30 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 13:01

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Handreiking RdK aan Isla-bonden

Welk bedrag is gemoeid met de afgesproken afvloeiingsregeling is tot nu toe angstvallig geheimgehouden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) heeft de Isla-bonden gisteren een belangrijke handreiking gedaan door de betalingen die zij in het kader van de afvloeiingsregeling met PdVSA zijn overeengekomen op zich te nemen en dit in natura met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij te verrekenen.

Dit kan worden afgeleid uit een brief van interim-directeur van RdK Marcelino de Lannoy, aan de vakbondsleiders van PWFC (werklieden raffinaderij) en Apri (stafpersoneel). Het schrijven is ook gericht aan directeur Vanessa de las Nieves Flores Oisani van Refineria Isla Curaçao, dochter van Petróleos de Venezuela.

Met het aanbod van RdK wordt een obstakel weggenomen om de afvloeiingsregeling voor de circa duizend werknemers ten uitvoer te brengen. De Lannoy geeft aan dat dit in principe verder losstaat van de overheids-nv RdK, die eigenaar is maar niet de operator van de raffinaderij, echter – zo schrijft de interim-directeur – ‘in het belang van de werknemers en de gemeenschap als geheel zijn wij altijd bereid te helpen’.

- Advertentie -

Hij wijst erop dat de uitbreiding van de vrijwaring van de Amerikaanse sancties tegen Venezuela, zoals door RdK op 22 november van Ofac in Washington verkregen, mogelijkheden biedt om toch de nodige betalingen te doen aan het Isla-personeel.

RdK is bereid deze van Ofac verkregen faciliteiten in te zetten en daarvoor van Isla/PdVSA dezelfde waarde die de afvloeiingsregeling vertegenwoordigt in petroleum of petroleumproducten te ontvangen, deze vervolgens te commercialiseren en de opbrengsten hieruit op instructies van de bonden PWFC en Apri aan de werknemers uit te keren.

De Lannoy, die hiermee duidelijk aangeeft constructief mee te denken in het belang van de personeelsleden, stelt dat het een en ander kan worden uitgewerkt in een overeenkomst en ‘per direct kan worden uitgevoerd’.

Met deze brief en met dit aanbod komt RdK tegemoet aan de vakbonden, die hiermee niet meer afhankelijk zijn van wel of niet een transitieperiode. Als Venezuela de beloofde ruwe olie laat komen, kan de overheids-nv dit commercialiseren (verkopen) en aan de hand van de overhandigde data de werknemers uitbetalen waar ze recht op hebben.

- Advertisement -

Het is een publiek geheim dat PWFC en Apri loyaal zijn aan PdVSA en een goede relatie hebben met het staatsbedrijf van Venezuela. De uitgestoken hand van de Curaçaose overheid lijkt vooral de belangen van de honderden lokale werkkrachten te dienen.

Het was bij het sluiten van deze krant nog niet bekend hoe de vakbondsleiders Angelo Meyer (PWFC) en Gherrel Remilia (Apri) reageren op deze tegemoetkoming. Welk bedrag is gemoeid met de afgesproken afvloeiingsregeling is tot nu toe angstvallig geheimgehouden.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. …..”Welk bedrag is gemoeid met de afgesproken afvloeiingsregeling is tot nu toe angstvallig geheimgehouden”…..

    Angstvallig geheimgehouden?
    Omdat het het daglicht niet verdragen kan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -