31 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 19:37

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Het recht heeft gezegevierd’

Robbie’s broer Amparo dos Santos wijst met de vinger naar ex-premier Ivar Asjes en zijn schoonvader Jacobo Cocochi Prins | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Na ruim een maand in hechtenis te hebben gezeten, is loterijbaas Robbie dos Santos – die van betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels wordt verdacht – gisteren weer op vrije voeten gesteld. Dat besluit namen drie rechters gisterochtend. Met tranen in zijn ogen sprak Dos Santos na zijn vrijlating de pers toe: ,,Het recht heeft eindelijk gezegevierd.”

Het is nog onbekend of Dos Santos verdachte blijft in de zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in een korte reactie laten weten zich over de uitspraak van het Hof te gaan buigen. Dos Santos is er zelf van overtuigd dat het OM geen poot heeft om op te staan. ,,Ik ben een onschuldig man. Tegen mij hebben ze niets. Mijn hart en geweten zijn schoon”, aldus de loterijbaas.

Bij zijn vrijlating uit gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) werd Dos Santos warm onthaald door zijn familie en personeelsleden.

- Advertentie -

,,Dit is wat me op de been heeft gehouden, deze mensen. En God. Ik heb elke dag gebeden en God heeft naar me geluisterd.”

De loterijbaas vervolgde: ,,Het is ongelooflijk en onbegrijpelijk dat iemand zomaar kan worden opgesloten zonder enig bewijs. Dit betekent dat als het mij overkomt, het een ander ook kan overkomen. Dit is niet goed. Iemand wordt alleen opgepakt en de gevangenis ingegooid om druk uit te oefenen.

Het OM beschuldigt mij ervan Wiels te hebben vermoorden, maar toen ik eenmaal opgepakt was, werd mij gevraagd wie Wiels heeft vermoord. Wat is dat? Waarom zat ik opgesloten? Begrijp jij het?”

De daadwerkelijke reden waarom Dos Santos dan zou zijn opgepakt, is voor de loterijbaas een mysterie.

- Advertisement -

,,Misschien is het om politieke redenen, of misschien vanwege het geld dat nog steeds vastzit in Amerika. Ze (het OM, red.) zeggen dat ze enkele miljoenen hebben gekregen, maar dat klopt niet. Ze hebben niets gekregen. Ik denk dat het feit dat ik mensen help wel een rol heeft gespeeld. Maar ik zal nooit ophouden. Dat zit in mij, in mijn hart. Dat verander ik nooit meer.”

Het OM liet gisteren in een korte reactie weten kennis te hebben genomen van de beslissing van het Hof om de voorlopige hechtenis van Robbie dos Santos op te heffen.

,,In tegenstelling tot de rechter-commissaris vond het Hof dat er niet voldoende ernstige bezwaren zijn om een voorlopige hechtenis te rechtvaardigen.

Het Openbaar Ministerie zal de beschikking van het Hof gaan bestuderen om te bepalen welke vervolgstappen het Openbaar Ministerie zal nemen”, aldus het OM.

‘OM heeft van Robbie een dader gemaakt’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft van Robbie dos Santos een dader gemaakt door een bepaald imago om hem heen te creëren. Dat vindt raadsman Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, die Dos Santos in de zaak bijstaat.

,,Het probleem in deze zaak is het volgende: vanaf het moment dat Robbie in de zaak werd genoemd, is daarop voortgeborduurd door het OM. Officieren van justitie komen naar de rechtszaal en zeggen dat Robbie heeft betaald voor de moord. Dat is de beeldvorming geworden. Het gevolg daarvan is dat we niet meer vechten tegen de feiten, maar tegen het imago dat door het OM is gecreëerd. Dat heeft het OM gedaan: ze hebben van Robbie een dader gemaakt.”

Maar om de beschuldigingen aan het adres van Dos Santos te onderbouwen, heeft het OM geen bewijs, zo meent Sulvaran.

,,Er is geen verschil tussen nu en 2014 toen de rechter hem ook al had vrijgelaten. Ze hebben hem voor niets opgesloten. Het OM ‘a tira un pará’ (deed maar wat). Dit is misbruik en dit mág eigenlijk helemaal niet gebeuren.” De verdediging van Robbie dos Santos is van plan een brief aan het OM te sturen om ze ‘te vragen dit misbruik zo snel mogelijk te stoppen’.

,,Het OM heeft aangekondigd op 17 februari 2020 naar de rechter te willen gaan met Robbie, maar dat vinden we belachelijk. Na wat het Hof vandaag heeft verklaard, zijn we van mening dat het OM absoluut geen poot heeft om op te staan. En tussen nu en 17 februari gaat dat niet veranderen. Ze moeten hiermee ophouden”, aldus Sulvaran.

Met de vrijlating van Dos Santos gisteren, zit het werk er volgens de raadsman nog niet op.

,,We gaan ook George Jamaloodin vrij krijgen. Nu Robbie dit heeft meegemaakt en het voor hem hopelijk is afgelopen, zijn we ervan overtuigd dat Jamaloodin ook is opgesloten op basis van gekochte verklaringen van getuigen waarvan niemand het bestaan kent. Wanneer er iets te winnen valt, komen de professionele leugenaars altijd tevoorschijn. George Jamaloodin moet vroeg of laat ook naar huis. Dat staat als een paal boven water.”

Deze zaak is volgens Sulvaran ‘schandalig voor Curaçao en voor Robbie en zijn familie die dit jarenlang hebben moeten meemaken’.

,,Het OM baseert zich op anonieme bronnen, bronnen waar men het bestaan niet eens vanaf weet en er wordt tien keer getracht mensen om te kopen om verklaringen tegen Robbie af te leggen. Volgens mij functioneert justitie hier zonder enige vorm van controle. Gelukkig hebben we vandaag drie rechters met lef gekregen – een goede combinatie van rechters – en daar moeten we blij mee zijn. Ik hoop nu alleen nog dat het OM spoedig zegt dat de vervolging van Robbie is afgelopen en dat het nu genoeg is.”

Statenlid en tevens broer van Dos Santos, Amparo dos Santos verklaarde na het besluit van het Hof dat de ‘vrijheid van Robbie nooit ter discussie stond’.

,,Hij moest vrij komen. Het is een man die nog geen vlieg kwaad zou doen.”

Volgens Amparo dos Santos is officier van justitie Gert Rip, die belast is met het onderzoek in deze zaak, op het verkeerde spoor en moet hij bij Ivar Asjes – voormalig premier en rechterhand van Helmin Wiels – zijn. ,,Dan los je de moordzaak van Helmin Wiels op”, aldus Amparo.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -