mailboxes worden geïnstalleerd.

,,Bittere noodzaak”, zegt Luisa. Want het aantal brieven dat dagelijks moet worden bezorgd, blijft afnemen. Particulieren sturen elkaar al jaren nauwelijks nog een brief en klanten van bijvoorbeeld utiliteits- en telecombedrijven en banken ontvangen hun rekeningen en andere correspondentie steeds vaker digitaal.

,,Een postbesteller van ons bedrijf verdient ongeveer 2.000 gulden per maand, terwijl het rondbrengen van de post amper 500 gulden opbrengt”, illustreert Luisa de kritieke situatie. ,,Het gaat ons erom dat onze 200 werknemers hun baan behouden.”

Aanvankelijk was er nogal wat weerstand tegen het plaatsen van postbussen op een centrale plek in de buurten. Ombudsman Keursly Concincion noemde het project vorig jaar oktober in een rapport ‘onwettig’ en vond dat er te weinig rekening werd gehouden met mensen met een fysieke of psychische beperking.

Luisa weerlegde de kritiek direct en zei destijds dat het plaatsen van community mailboxes via een ministerieel besluit volgens de wet gebeurt. Bovendien zouden kinderen en kleinkinderen, net zoals dat gebeurt met het innen van het pensioen, ook de post kunnen ophalen voor ouders en familieleden die minder goed ter been zijn.

Ook nu weer benadrukt de CPost-directeur dat de parken met gemeenschappelijke brievenbussen onderdeel vormen van een project om het sociale leven in de wijken nieuw leven in te blazen. ,,Waar pleinen worden aangelegd of gerenoveerd, komen community mailboxes”, zegt Luisa. ,,Vorig jaar hebben we op initiatief van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning zeven buurten bezocht. De bewoners konden ideeën aandragen. Als CPost hebben wij de noodzaak van het gebruik van community boxes toegelicht.”
Maar er gebeurt veel meer om het bestaansrecht van het bedrijf veilig te stellen.

Luisa noemt de mogelijkheid om via www.goisco.com boodschappen te bestellen. ,,CPost levert de bestelling op het gewenste tijdstip thuis af. Een mooi voorbeeld van hoe je als bedrijven kunt samenwerken. We maken gebruik van onze sterke punten om diensten aan te kunnen bieden die verwant zijn aan het traditionele post bezorgen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

14 Reacties op “AD | CPost: Community boxes zijn noodzaak

 1. nu komt mijn post denk ik, nog maar 1x per week
  en ik denk dat ze vaak het aan het opsparen zijn
  ik krijg zeer zeker……niet AL mijn post
  WAAROM denk je dat bedrijven digitaal hun rekeningen zijn gaan sturen?
  vast omdat de rekeningen TE LAAT danwel NIET BEZORGT worden.
  dus ja, dan krijg je dat steeds minder mensen en bedrijven nog post op een normale manier versturen
  dus…..hebben ze zelf veroorzaakt dat probleem van minder opbrengst
  jammer,
  ik denk dus dat de banen van deze 200 werknemers zeer zeker op de tocht staan, vooral als de communityboxen worden geplaatst

 2. Op papier is in ieder geval wel wat geregeld. Dat men zich daar volgens jou niet aan houdt doet niet ter zake.

  Overigens is in jou grote sprookjesboek ook geregeld dat je niet buiten de deur mag wippen hetgeen jij, blijkens eerdere verklaring, frequent doet.

 3. En niet zo’n beetje ook.

 4. Op papier is alles goed geregeld maar in praktijk is het anders, wie controleerde wie? Hoe weet je als je berichten worden gespiekt?

  Zelf bij de bankrekening van een ander kan je bijkomen.

 5. Ze moeten alle directeuren en diensthoofden ontslaan. Geef 5 jarige contracten. Bij zeer goed werk verlengen en bij matige resultaten ontslaan.

 6. Dus Luisa lult uit zijn nek!

 7. Wet wordt gewijzigd:

  Grondwet bij de tijd: e-mail ook onder briefgeheim
  Nieuwsbericht | 18-04-2017 | 16:07

  E-mail, sms en andere vormen van telecommunicatie krijgen voortaan ook de grondwettelijke bescherming van vertrouwelijkheid. Vandaag heeft de Tweede Kamer unaniem ingestemd met het voorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) artikel 13 van de Grondwet zo aan te passen dat ook voor deze vormen van communicatie het briefgeheim geldt.

  In het huidige artikel 13 van de Grondwet wordt nog gesproken van telefoon- en telegraafgeheim. Dat is niet meer van deze tijd. In het voorstel dat vandaag is aangenomen door de Tweede Kamer staat nu: ‘Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn brief- en telecommunicatiegeheim.’

  Alleen na tussenkomst van een rechter of in het belang van de nationale veiligheid met toestemming van in de wet aangewezen personen, kan inbreuk op dit recht worden gemaakt.

  Het voorstel tot wijziging van de Grondwet gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

 8. Luisa zegt: “Het gaat ons erom dat onze 200 werknemers hun baan behouden.”

  Plaats dan geen community boxen en laat ze de post maar met de fiets of te voet brengen. Heb je zomaar nog eens 3oo banen gecreëerd.

 9. Cpost heeft al jaaaren financiele problemen maar ze gaan nu pas onderzoeken of versterking van de pakketpostdienst van bedrijven naar consumenten de oplossing is. Ontslaan die bedrijfsleiding ! Maar ja die nepotisme , die zorgt er voor dat het hele eiland failliet gaat. Of wacht Cpost achteroverleunend op een nieuw douceurtje van de overheid ( = de bevolking ) van zeg 10 mio gulden? ( zie Insel Air : goed geld naar kwaad geld).

 10. Elektronische brieven en telefoon gesprekken zijn niet geheim, In Nederland moeten providers alle telefoongesprekken 1 jaar bewaren. Daarom hebben criminelen behoefte versleutelde gesprekken enz.

  Brieven worden ook vaak onderschept en gelezen daarom is dit strafbaar maar hiervan wordt er geen werk van gemaakt.

 11. ericlapas

  Wij kunnen het voor iedereen makkelijker maken, iedereen moet een email adres hebben. De sleutel tot je mail box is je password en alle mail gaat via de email aan jou de keuze om de mail op je smartphone of een laptop te lezen. De pakket post of andere post kan je bij Toko Fernando of bij Toko Sam singh bij jou in de buurt ophalen. Wij moeten niet in de stenen tijdperk blijven hangen.
  Zowel bij de overheid als in de private sector houden wij mensen in dienst in beroepen die met een pennenstreek weg te automatiseren zijn.

 12. Ik vind dit systeem beter, medewerkers van C-post zijn lui en doen hun werk niet zoals de burgers verwachten.

  Ik weet van heel veel mensen die een poststuk hadden verzonden maar de ontvanger bekend dat die post niet is aangekomen.

  Maar of medewerkers van C-post een onderzoek uitvoeren als een poststuk zoekraakt dat betwijfel ik, ook daar moet iets aan gedaan worden.

 13. Heel goed verwoord. Het is pure efficiëntie. Begrijpelijk, maar speel ook open kaart. Dat is het probleem met al die overheid instanties. Smoesjes verzinnen. Kijk naar UTS en hun buitenlandse avonturen, CPA en hun koraalbeschadiging of Aqualectra over lekverlies. Het is nooit hun schuld en het liefst richten zij de aandacht op kleine details of schuiven hun ondoelmatigheid af op de samenleving dan de daadwerkelijke problemen aan te pakken.

 14. Het argument van C-post dat zij graag die 200 werknemers hun werk wil laten houden is natuurlijk onzin. Wordt waarschijnlijk gebruikt om de bevolking gunstig te stemmen voor het genomen besluit maar zal niet waar blijken te zijn. Als die medewerkers niet meer langs de panden van de geadresseerden hoeven maar de post centraal in de community mailboxes moeten deponeren dan heb je al die medewerkers niet meer nodig. Dan kan 1 persoon doen wat nu 10 personen doen. Wat doen die 9 personen dan in de tussentijd? Een medewerkers kost 2000 gulden, hun bezorgactibiteiten levert 500 gulden op. Als ze in dienst blijven blijven ze 2000 gulden kosten maar ze bezorgen niets meer. Met alle begrip voor de problematiek van C-post , sterk afgenomen briefpost op een kleinschalig maar wijd uiteen liggend werkgebied, maar het werknemersargument is oneconomisch, desastreus en irreëel . ( is de volgende fase dat je je post op kunt halen bij de centrale verdeelplaats van C-post?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *